Министър Денков разпореди проверка в Техническия университет - София

МОН не заема страна в спора и не се опитва да преуреди отсъденото от ВАС, като постави губещата страна в привилегировано положение - заявяват от министерството

Александра Маркарян 08 януари 2022 в 15:24 6361 0

Акад. Николай Денков

Снимка БТА, архив

Акад. Николай Денков

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков е назначил проверка на Техническия университет в София във връзка със сигнала на бившия му зам.-ректор проф. Веско Панов, съобщи МОН в отговор на въпроси от OFFNews. Според писмо на преподавателя във висшето училище се раздават бонуси и награди "без ясни правила и еднолично", като "за един и същи труд се получават пари по различни канали".

В зависимост от резултатите от проверката МОН ще направи предписания или ще подаде сигнал до компетентните органи, ако има съмнение за извършени незаконосъобразни действия, допълват от министерството.

МОН не заема страна в спора в Техническия университет в София и не "се опитва да преуреди по нов начин вече отсъденото от ВАС, като постави губещата страна в привилегировано положение". Подобни внушения не почиват на никакви обективни факти, отричат от министерството.

380 гласували - 809 гласа. Защо ВАС отмени избора на ректор на Техническия университет

На 16 декември 2021 г. Върховният административен съд отмени решението на Общото събрание на ТУ-София за избор на ректор през 2019 г. и постанови провеждането на нова процедура по нови правила. Промяната им е необходима, тъй като отменените от съда позволяваха един преподавател да гласува за повече от един кандидат. Така парадоксално при 380 присъствали делегати през 2019-а броят на гласовете за петимата на първия етап кандидати са 809. Балотажа печели проф. Иван Кралов. Оспорилият правилата за избор проф. Панов е един от останалите четирима кандидати.

Очакваше се министър Денков да назначи служебен ректор, каквито правомощия му дава Законът за висшето образование, но това не се случи, както стана ясно от предишен отговор на МОН до OFFNews във връзка с евентуалното назначаване на изпълняващ длъжността ректор от министъра.

По този повод проф. Панов пише: "Според официалния отговор на МОН на публикация в OFFNews от 23.12.2021 г. може да се направи заключение, че Вие няма да упражните предоставеното Ви от закона правомощие. Допълнително основание за това дават и разпространяващите се в ТУ твърдения на ръководството и най-вече на председателя на Общото събрание (ОС), че той лично се е договорил с МОН и въпросът е решен. Учудващо е, че МОН се договаря с представителя на губещата страна по делото, който се явяваше на всички заседания и застъпваше тези, които се тиражираха по най-превратен начин в университета. Ако има наистина такава уговорка, макар и негласна, означава, че МОН заема страна по спора и се опитва да преуреди по нов начин вече отсъденото от ВАС, като постави губещата страна в привилегировано положение".

Той предупреждава, че "бездействието" му да не назначи служебен ректор "би затвърдило статуквото на безконтролно упражняване на власт в ТУ - София".

"МОН не заема страна в спора в Техническия университет в София и не "се опитва да преуреди по нов начин вече отсъденото от ВАС, като постави губещата страна в привилегировано положение". Подобни внушения не почиват на никакви обективни факти", пишат от министерството.

"Намесата на държавата в управлението на висшите училища чрез назначаване на служебен ректор е допустима само като изключение от принципа на академична автономия, който е установен в Конституцията на Р България. Тя има смисъл тогава, когато висшето училище остава без ректор за по-продължителен период от време и има опасност от затруднения в нормалното провеждане на дейностите на университета. В случая с ТУ – София това не е така, тъй като решението на ВАС, което отменя избора на ректора на ТУ-София, е от 16 декември 2021 г., а заседание на Общото събрание за промяна на правилата и за избор на нов ректор е насрочено за 24 януари 2022 г. Това е период от 40 дни, 16 от които са неработни.

Освен това е необходимо технологично време служебният ректор да встъпи в правомощията си – запознаване с документацията на висшето училище, изваждане на спесимен на подписа и т.н. Това обезсмисля назначаването на служебен ректор за толкова кратък период".

Служебният ректор няма правомощия еднолично да променя датата или да отменя вече насрочено заседание на Общото събрание за избор на нов ректор, тъй като Общото събрание се организира от неговия председател, допълват от МОН.

"Законът за висшето образование (ЗВО) дава достатъчно механизми на висшите училища да се самоуправляват. МОН смята, че за такъв кратък период тези механизми са достатъчни, за да се обезпечи нормална работа на университета до избора на нов ректор на 24 януари 2022 г.

ЗВО предлага също достатъчно механизми представителите на академичната общност да защитят правата си. Всички актове на органите на управление на висшите училища могат да се обжалват в съда. Министърът няма правомощия да се меси в актовете на самоуправление на висшите училища", се казва още в отговора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови