ГДБОП влезе в Агенция "Митници" след хакерска атака (обновена)

OFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 15:12 9137 1

Хакери са пробили системата на Агенция "Митници". При акция на ГДБОП са арестувани 23 души, сред които бивши и настоящи митничари.

В момента тече обиск в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници“ в столицата, съобщиха от МВР. 

Хакерите са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция „Митници“ осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да е осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол, уточниха от МВР.

ГДБОП провежда спецоперация на територията на София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина под наблюдението на Специализираната прокуратура.

До момента са задържани 23 души. Сред тях има хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори. 

Трима от арестуваните са действащи служители на Агенцията. В момента се извършват претърсвания и изземвания на банкови касети, тъй като в домовете на служителите са установени множество ключове от такива сейфове. До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници“ и в нея са открити 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход, допълват от МВР. 

Разследването е започнало през юни 2015 г. При проверки са установени вероятно незаконно приключени транзити. Започналата предварителна проверка от ГДБОП прераснала в досъдебно производство, стартирало през август 2015 г., като действията по разследването продължават и в момента в България и в други държави, една от които Македония. В съседката ни също е задържан митнически служител, уточниха от МВР. 

Обект на разследване е международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и с ползване на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми. 

Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист /21-22г./, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Използван е зловреден софтуер, който има за цел да манипулира компютърната информационна система на митниците, за да създаде впечатление, че товарът е преминал през територията на страната. Вирусът предоставя възможност за дистанционен достъп до въпросния компютър. Групата се е опитала, правила е постъпки и в няколко случая е успяла да приложи схемата и на територията на други държави, като смятаме, че моделът на действие е идентичен. Първоначалният сигнал и подозренията са, че по този начин е прикривано пренасянето на дрога, но това предстои да бъде доказано, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

По думите им е било от голямо значение до момента операцията да се извършва тайно, като сега предстоят проверки за най-малко 20 автомобила - защо и как е бил приключен митническият транзит, каква е тяхната съдба, къде се намират в момента.

Транспортните средства привидно са превозвали определени стоки, т.е. задействани са транзити от отправно митническо учреждение. Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската атака. Последствията от това са, че, напускайки България, след закриване на транзита на българо-македонската граница например следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират. Съдействалите на престъпната група митнически служители са на оперативно ниво и имат достъп до компютърните конфигурации на пунктовете, където е трябвало да се извършва закриването на транзита, обясни зам.-директорът на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев.

Утре ще бъдат повдигнати обвинения на лицата, за които според наблюдаващия прокурор има доказателства за участие в групата, обобщи Арнаудова.