Тровят кучета във Враца с препарат срещу паразити, започва разследване

OFFNews 11 август 2015 в 08:26 6256 4

Разследване за отровени кучета започва във Враца. Прокуратурата и полицията проверяват зачестилите случаи на открити мъртви кучета в града след жалба на общината.

Смъртта на животните е предизвикана от отравяне, твърдят ветеринари. От началото на годината според д-р Цонка Чалманова става дума за около 30 отровени кучета, съобщи БНР. 

Отровата се разхвърля вечер в тревните площи и понеже кучетата се разхождат нощно време да търсят храна, те лесно я намират. За жалост, освен уличните кучета, намират отрова и домашните кучета, които са изведени на разходка. Стигаме до там, че вече отровите се разнасят не само по улиците, но и в дворовете на хората, знам 4-5 случая с умъртвени домашни кучета, разказва Чалманова. 

Клиничната картина при умрелите животни е една и съща и дава основание да се смята, че като отрова е използван препарат за обработка срещу паразити на семена за посев.Това е едно органофосфорно съединение, което прави много силна отрова. Отравянето е свръхостро, защото времето от поемането на отровата до кончината на животното е 20-30 минути. Тя е нервнопаралитична отрова, обяснява специалистът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови