Фандъкова иска СОС да отпусне 300 000 лв. за подкрепа на бежанците от Украйна в София

Съветниците ще гласуват да дадат помещение за хуманитарен център за дарения от бг граждани

OFFNews 09 март 2022 в 09:11 1204 0

Столичният общински съвет ще гласува утре предоставяне за безвъзмездно ползване на имот за установяване на хуманитарен център в помощ на украински граждани.

В писмо Олена Коцева – председател на Управителния съвет на „Сдружение на украинските организации в България Мати Украйна“, посочва, че съвместно с български фондации е организирана кампания в помощ на хилядите бежанци и граждани на Република Украйна за събиране на хранителни пакети, дрехи, хигиенни материали, термо одеяла, лекарства и медицински медикаменти и всякакви други вещи от първа необходимост. Липсата на подходящо помещение както и невъзможността да бъде наето подобно сериозно утежняват и възпрепятстват тяхната мисия. „СУОБ Мати Украйна” в партньорство с български организации, но оперативното ѝ управление е съществено затруднено поради липсата на подходящо помещение за складиране и разпределяне на получените дарения и хуманитарна помощ от български граждани.

“Софийски имоти“ ЕАД разполага с помещение, което отговаря на целите и нуждите на „СУОБ Мати Украйна“ и към настоящия момент не се използва от търговското дружеството или от трето лице. 

Председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници от различни политически групи – проф. Иво Петров, Малина Едрева, Грети Стефанова и Карлос Контрера внасят доклад, с който да се разреши на Софийски имоти да предостави необходимото им помещение, което се намира в район "Възраждане", улица "Царибродска" 136.

На 24.02.2022 г. в нарушение на международните договори и пактове Руската федерация извърши посегателство посредством пълномащабна военна интервенция върху териториалната цялост на друга суверенна държава - Република Украйна. Поразени бяха множество военни и цивилни обекти, разположени в различни населени места на територията на Република Украйна. Последваха ожесточени сражения, довели до невъобразима хуманитарна катастрофа, невиждана в Европа през последните десетилетия. Ежедневно от средствата за масова комуникация разбираме за ранени или загубили живота си хора, за хора, живеещи в мазета, бомбоубежища и дори по спирките на подземния градски транспорту както и за хиляди хора, решили да напуснат границите на родината си в търсене на спасение от войната. Мнозина българи отвориха домовете си и сърцата си. за да помогнат на нуждаещите се. Организирани бяха инициативи за осигуряване на превоз до територията на Република България, за обезпечаване на подслон както и намиране на работни места на желаещите бежанци. Такава инициатива се провежда и от "СУОБ Мати Украйна" в партньорство с български организации, се казва в доклада. 

С цел да се предложи бърза и ефективна помощ, оптимална организация, координация и взаимодействие при тази кризисна ситуация, вследствие на навлизане на чужденци, търсещи закрила на територията на Република България, предлагам да приемете решение, с което Столичният общински съвет да разреши разходването на финансови средства от бюджета на Столична община в размер до 300 000 лева за подкрепа на търсещите закрила, пристигнали на територията на Столична община, предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова в свой доклад, който също ще бъде гласуван утре. 

Столичната община подсигурява места за настаняване на над 200 украински граждани, които са напуснали страната си заради военните действия, започнали на 24-и февруари. Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ разполага с автомобили, които транспортират хора от украинско-румънската граница до София, като им оказват съдействие и грижа по пътя и при настаняването

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!