Йоана Иванова е новият ''Герой на децата''

За тринадесета поредна година Национална мрежа за децата връчи наградите "Златна ябълка"

OFFNews 31 май 2023 в 13:00 619 0

Награди

Снимка Национална мрежа за децата

Награди "Златна ябълка"

Национална мрежа за децата връчи тринадесетите награди “Златна ябълка” за принос към живота на децата. 6000 човека гласуваха за своите фаворити в конкурса.

Инициативата се провежда за тринадесета поредна година. Призовете бяха връчени тържествено в навечерието на Деня на детето в Централен военен клуб в София.

Отличията са признание за усилията, вложени от различни хора, организации и институции, за подобряване живота и благосъстоянието на децата в България.

През последната година на кризи и изпитания имахме нужда от обединение и солидарност. Солидарност към жертвите на войната, към пострадалите от наводнението, към жертвите на земетресението и към всички, които страдат от несправедливостите в обществото. Затова посветихме това издание на „Златна ябълка“ на солидарността – най-чистата и благородна сила, която ни свързва като хора, каза Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Наградите са в девет категории – „Герой на децата“, „Детска организация“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Награда за цялостен принос към Национална мрежа за децата“ и „Специална награда“.

Изборът на победител в категория „Герой на децата“ и „Детска организация“ беше с онлайн гласуване, като своя вот дадоха над 6000 човека.

Победителите в останалите категории бяха определени с гласовете на публиката и жури в състав: Елена Атанасова, УНИЦЕФ, Алексей Пампоров, социолог от Институт за изучаване на обществото към БАН, д-р Бояна Петкова, Мариета Гечева от фондация Лъчезар Цоцорков, журналистът Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти, Юлияна Колева от Националното сдружение на общините, Румяна Парушева от Сименс и Ния Атанасова, младежка мрежа Мегафон.

Кои са победителите

Категория Герой на децата – Йоана Иванова

Тя адаптира образованието според нуждите на децата, организира благотворителни кампании, насърчава децата към добротворчество и споделя опит с преподаватели в държавни училища.

Категория Детска организация – Сдружение „Дете и пространство”

Организацията споделя своя опит в работата си с деца в риск, за да промени нагласите към психичното страдание на децата, разработва видео уроци и наръчници.

Категория Училище и детска градина – ОУ „Христо Ботев” с. Румянцево

Фокус на екипа, работещ в предизвикателната среда на етническо малцинство, са не само академичните резултати, но и емоционалната интелигентност, детското участие, развитието на общността.

Категория Болница – Клиника по детска онкохематология към УМБАЛ “Света Марина” гр. Варна

Тя става дом за дълго време на деца и родителите им, които получават не само лекарски грижи, но и емоционална подкрепа. В лечението на левкемия клиниката има над 95% успеваемост, което е равно на световния стандарт.

Категория Община – Община Русе

Общината води активна политика за подобряване средата на децата. Изгражда единствения в страната Кризисен център за непридружени деца, който им осигурява специализирана грижа и всестранна подкрепа.

Категория Журналист – Мария Василева

Режисьор и журналист. Нейните документални филми са илюстрации на усилието за изграждането на система за закрила на детето в България и на трудния път на деинституционализацията на грижите за деца в риск.

Категория Благотворител – СЕНТИО #cybersecurity

На фона на сериозно покачване на сигналите за онлайн престъпления срещу деца, компанията подаде ръка на Националния център за безопасен интернет и на практика го спаси от затваряне.

Награда за цялостен принос към Национална мрежа за децата – Иванка Шалапатова

Дългогодишен изпълнителен директор на фондация „За Нашите Деца”, тя е посветила 30 години на ранното детско развитие и на превенцията на изоставянето.

Специална награда – Елисавета Белобрадова, член на Парламентарна група за децата и един от политиците с най-активна позиция по темите за децата и семейството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!