Столичани пропищяха от котки, мъркащите любимци закон не ги лови

OFFNews 05 септември 2015 в 09:20 8307 15

Закалени от живота на улицата котки се нахвърлят върху малки кученца. Нощният хор от мяукане предизвиква лай на бездомни кучета, невъзможно е да се спи, оплакаха се столичани пред OFFNews. Хората протестират и срещу собственички на котки, които ги прибират с "мац пис пис" от балконите си късно вечер. 

Столична община обаче няма как да се намеси в котешкото нашествие в София. Мъркащите още са като ВИП бандити - закон не ги лови. 

Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни любимци в София бе отменена от съда преди повече от две години, действат законите за ветеринарномедицинската дейност и за защита на животните. Котките и конете обаче не фигурират в Закона за ветеринарномедицинска дейност, не подлежат на регистрация и на практика са извън закона, обяснява Лорита Радева, шеф на еко комисията на "Московска" 33. 

Подготвят се промени в двата закона, чипът ще стане задължителен и за котките, така, както е и за кучетата. 

Целта е да се реши проблемът с бездомните животни и да се затегне контролът над хората, които изхвърлят на улицата домашните си любимци. Друга промяна предвижда собствениците на зоо-магазини да съобщават в местната дирекция по безопасност на храните името и адреса на лицето, което е закупило куче или котка.

Друга поправка предвижда да се конфискуват животни, малтретирани от собствениците си.

За спазването на сега действащия закон отговарят инспекторите от БАБХ, мобилните групи от общината, които проверяваха за нарушения на отменената наредба, на практика не действат. 

Голям проблем за София са и конете, които също са "извън закона". Радева твърди, че има случаи, в които бабаите плащат на възрастни жени да хранят бездомни кучета, които, след като се съберат на групи, са отнасяни за жертви в гладиаторски боеве с бойни породи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!