Издателят Манол Пейков, който се превърна в емблема на дарителството и благотворителността

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Рени Петрова 21 февруари 2023 в 09:12 9388 1

Помощи за Турция и Сирия

Снимка Фейсбук профил на Манол Пейков

Помощи за Турция и Сирия

Събрани до момента дарения в двора на "Жанет 45" и двата склада на територията на Пловдив (част от тях пристигнали от други градове, сортирани и палетизирани от доброволци), в брой палети:

● Одеяла, завивки, възглавници – 95
● Дрехи за възрастни (употребявани) – 44
● Дрехи за деца (употребявани) – 15
● Дрехи за възрастни (нови) – 3
● Дрехи за деца (нови) – 3
● Памперси, мокри кърпи, дамски превръзки – 11
● Палатки, спални чували – 15
● Обувки – 2
● Шалове, шапки, ръкавици – 3
● Храна – 5
Общо палети: 196

Утре стартира поетапното извозване с тирове към Турция.

Ако погледнете страницата на издателят и филантроп Манол Пейков във Фейсбук, ще видите, че е пълно с подобни отчети. Те са толкова много, че ако не сте счетоводител или човек, който работи с цифри в големи количества, ще се объркате...

В последните няколко години си припомнихме, че за да можем да се наречем "хора", трябва да притежаваме няколко много важни качества. Например емпатия. Или състрадание. Или разбиране. Но най-вече, че за да се наречем "хора", трябва да си помагаме. Да помагаме на тези, които са в беда, защото който прави добро, получава добро. 

Живеем във време, за което китайците имат поговорка - "Тежко на оногова, който живее в интересно време". Само за две години преминахме през пандемия, след това започна война, а днес с ужас наблюдаваме какво се случва в съседна Турция и не чак толкова съседна Сирия и честно казано, смъртта толкова често присъства в новините, че сякаш започнахме да не и обръщаме внимание.

Смъртта стана статистика.

Но не за всички.

Генератори за Украйна

Годината е 2022. На 24 февруари (скоро ще стане една година оттогава) Путин и режимът му нападат Украйна.

В България започва сериозно объркване в средите на управляващите. 

И докато текат спорове и различни конфигурации в парламента, издателят Манол Пейков решава, че може да помогне. Как - като изпраща генератори за ток на украинците. Защото, ако не знаете, "денацификацията" в "специалната военна операция" на Путин включва в себе си бомбардировки по инфраструктурата на Украйна, която оставя мнозина без ток.

“В Украйна се вижда падналият мрак. Този мрак няма да го забравя никога. В Одеса бяхме точно срещу операта, която е прочута, но разбрахме това чак на сутринта. Нямаше светлинка. Видяхме сватба, хората се веселяха и показаха, че животът продължава”, разказва Манол Пейков в предаването “Тази неделя” по bTV.

На 26 ноември 2022 година той решава да стартира кампания, която да доставя именно генератори за засегнатите части на Украйна. И обявява старта на кампанията във Фейсбук.

Кампанията се разраства лавинообразно и само за 48 часа са събрани средства за 20 бензинови генератора, които веднага биват изпратени за Одеса.

Кампанията на Пейков събира немислимите 1,3 милиона лева в рамките на два месеца. Купени и изпратени към Украйна са 435 генератора.

В този момент държавата решава и тя да помогне.

И... изпраща един (1) генератор за Украйна... Това се случва в края на януари 2023 година.

Помощ за Турция и Сирия

Забелязали ли сте, че тези, които са доброволци, са доброволци винаги. Ще ги видите и да гасят пожар във Витоша. И да товарят камиони с помощи за Украйна. И да събират средства, да даряват дрехи и храни за засегнатите страни. И да дават дежурства в COVID отделения.

В началото на февруари 2023 се случи нещо наистина зловещо. Земетресение на практика срина турските градове Газиантеп, Каьмаранмараш, Хатай и предизвика сериозни разрушения в Адана. Жертвите все още не са окончателно установени, но доближават 41 000 души в двете страни (към 17.02.2023 година).

В този момент отново доброволците бяха на първа линия.

"670 000 (лева) бяха преди четири дни, в момента минаха милион. Как успях? Нямам никаква представа. Просто изглежда инерцията, която има от даренията, събрани за Украйна, вероятно работи по някакъв начин. Но там за 2 месеца събрахме 1,4 милиона, сега за много по-кратко време, само за 7 дни успяхме да съберем милион" - казва Манол Пейков пред изданието plovdiv24.bg.

Палатки, дрехи, фенерчета, детски храни, одеяла - всичко, необходимо за изпадналите в хуманитарна криза райони на Турция и Сирия.

Освен Манол Пейков и други доброволци, представители на гражданското общество, се включват в акцията. Например фондация "Три жени" в София (разказахме ви за тях тук).

Впрочем, акцията на Пейков, който се явява и координатор на помощите, предизвиква вълна от подкрепа. Така например Луфтханза Техник договарят и осигуряват летателен транспорт, Авиейшън Сървисиз пък предоставят напълно безплатно неограничено складово пространство на Терминал 1 за съхранение на даренията до момента на излитане, а след това осигуряват и необходимото при товаренето пренареждането и преопаковането.

Благодарност на Пейков изказва лично посланикът на Турция Айлин Секизкьок.

Вълната от емпатия води до потеглянето на много български спасителни екипи към засегнатите райони. Червеният кръст също се включва със своя кампания, в която са събрани 1 900 000 лева.

Вместо финал

Това, че все още изпитваме състрадание, съчувствие и желание да помагаме, е добра новина на фона на войни, пандемии и природни катаклизми в последните години.

В основата на всички инициативи стои гражданското общество и неправителственият сектор.

А хора като Манол Пейков и много други, знайни и незнайни дарители и благотворители, правят разликата между територия и държава.

Ето я и сметката, по която се събират средства за Турция и Сирия

BG39DEMI92405000305527
Търговска банка
BIC: DEMIBGSF
Титуляр: Манол Костадинов Пейков
Основание: За пострадалите от земетресението.
PayPal: [email protected]

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

21.02 2023 в 10:49

Хвала!
В неделя слушах Манол Пейков по националното радио, цифрите вече са още по-впечатляващи!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!