Марешки: Няма да се предам

OFFNews 29 януари 2016 в 11:55 7610 7

Марешки: Няма да се предам

Аз няма да се предам. Избрал съм си пътя, ще го следвам. Знам, че ще е трудно, знам, че ще направя жертви. Но вярвам, че всички ние имаме право да живеем в една по-справедлива и добре устроена държава с щастливи хора.

Това се казва в обръщение на бизнесмена Веселин Марешки. Рано тази сутрин взривно устройство избухна пред аптека на бизнесмена в Бургас. 

От прокуратурата съобщиха, че е започнало разследване срещу неизвестен извършител за това, че на 29.01.2016г., чрез взрив е повредена сграда със значителна стойност (аптека в бл. 55 в бургаския ж.к. „Славейков“). Взривът е избухнал около 03,30 часа тази нощ, в резултат от него са настъпили само материални щети и няма пострадали лица.

В резултат на инцидента, Марешки изпрати обръщение до медиите. Ето и пълния му текст: 

Уважаеми съграждани и съмишленици,
Уважаеми приятели,
позволявам си да се обърна към Вас в тази форма заради случилото през изминалата нощ в Бургас. За мен е абсолютно непонятно как е възможно в правова и демократична държава, член на Европейския съюз, в началото на 21-ви век, по улиците да се разхождат хора, въоръжени с боксове, ножове, пистолети, взривни вещества и да малтретират, убиват и взривяват безащитни хора - нашите деца, нашите семейства и приятели. Взривът пред нашата аптека в Бургас и няколкото счупени стъкла не е предупреждение срещу мен. Той е сигнал към Вас - гражданите на Република България.
Народът е поставен на колене, изправен до стената, изпосталял от ежедневната си битка с монополите, картелите и всички други негласни организации, които го използват единствено като дойна крава, без да му дават дори елементарни условия за живот. Взривът в Бургас е сигнал за безсилието на тези, срещу които дръзнахме да се изправим. Сигнал е за това, че те не приемат да има честен и нормален бизнес в тази държава. Те знаят, че народът е готов да застане срещу корупцията и картелите, които го карат да изнемогва. И се опитват да спрат с всички сили това.
Затова искат да изтрият историята ни от учебниците. Затова искат да е имало "съжителство" с османците, а не робство. За да не е имало революционери. За да може Левски, Ботев, Раковски, Караджата и всички онези, които дадоха живота си за бъдещето на свободна България да се считат за обикновени престъпници. Тези хора обаче едва ли си дават сметка, че всъщност тези достойни български мъже бяха елиминирани физически от поробителя, но показаха пътя към свободата. И народът въстана и си я взе в крайна сметка.
Ние намерихме начин да покажем и докажем практически, че цените на горивата могат да бъдат по-ниски. Днес аз съм лицето на битката срещу робството на картелите и монополите. Вероятно могат да ни задушат. Но утре ще е дойде друг. И после - трети. Ние сме само израз на натрупаното напрежение у хората, на желанието на народа да се освободи от безскрупулните крадци на и без това малкото пари, които са му останали. Показахме как безочливо са ограбвани потребителите и дадохме шанс (засега само на варненци, но скоро и на още българи) да се пазаруват горива на истинските им цени.
Убеден съм, че този взрив е отклоняване на вниманието от един абсолютно реален факт. Ниските цени на горивата трябва да понижат цените на всички стоки в потребителската кошница. Факт, на който дори премиерът Борисов обърна внимание. Днес има отлична, перфектна възможност да се подобри бързо и лесно страндартът на живот на българина. Ако вземем за пример отново Варна, откъдето започнахме офанзивата си - ето, по предложение на кмета предстои сваляне на цената на билета за градски транспорт от един лев на 80 стотинки. Но - помислете. През 2013 година цената на дизела беше 2,66 - цената на билетчето 1 лев. Днес цената на дизела вече почти е стигнала 1,50 лв. - билетчето продължава да е 1 лев, а в София дори ще достигне и 1,50 лв.
Затова мисля, че с няколко счупени стъкла, всъщност се опитват да ни отклонят вниманието от истинските проблеми на тази държава.
Аз няма да се предам. Избрал съм си пътя, ще го следвам. Знам, че ще е трудно, знам, че ще направя жертви. Но вярвам, че всички ние имаме право да живеем в една по-справедлива и добре устроена държава с щастливи хора.
Разчитам и на Вас, приятели, че ще ни подкрепяте, за да докажем правотата си.

Искрено Ваш,
Веселин Марешки

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)