Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ в СОС обвини районни кметове от ДБ, че бавят строежи и ремонти на детски градини

Малина Едрева поиска оставката на Константин Павлов - Комитата

OFFNews 20 май 2021 в 13:06 2116 0

Ежеседмичен контрол за изпълнение на Програмата за разкриването на нови места в детските градини и яслените групи ще въведе Столична община. 

Това обяви председателят на групата на ГЕРБ/СДС в СОС и председател на комисията по култура и образование Малина Едрева. Няма да пропускам публично забавянето на който и да е от районните кметове и общински чиновници, закани се тя. 

В декларация от името на групата Едрева подчерта: "Даваме си сметка, че всичко, което направихме е недостатъчно. Над 120 нови сгради за 10 години, паралелно с тях ремонтирахме и обновихме съществуващите, нереновирани повече от 30 години и опасни азбестови такива е малко. Натискът на ежедневието върху софиянци се увеличава и всички тук сме длъжници". 

Преди това съветниците от Демократична България и БСП-София поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова заради големия брой  неприети деца в ясли и градини след първото класиране. 

Когато искате оставки, моля, не пропускайте гузно тези, от които трябва да започнете, отговори на обвиненията Едрева. Демократична България управлява в осем района на София. И това са районите с най-голям недостиг на места, заяви тя. 

И даде примери за райони, в които кметовете не са от ГЕРБ: 

"В район Триадица беше забавено от районния кмет с половин година преустройството на сграда, където се е помещавал спортен клуб, в детска градина с 2 групи . Столичната община осигури финансиране на района, но едва преди 2 седмици започна работа и при това все още тече почистване на строителната площадка. Разумните очаквания бяха сградата да е готова и на това класиране да бъдат приети 50 деца. При това забавяне, ако няма други, се очаква през ноември да приключи работата.

В „Лозенец“ детска градина за 6 групи трябваше да бъде готова преди година. Това са 150 (сто и петдесет) места. Резонен е въпросът дали да очакваме включване по фейсбук от там? И да, искам оставката на районния кмет Константин Павлов - Комитата. 

8 ДГ в „Красно село“ – 4 или 6 нови групи. Още в началото на 2020 г. са осигурени средства за проектиране и всички, които не се интересуваме от темата само кампанийно, очаквахме строителството вече да е започнало. Но от районната администрация разбираме, че са чакали новата Наредба за проектиране, изпълнение и поддържане на тези сгради, за да могат да направят повече групи. Кметът Фандъкова и екипът й изработиха конкретни предложения, успяха да ги мотивират и защитят. Наредбата е факт от септември 2020 г., а към този момент район Красно село все още нямат дори проект.

30 ДГ в район „Изгрев“ за 8 групи - ремонтът трябваше да приключи до началото на декември 2020 година. Излязоха непредвидени дейности и за тях бяха осигурени и насочени към района веднага допълнителни финансови средства, а ремонтните дейности по тяхна информация бяха удължени до януари. Към днешна дата строително ремонтните дейности вече са приключили, но сградата все още не е въведена в експлоатация. Тоест 5 месеца след удължения срок детската градина все още не приема деца". 

До септември се предвижда да бъдат готови 4 нови детски градини в районите „Изгрев“, „Подуяне“, „Овча купел“ и „Лозенец“. До края на годината ще бъдат готови още 4 сгради на детски градини, които са в районите „Люлин“, „Студентски, „Триадица“ и „Кремиковци“ и 3 преустройства на съществуващи сгради за разкриване на нови групи, съответно в „Илинден“, „Връбница“ и „Триадица“. Със строителството на тези сгради до края на годината ще бъдат разкрити 41 нови групи.

Очакваме да започне строителството на още 25 нови сгради, от тях 19 за детски градини и 6 за ясли. След направената законодателна промяна, по искане на кмета на София, става възможно разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнес сгради и Столичната община, в разговори с бизнеса, ще търси възможност за осигуряване на допълнителни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews