Изчезна ключов свидетел, който може да разпознае убиеца на Яна

Юлиан Христов 04 декември 2013 в 14:03 3701 0

Яна Кръстева
Яна Кръстева

 

Ключов свидетел, който може да обърне хода на делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, изчезна безследно. 

Мирослав Цветков е издирван от държавните институции без резултат, като към момента не е ясно неговото местонахождение. 

По делото, в което подсъдим за убийството на Яна е Николай Русинов-Чеци, са постъпили справки от няколко институции, които твърдят, че няма следи от свидетеля Цветков. От "Гранична полиция" са категорични, че такова лице не е напускало границата. От Правосъдното министерство и Националната следствена служба (НСлС) са отговорили, че в арестите и затворите в страната няма такова лице, а от НОИ са отговорили, че не могат да посочат работодател на Цветков, на чийто адрес той може да бъде откри. Данни за Мирослав Цветков не могат да бъдат открити и при мобилните оператори.

На поредното заседание по делото на състав на Софийския градски съд (СГС) разпореди отново да бъдат направени всички възможни справки за свидетеля. Адвокатите на Николай Русинов държат на разпита на Цветков, защото още в процеса на разследване на убийството, той заявил, че може да разпознае евентуалния убиец на Яна. Цветков видял съмнителен мъж в нощта на убийството в Борисовата градина, близо до мястото, където е открито тялото на момичето. Адвокат Иво Найденов заяви пред съда, че при това положение, трудно може да бъде потвърдена версията, че убиецът на Яна е Чеци. 

Тялото на Яна Кръстева бе открито на 10 юли 2011 г. в Борисовата градина в София. Инцидентът беше крит близо две седмици от обществото. МВР призна за случая малко преди задържането на Пламен Трифонов, който впоследствие беше освободен и от него бяха снети всички обвинения. Тогава съдебна експертиза доказа, че по тялото на жертвата няма негов генетичен материал. Според държавното обвинение убиецът на Яна е Николай Русинов, който беше и първият заподозрян за престъплението, но след задържането на Пламен Трифонов остана само свидетел. 

Днес защитата на Чеци поиска отвод на съдебния състав заради съмнения за предубеденост и това, че изходът на делото е предрешен. Иво Найденов - бивш адвокат на родителите на сестрите Белнейски - заяви, че при предходното заседание, при което е гледана мярката за неотклонение, съдът е заключил, че Чеци може да се укрие, така както бил напуснал страната дни след убийството на Яна. Това означава, че съдиите свързвали поведението на Чеци с вина. Адвокат Найденов откри предубеденост в поведението на съда и поради факта, че въпреки противоречията в показанията на двама свидетели, не била назначена очна ставка. 

Николай Русинов пък се оплака, че е бил заплашван от бащата на Яна чрез медиите. 

Съдия Снежанка Кьосева отхвърли искането на защитата на подсъдимия. Аргументите ѝ бяха, че при мярката за неотклонение не е обсъждано участието на Чеци в престъплението, а е направена оценка единствено на опасността той да се укрие или да извърши престъпление. При това съдът не е коментирал доказателства, свързани с убийството на Яна. В същото време решението на съда е потвърдено и от втора съдебна инстанция, което било доказателство за това, че няма незаконосъобразни действия на магистратите от първа инстанция. 

По отношение на искането за очна ставка, съдия Кьосева обясни, че освен съдът, право на такова искане имат и страните в процеса. Въпреки това адвокатите и подсъдимия не са се възползвали от това свое право, което потвърждавало единомислието на съда и ответната страна. 

Следващото заседание по делото беше насрочено на 21 януари 2014 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови