Ловец застреля 5-месечно куче пастир сред стадото му

ОFFNews 08 септември 2015 в 19:23 18859 18

Убитият Роки.

Кучето на снимката по-горе е Роки, пастирско кутре на 5 месеца със страхотни заложби от търговишкото село Росина. Или поне беше, докато на 1 септември не бе застреляно от ловец, докато се обучава и работи със стадото и пастира си.

Причината е проста - когато порасне, щяло да гони дивеча в мерата на селото. За чудовищното деяние съобщиха стопанката на Роки и сдружение "На Ти с Природата".

По закон ловците имат правото да стрелят по подивели и скитащи кучета на територията на ловните стопанства, за да опазят дивеча от унищожаване. В правилника обаче седи удобната вратичка, която позволява на ловджиите да стрелят по всяко едно куче, което не носи спъвачка - домашно, бездомно, пастирско, пале, възрастно и т.н.

"Тук отваряме скоба, за да поясним, какво представлява спъвачката - това е нещо като пръчка, направено обикновено от твърда гума, което постоянно се удря в краката на кучето на нивото на коленните му стави, като по този начин, ако кучето тича, му причинява силна болка. За нас е необяснимо, защо поставянето на спъвачки не се счита за жестокост по ЗЗЖ, като този метод на ограничаване на движението е не по-малко болезнен от други, които са забранени", коментират природозащитниците.

Сдружението в момента проучва чуждото законодателство по въпроса със спъвачките и възможностите за стрелба по кучета, след което смята да предприеме мерки с цел отмяна на чл. 73 от правилника за прилагане на Закона за лова.

Снимка на случайно куче със спъвачка, за да илюстрираме какво представлява. Снимка: Развъдник "Кюреница".

Още един бонус към всеки с чифте и разрешително е, че за ловно поле в повечето случаи се смята цялата селска мера, което кметовете на селата ползват за справяне с бездомните кучета: прогонват се от селото, а на мерата ги чакат ловците от ловната дружинка.

Тези факти са били достатъчни на полицаите да не погледнат със сериозно око на случая и да сметнат, че ловецът е в правото си. Възниква логичният въпрос обаче как един опитен ловец решава, че 5-месечно кутре сред стадо от кози е заплаха за дивеча му?

Според собственичката на убития Роки мъжът всъщност е бракониер и е застрелял любимеца ѝ като предупреждение да си мълчи, тъй като около стадото е имало други 2 кучета, на които той не е обърнал внимание, а е стрелял по Роки, когото е познавал.

На 3 септември жената разбира, че малко след като е убил кучето ѝ, ловецът е застрелял още едно - пак овчарско.

"Аз изчетох закона за лова. Той работи само в тяхна полза. Едва ли не и човек да убият, като е в ловно поле, им е разрешено. И друг парадокс - ловните полета се очертават независимо от собствеността на земята. Ловът е забранен в новозасети лозя, а другите овошки не са упоменати. Те също са крехки и могат да се увредят. И площите по агроекология? Все повече земеделци се ориентираме към екологично земеделие. А какво става? Влизат в имотите ни, не събират даже гилзите, цигарени кутии, опаковки и т. н. Даже огън палят. И аз всяка седмица трябва да почиствам, ако искам да съм коректна към поетите ангажименти. И джипове въртят гуми, а ловът с моторни средства е забранен. После всеки втори - ловджия! Ами те са повече от дивеча вече! Би трябвало да има някакво ограничение. И като ми включат парцелите в ловно поле, през ловния сезон и почивните дни къде да паса животните", пита тя.

Полицията се е заела да разследва случая, но вероятността от справедлив край е малка, а подобни инциденти не само в селото, а в цялата страна изобщо не са малко.

"Убиецът му сочи хора за свидетели, че е видял Роки да яде фазан и затова го е убил. Той е казал, че е бил с арендатора на язовира, по повод кражба на помпа. И като видял какво яде кучето, го убил", коментира собственичката на убития любимец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

18

Вики555

11.10 2021 в 15:49

Що за оправдание, мен са ми убивали кози и пърч, това също е в рамките на нормалното. Наистина големи права имат ловците, мисля, че законът подлежи на промяна, иначе и ние ще станем мишена.