Манолова: Парламентарните групи не се съобразяват с интересите на инициативните комитети против боклука

„Изправи се.БГ” и инициативните комитети внасят предложения за промени в Закона за управление на отпадъците

OFFNews 24 февруари 2020 в 16:27 1986 0

Предложенията на парламентарните групи, касаещи законите за управление на отпадъците и околната среда, не се съобразяват с интересите на гражданите и инициативните групи и комитети в страната. Това обяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Тя изпрати до депутатите в Народното събрание предложение на „Изправи се.БГ” и инициативните комитети от страната за Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците.

Манолова обяви, че се търси смелият депутат, който ще внесе законопроекта на инициативните комитети за обсъждане.

Според Манолова предложенията на парламентарно представените партии са палиативни.

Те не решават проблема със зариването на България с боклук, което е в интерес на големите оператори и не е в полза на местните общности и гражданите, смята Манолова.

В промените, внесени от ГЕРБ, е предвидено регистърът на операторите с отпадъци да стане публичен, да се правят задължителни оценки за въздействие на околната среда (ОВОС) и министърът на околната среда и водите да предложи работеща формула за експерименталното горене, но откакто ГЕРБ управлява тези мерки е можело да бъдат приложени, ако е имало воля, коментира тя.

По думите й, БСП, от своя страна, също като ГЕРБ предлага оскъдни мерки. Видеонаблюдение на площадките за отпадъци, банковите гаранции за операторите с боклук, както и задължителна регистрация за събиране и извозване на боклук не изчерпват мерките, които ще решат проблемите с боклука. Не споделяме искането им за отпадане на данъка при източника върху доходите от продажба или замяна на отпадъци, посочи Манолова.

След форума в София на 16 февруари, заедно с всички инициативните комитети от страната, от „Изправи се.БГ” изготвихме законопроект, за да дадем шанс на политическите партии и народните представители да се съобразят с исканията на гражданите, протестиращи срещу боклука, посочва Манолова. Сред тях са местните инициативи, комитети и групи за натиск от Попово, Шумен, Батак, Пещера, Севлиево, Плевен, Благоевград, Пазарджик, София, Драгалевци, Нови Искър, Горубляне, Бобов дол, Хасково.

В голяма част от тези градове вече се събират и подписки, правят се протести и се организират местни референдуми, казва тя.

Манолова припомни, че в законопроекта на „Изправи се.БГ” се предвижда:

забрана на внос на битови отпадъци от трети страни;

ограничаване на вноса на отпадъци до капацитета на наличните инсталации за изгаряне след приспадане на количествата отпадъци, които се генерират в България и които са предназначени за изгаряне;

съхранение и обработка на отпадъци да се съгласуват с кмета на съответната община и с местните общности;

отмяна на досегашния режим дейностите, свързани с отпадъци, да могат да се извършват без съгласие на компетентен орган (т.е. отмяна на мълчаливото съгласие);

въвеждане на по-високи банкови гаранции за всички дейности, свързани с боклук;

намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на 6 месеца;

задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци;

проследяване с GPS-система на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на страната;

подобряване на контрола и премахване на практиката да не се налагат глоби, а да се пишат само предписания, в случаи на незаконни сметища;

завишаване на изискванията към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на боклук.

Манолова изпрати законопроекта днес до председателите на парламентарните групи на 44-тото Народно събрание, до председателя на Комисията по околната среда и водите и до всички народни представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови