Quantcast

Марешки иска да купи петролна база и да внася самостоятелно горива

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2016 в 16:09 13953 20

Бизнесменът Веселин Марешки възнамерява да купи петролна база, с която да си осигури самостоятелност при вноса и да намали още цената на дизела, обяви той пред Вloomberg TV Bulgaria.

Той твърди, че печели от бизнеса си и планира ново намаление на цената на дизела в рамките на 5-10 стотинки, а скоро предстои отварянето на нова бензиностанция във Варна.

„Печелим от бизнеса си и ще продължаваме да инвестираме. Търсим вариант за купуване на петролна база, за да внасяме самостоятелно горива“, каза той.

Марешки каза още, че има намерение да разшири веригата си и да отвори обекти в цялата страна.

"Реалната цена на горивата е тази, която е на международната борса. В България в момента има свръхнадценки по веригата търговец на едро – търговец на дребно – бензиностанция и затова се получава така, че ние купуваме горивата с марж 40-50 ст. над цената на търговеца на едро. Аз показвам, че точно този висок марж дава възможност за навлизане на нов играч на пазара", заяви бизнесменът.

Според него след няколко месеца по-ниските цени на горивата ще се възприемат за нещо нормално и цялата страна ще се съобразява и ще продава на тези нива.

Марешки обяви, че очаква Комисията за защита на конкуренцията да вземе мерки и да нормализира пазара.

Той предлага с решение на парламента да се въведе регулация на търговията и да се сложи максимална надценка за търговците.

„Купуваме от вносителите, които са 4-5 фирми в страната. Не можем да предложим нито по-качествено, нито по-некачествено гориво, то е едно и също, въпросът опира до една по-достъпна надценка“, категоричен е Марешки.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 18:39

До No 19:
Марешки е мощен фармацевтичен бос от Варна!
Заплатите,които получават работниците му са гавра с труда и достойнството им!

21.01 2016 в 10:12

Ни го знам какъв е ни кой е. Но фактът, че се опитва да прави бизнес в силно картелизирана среда е положителен. Цената на барел петрол беше близо 140 долара, когато дизелът беше 2,30 лв. за литър, сега е 28-30 долара т.е. 4 ПЪТИ по-ниска. Не казвам, че дизела трябва да падне 4 пъти. Но все пак суровината е основната компонента в цената на горивото. Вярно е, че държавата се храни основно от акциз и ДДС, но в същото време транспортът е също компонента в цената на всяка стока, която се произвежда. Защото и дизеловият локомотив гори нафта, например. Икономиката е доста сложно нещо и всички неща са взаимосвързани. И ако този пич го направи, кой ще го спре да си внесе дизелово гориво или други деривати директно с кораби от международния пазар ? Ми никой не може да го спре. И дебелобузестия Златев, който е станал 150 кг. ще има да мига на парцали.

21.01 2016 в 09:44

Чудя се как хората в останалата част от страната са съгласни да плащат по-висока цена за същото за което плащат във Варна??? Събудете се и направете нещо за да не се чувствате онеправдани.

21.01 2016 в 09:42

Браво на Марешки, че не само не се предава ами е нахъсан за още и иска да разбие монопола. Богат човек, като него желае да остане в държавата си и да променя средата към по-добре.

21.01 2016 в 08:24

Кукли и кукловоди винаги ще има. Така е в цял свят. Тия утопии за свобода и капитализъм в най-чист вид са точно толкова далеч от реалността колкото и въжделенията за чисто комунистическо общество. Истината е, че навсякъде има интереси, лобизъм, корпорации подкупващи политици, подлост и лъжа. Просто при нас това е по-бутафорно и простовато.
Затова тази новина е по-скоро положителна. Не че този юнак във Варна го гледам като светла личност. Изобщо даже не го знам какъв е даже.
Но си отговорете на следните въпроси:
1) С присъствието му конкуренцията засилва ли се? (според мен да, което е добре)
2) Крайния потребител 'на оферта ли е'? (да, плаща по-малко)
Ако качеството на горивото е добро, то нека се конкурират. Даже и още трябва да поeвтинее - само през януари цената на петрола падна с около 10 долара(т.е. фючърсите върху петрола), което означава, че февруари трябва да паднат още много цените.

20.01 2016 в 23:08

Как ще падне цената като лапат и управляващите и заблюждават хората 5% печалба имаме смешници долни

20.01 2016 в 22:09

kupuvay baza karnobat

20.01 2016 в 21:53

Трябва да му подадем идея на колегата да организира петролната компания с crowd funding да видят тогава комунделите кво е капитализъм и има ли почва у нас.

20.01 2016 в 20:02

до:asd

"Каквито и нареждания да изпълнява те са добре дошли за Българския народ. Ти защо не си доволен?"

Да ти кажа ли? Не е доволен от това от което и аз-че има кукли и кукловоди! А вие продължавайте да си коментирате стотинките! Тая държава ще тръгне напред чак когато българите се измъкнат от кожата си на андрешковци...коментиращи стотинките!

20.01 2016 в 19:00

тези пионки на парламента КЗК - слушат каквото им каже премиера , а ако премиера е приятел с шеф на монополите ко праим ?