380 гласували - 809 гласа. Защо ВАС отмени избора на ректор на Техническия университет

Александра Маркарян 23 декември 2021 в 08:30 8511 2

Преди двадесетина години за пръв път се проведоха избори по такъв начин - на първия етап всеки имаше право да гласува за повече от един кандидат, а на балотажа - за един. Така се стигна до спекулация, която се изразяваше в следното: ръководители на звена, включително на факултетите, се избират, след като се избере ректор. Някои ръководители насочваха гласуването към определени двама кандидати, които да отидат на балотаж. Това е порочна схема, при която тези, които управляват, определят кой ще бъде ректор.

Представете си на 84 ръководители да раздадете листчета с указани имена на двама кандидати, които трябва да стигнат до балотаж. Останалите нямат шанс, ректорът е правилният и след избирането му той раздава "индулгенции" на тези, които са го подкрепили. Тази кохорта от едни и същи хора управлява университета 15 години.

Така описва пред OFFNews ситуацията в Техническия университет в София проф. Веско Панов - преподавателят в Техническия университет в София и негов бивш заместник-ректор, който спечели дело пред Върховния административен съд срещу правилата за избор на ректор в инженерното висше училище. С окончателното си решение от 16 декември ВАС отмени решението на Общото събрание на ТУ-София за избор на ректор през 2019 г. и постанови провеждането на нова процедура по нови правила.

През 2019 г. за ректор е избран проф. Иван Кралов. Парадоксално на първия етап при 380 присъстващи делегати общият брой на гласовете "за" петимата кандидати е... 809. Резултата оспорва проф. Панов - машинен инженер и юрист, който тогава е един от кандидатите.

"Вложих емоции, средства, за да обърна внимание на проблема", казва проф. Панов, който се обляга на конституционното правило за общо равно избирателно право и, виждайки организацията на избора в ТУ, се пита: "Как така гласът на един, гласувал за един човек, да е равен на гласа на друг, гласувал за повече кандидати?". Нарича това "парадокс" и пледира за връщане на "нормалността".

Такава според него сега липсва: не се зачитат реалните постижения на младите учени, а е важно до кого са приближени те; отношенията са феодални - всичко зависи от ректора; всеки конкурс за доцент или професор се обявява по волята на ректора; не се стимулира творчеството... така се опустошават душите на младите, казва професорът.

На първа инстанция жалбата му е отхвърлена, но на втора върховните съдии я уважават. Съдебният състав е категоричен, че "в теорията и решенията на Конституционния съд няма противоречие по въпроса, че равното избирателно право предполага всеки избирател да притежава само един глас, който да е с еднаква тежест с гласовете на другите избиратели" (...), което правило накратко се формулира с максимата "Един човек - един глас - една тежест".

В случая членовете на ОС на ТУ при избор на ректор на първия кръг са разполагали с различен брой гласове - от един до пет предвид броя на участниците и в зависимост от желанието на членовете на ОС да гласуват за повече от един кандидат. Видно от съотношението на изборния резултат спрямо броя на гласувалите и тежестта на гласовете "за" на всеки от гласувалите е различна в зависимост от това за колко души са гласували "за", пишат те в решението.

А по повод заключенията на колегите си от по-долната инстанция отбелязват, че изводът на Административния съд в София град, че липсват съществени административно-процесуални нарушения е неправилен, "тъй като нарушаването на принципа на равното избирателно право в първия кръг е довело до неправилно зачитане за действителни на значителен брой гласове "за" - а именно на поне 429, колкото е разликата между зачетените действителни гласове "за" - 809 и гласувалите - 380 члена. Незаконосъобразно зачетените за действителни гласове "за" е по-голям дори от броя на гласувалите, което е толкова съществено административно - процесуално нарушение, че води до невъзможност за проверка дали законосъобразно са били определени участниците в балотажа и се отразява на законосъобразноста на крайния акт - оспореното решение, като част от процедурата довела до постановяването му".

Оттук нататък следва министърът да назначи служебен ректор, който да промени правилата за избор и такъв да се проведе отново. Но в университета тече подписка за провеждане на Общо събрание, което да промени правилника и то да избере ректор.

Ще назначи ли министърът служебен ректор? OFFNews се обърна с този въпрос към Министерството на образованието и науката. Отговорът е по-скоро отрицателен.

Преподавател даде на прокурор министъра на образованието

"Съобразявайки се с решението на Върховния административен съд, Министерството на образованието и науката ще следи внимателно развитието на този въпрос, както и действията, които ще предприеме Общото събрание на ТУ-София. Министърът на образованието и науката е в готовност да упражни правомощията, дадени му от Закона за висшето образование, в т.ч. и да назначи временно изпълняващ длъжността ректор на ТУ-София, ако са налице законовите основания за това.

В съответствие с принципа на академична автономия, прогласен в Конституцията и развит в Закона за висшето образование, за Министерството на образованието и науката е от изключителна важност да бъде намерен разумен баланс и да бъдат защитени обществените интереси, свързани със студентите, докторантите и с академичния състав, както и да се осигури възможност висшето училище да продължи да функционира нормално.

Разполагаме с информация, че Общото събрание на ТУ-София ще проведе свое заседание на 25 януари 2022 г., на което ще разгледа промени в правилата за избор на ректор, както и ще проведе нов избор за ректор.

По повод този случай с ТУ-София министърът на образованието и науката ще се обърне към ректорите на всички висши училища, които да направят преглед на правилата, уреждащи провеждането на избори, с оглед недопускане на противоречие с конституционни или други установени норми, както и да предприемат действия за синхронизиране на вътрешните си актове с цитираното решение на Върховния административен съд", пишат от МОН до редакцията на OFFNews.

Съобщение за свикването на Общо събрание беше публикувано в сайта на университета на 21 декември. В него не обаче не пише на коя дата, от колко часа и къде ще се проведе то. Озадачава и фактът, че се планира провеждането в едно заседание и на промяната на правилника, и на избора на ректор.

"Как на едно и също заседание ще приемеш правила за избор и ще избереш ректор - учуди се юрист извън средите на ТУ, който коментира въпроса за OFFNews. - Нали има процедура за подаване на кандидатури, представяне на програми от кандидатите?"

Интересът е доста голям - констатира проф. Панов, който определя подписката и случващото се като "фрапантно нарушение". Той е категоричен, че съдебното решение трябва да бъде изпълнено, и не само - необходим е одит на университета. Защото "държавата дава субсидия от 50 милиона, но държавата не иска срещу тях да знае как се е развил университетът; не поставя задачи, не казва, че трябва да се стигне от точка А до точка Б; парите потъват в пясъка. Какво по-хубаво от това да Ви дадат 50 милиона и да не Ви контролират как ги харчите?".

За финал го попитахме има ли реваншизъм спрямо него заради съдебното дело. В университета сега се раздават премии, но аз съм зачеркнат от списъка, отвърна той. "Но това са дребни неща. Ако съм стоял за дребнотемието, никога нямаше да се захвана с това", казва професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Информиран

24.12 2021 в 08:28

За какво му е на 64-годишен кандидат-пенсионер да атакува ректорската позиция, освен ако не участва в конспиративна схема като инструмент за превземане на ТУ-София?

2000

1

Информиран

24.12 2021 в 08:17

Правилникът за устройството и дейността на ТУ-София е актуализиран през 2011 г. и 2012 г. от комисии с председател проф. дтн инж. Веско Панов, a през 2013, 2014 и 2015г. от комисии с член проф. дтн инж. Веско Панов. Човекът просто е решил да обори собственото си творение по съдебен ред, но в удобен момент! :)

Проф. Веско Панов е бивш зам.ректор на ТУ-София. Щом е толкова принципен, защо не тръгна да атакува избора на ректор, извършен по същия правилник и същата процедура, по време на собствения си мандат?
 
X

Да помогнем на украинските деца!