Фонд "Земеделие" проверява спешно туитъра на Миро Найденов

OFFNews 19 ноември 2013 в 19:40 5737 5

МЗХ предприема спешни мерки, за да гарантира плащанията по ПРСР
МЗХ предприема спешни мерки, за да гарантира плащанията по ПРСР

 

Новото ръководство на Държавен фонд „Земеделие” е разпоредило незабавна проверка на всички медийни договори, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2008 - 2013 г.

Причината за проверката е получено на 7 ноември 2013 г. писмо от Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия, с което от българските власти е изискана информация за медийните договори, финансирани от ПРСР 2007-2013 г.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Мирослав Николов е издал заповед за сформиране на специална работна група от експерти и одитори на ДФЗ, която да извърши анализ на посочените договори.

Те са сключени по мярка 511 „Техническа помощ” на ПРСР и финансират медийни дейности, свързани с популяризирането на програмата, изготвяне на информационни клипове, банери, интернет страница на ПРСР и други.

Нашите колеги от Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия са изискали тази информация от Управляващия орган на ПРСР и от Разплащателната агенция още през март 2012 година. Такава информация за съжаление не е била представена от българските власти и по този начин за страната ни е създаден сериозен риск от финансови корекции и загуба на европейски средства. С настоящите проверки ние ще направим всичко възможно този риск да бъде намален максимално, като подробно ще информираме партньорите ни от Европейската комисия за резултатите от извършените проверки, коментира изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”.

Скандалът около обществената поръчка гръмна в средата на август 2012 г. Тогава се разчу, че бившият земеделски министър Мирослав Найденов е дал близо 50 000 лева за изработка на Фейсбук страница на Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), още толкова за акаунт в Туитър и още 50 000 за положителни мнения за ПРСР в коментарите на читателите под статиите в новинарските сайтове. Парите за Фейсбук и Туитър отидоха при 25-годишната Кристина Спасова, която броени дни преди да спечели поръчката е била в пресцентъра на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ). Самият Найденов бе главен секретар на същата тази агенция.

Разпоредили сме пълен вътрешен одит в МЗХ и ДФЗ и отправихме запитване към Прокуратурата по отношение на медийните проекти, съобщи министър Димитър Греков на пресконференция днес.

Греков е категоричен, че проблемите, за които сезира Европейската комисия, започват още през 2012 г. с публикации в българските медии за нередности в медийните проекти, сключени по време на предишното управление на министерството.

Министерство на земеделието и храните предприема спешни мерки, за да гарантира плащанията по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., каза още земеделският министър.

Нашата цел е да не изгубим нито лев от средствата по приключващата ПРСР и затова с новото ръководство на ДФЗ сме изработили план за действие, по който да изплатим 278 млн. евро до края на годината, информира Греков.

Той обясни, че сумата непрекъснато намалява, тъй като всеки ден се извършват нови разплащания към земеделските стопани. За по-бързата обработка на документите са командировани и нови 70 човека от регионалните структури на фонда.

Зам.-министърът Явор Гечев заяви, че за първите 9 месеца на годината са разплатени едва 89 млн. лева, а сега, само до края на годината, предстои трудната задача да се разплатят 278 млн. евро.

Въпреки това правим всичко възможно да спасим парите на българските земеделски стопани. След 1 декември ще бъдат разплатени 148 млн. евро наведнъж, по всички мерки от втора ос „Агроекология”, каза Гечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови