Край на опашките за глоби в КАТ, фишовете ще се връчват и плащат онлайн

Ще има намаление на скоростта по магистралите - от 140 на 130 км/ч

OFFNews 14 април 2022 в 22:25 20278 3

Снимка БТА/Владимир Шоков, архив

МВР и Министерството на електронното управление са внесли законопроект, който предвижда отпадане на синия талон и на стикера за Гражданска отговорност. Предвижда се и създаването на възможност за електронно връчване на фишове, които ще се считат за връчени, ако бъдат платени, с което отпада нуждата да се ходи до КАТ за плащане на глоби.

Това съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов в публикация на Фейсбук профила си.

Общественото обсъждане по законопроекта ще приключи на 13 май 2022 година, като има и още няколко знакови предложения, направени в мотивите относно промяната на закона.

Ето и целия текст, публикуван на FB профила на министър Божанов:

"МВР и МЕУ подготвихме проект за изменение на Закона за движението по пътищата. В него темите са много, но за да не навлизам в полето на МВР, ще изброя само тези, които са в частта "електронно управление":

- отпада синият талон
- отпада стикерът за Гражданска отговорност
- създава се възможност за електронно връчване на фишове през системата за сигурно електронно връчване на МЕУ
- фишовете се считат за връчени, ако бъдат платени (онлайн, с карта). Т.е. вече няма нужда да ходите до КАТ, за да получите "правото" да си платите фиша.

Законопроектът е качен за 30 дни обществено обсъждане, след което ще бъде внесен в Народното събрание.
Напредваме по дадените обещания, като Министерство на електронното управление работи с всички министерства за тяхната реализация."

По-ниска скорост по магистралите

В проекта за изменение на Закона за движение по пътищата се предвижда и намаляване на максималната скорост по магистралите у нас. В момента тя е 140 км/ч, което бе прието през 2012 година, а идеята е да бъде свалена на 130 км/ч, както е в почти всички европейски държави. В мотивите за измененията на скоростта се посочва, че след въвеждането на по-високите стойности и разширяването на автомагистралната мрежа в страната броят на загиналите по тези пътища като дял от всички загинали се увеличава от 3-5% на 9-10%. През 2021 г. трагичният пътен инцидент с автобус, възникнал на АМ „Струма“, е повишил този дял до 13%. Също така се посочва, че всеобщата идея на Европа е за понижаване на максималните скорости по магистралите, като все повече държави ограничават скоростта на 120 и дори 100 км/ч. 

Друга важна промяна е определянето на максимално допустимите скорости за движение в населени, извън населени места и магистрали за различните категории МПС, каквито към момента са липсвали. Така например, по-маломощните мотоциклети от категории А1 и А2 няма да могат да се движат по магистрали и скоростни пътища, а по-мощните двуколесни ще могат да "вдигат" максимум 100 км/ч. Интересно е, че се предлага максималната скорост на камионите и тировете по магистралите да се повиши на 100 км/ч от досегашните 90 (които остават валидни за скоростни пътища). Тук обаче може се очаква проблем с европейските норми, които са наложили именно 90 км/ч за максимум при тежките машини.

На ГТП и с платени глоби 

В предвидените промени на Закона за движение по пътищата се предвижда "повишаване на ефективността при изпълнение на наложените наказания". Изисква се - като условие за извършване на преглед за проверка на техническата изправност на пътно превозно средство - да са заплатени глобите по влезли в сила наказателни постановления, фишове и електронни фишове за нарушения на ЗДвП, извършени с представеното за преглед превозно средство. С други думи - освен платения данък, ще трябва да нямаме и неплатени глоби, за да минем технически преглед.

Тол камерите да следят за скорост

Една отдавна промъкваща се и дискутирана идея е намерила място и в новите промени - тол камерите по пътищата да могат да следят за средната скорост на превозните средства и да се използват като доказателства за налагане на глоби. Вносителите на предложението заявяват, че това може да стане чрез синхронизирани действия на КАТ и АПИ, които да бъдат регламентирани законово.

Сред останалите нововъведения влизат облекчаване на процедурите по дерегистрация на МПС поради различни ситуации, както и заявлението им по електронен път, по-бързото обжалване на актове и фишове, както и други промени. Пълният текст на мотивите може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

Kaliende

03.05 2022 в 14:01

До koeff: В нашия КАТ в Благоевград, като отидох веднъж да си платя, ми казаха, че ПОС терминал нямат или не работел. Само официално се води, че може да се плаща с ПОС.

1000

2

k0eff

16.04 2022 в 08:25

до Kaliende
ми плащай на пос терминала, що се редиш на банката?

900

1

Kaliende

15.04 2022 в 02:40

И ако може - без 5 лева такса за первод на банката от гишето, намиращо се в самия КАТ. Кожодерски банки...