Директорът на СМГ: Ако виновните не платят, тогава ще трябва да платят невинните

OFFNews 29 август 2017 в 09:52 11597 2

*Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов изпрати до редакцията на OFFNews своята позиция по конфликта между него и учители и родители в училището. Той бе породен след уволнението на учителката по математика Петя Тодорова. Публикуваме позицията на г-н Стоянова без редакция:

През месец октомври на учебната 2016/2017 година г-жа Петя Тодорова е назначена със заповед на министъра на образованието и науката за член на Националата комисия "Европейско кенгуру". Една от функциите на тази комисия е, придържайки се към регламента на състезанието, да определи учениците, които ще вземат участие в националния му кръг. 

Националният кръг на "Европейско кенгуру" е едно от най-престижните състезания за ученици в България, а лауреатите, в някои възрастови групи, получават национални стипендии от МОН. За организатори на състезанието МОН определя Съюза на математиците в България и сдружение "Европейско кенгуру".

На 14 май 2017 година на сайта на сдружение "Европейско кенгуру" е публикуван протокол с класирани ученици, под който стои подписът на г-жа Тодорова, учител от СМГ. Сред тях няма нито един ученик от СМГ, тъй като Националната комисия, в разрез с регламента на състезанието, изобщо не е взела под внимание резултатите на децата, явили се към СМБ - легитимен, според МОН и международната общност, организатор на областния кръг на състезанието. Става дума за около 130 деца само от СМГ, както и за още много други от страната. Всички те покриват изискванията на регламента, някои дори са с максимален резултат, но са дискриминирани от решение, според което допуснати до национален кръг са единствено учениците, регистрирани към сдружение "Европейско кенгуру" - другият легитимен организатор, който се опитва да монополизира състезанието. В подкрепа на този опит г-жа Тодорова поставя подписа си съзнателно, ощетявайки най-силните ученици в България. Тя не е защитила интереса на учениците от СМГ, който се гарантира от регламента.
В изявленията си пред различни медии Петя Тодорова разказваше как не е била получила резултатите от СМБ, но два дни по-късно, веднага щом ги получила, е подписала друг протокол, съдържащ резултатите и на явилите се 196 деца, регистрирани към СМБ.

Време е да кажем истината!

При квота от 400 човека, които трябва да бъдат класирани на националния кръг, г-жа Тодорова е допуснала с подписа си 390, регистрирани само към единия организатор - сдружение "Европейско кенгуру". Нито един от участниците в този протокол не фигурира с резултата си от областния кръг на "Европейско кенгуру", който според регламента на състезанието е необходимо и достатъчно условие за участие в национален кръг. Единствените, които знаят кой от допуснатите до национален кръг ученици колко точки има са членовете на Националната комисия. Липсва прозрачност, а тя е задължителна за национално състезание. Може да са допуснати деца, чиито резултати не отговарят на критериите на регламента, а такива с максимални да не са допуснати. Деца и родители не разбират какво се случва и няма как да проверят достоверността на резултатите.

Възникват въпроси:

1. Нима г-жа Тодорова е очаквала СМБ, където са регистрирани по-голямата част от математическите гимназии в страната (Варна, Бургас и др.), както и СМГ, да предложи за допускане до Национален кръг общо 10 ученика? Все пак Националната комисия има право да допусне до 400 деца, а вече са допуснати 390.

2. Редно е членовете на Националната комисия да изискат от МОН протоколи с резултатите на двамата организатори и едва тогава да извърши класиране. Защо това не е направено?

3. Ето го фарсът - в зависимост от това при кой от организаторите се е явил ученикът, бяха използвани различни критерии за допускането му до национален кръг. В резултат на предварително обявения протокол, за да не бъдат ощетени деца и родители, видели на сайта на сдружение "Европейско кенгуру", че са допуснати, МОН реши да увеличи квотата. Увеличението обаче не беше двойно. От децата, явили се към СМБ, са допуснати два пъти по-малко участници, и то само тези с максимални резултати и близки до тях. По този начин недопуснати ученици, явили се при организатор СМБ, имат повече точки от допуснати ученици, явили се при организатор "Европейско кенгуру". Всичко това се случва след намеса на МОН, където на 16 май се провежда среща между представители на МОН и двамата организатори. Едва след това се подписва допълнителен протокол с още 196 ученици, явили се към СМБ, и то както е подаден от СМБ. Да поясним - класирането на СМБ е извършено, спазвайки регламента (например: за националния кръг при възрастова група V-VI клас от шестокласниците се класират учениците с максимални резултати или най-много 5 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната, а от петокласниците - тези с максимални резултати или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната), а не гонейки броя, фиксиран от квотата.

4. Не отговаря на истината твърдението, че СМБ е закъснял с подаването на резултатите. Това се случва на 9 май, когато протоколите са официално входирани в МОН, както и изпратени по електронен път. Има начини да бъде доказано. Защо г-жа Тодорова се вкарва в такава плитка лъжа - да твърди, че СМБ не е представил навреме резултати?

5. Дискриминирани ученици има и до днес, защото се оказа, че деца с високи резултати не са допуснати да се явят на национален кръг, ако не са регистрирани при „правилния“ организатор. Дискриминацията се изразява в това, че ученик, регистриран към сдружение "Европейско кенгуру", е допуснат със 70 точки, а такъв от СМГ, регистриран към СМБ – се допуска, само ако има 100 точки.

6. Финалът - неравнопоставеното известяване на допуснатите до национален кръг или бойкот доведе до това, че вместо 586 деца, поканени да се явят на състезанието, участие взеха 455 ученици. Изглежда някой целеше да провери колко несправедливост са готови да понесат хората. Възрастните понасят толкова, с колкото са в състояние да се борят, а децата - те губят желание да се състезават и просто спират. Показателен е фактът, че 22% от номинираните не се явиха на заключителния етап.


-------------------------------------
Последваха жалби и недоволство от страна на ощетените ученици и техните родители. Като преподавател, г-жа Тодорова трябва да мисли за своите ученици и да възпитава с личния си пример на чест и достойнство. В случая обаче тя лишава от правото да се явят на национален кръг дори и тези, на които преподава, вероятно мотивирана от амбиции за кариерно израстване в националните комисии. В каквато и комисия да членува, първият трудов договор на Тодорова беше в СМГ и тя можеше да откаже подписването на този дискриминативен протокол, очевидно несправделив за училището, в което работи. Човек винаги има избор и тя е направила своя. Този неин акт представлява уронване престижа на СМГ и явна дискриминация срещу ученци на СМГ. Дълг на директора на училището е да защитава името на СМГ и правата на учениците му. В отговор на всички, които смятат, че на госпожа Тодорова трябва да бъде простено подписването на протокола, ощетил деца, ще кажа: когато човек спести страданието на виновните, принуждава да страдат невинните. Няма измъкване от справедливостта, нищо не може да остане незаслужено и незаплатено, нито в материалния, нито в духовния свят, и ако виновните не платят, тогава ще трябва да платят невинните.
-------------------------------------

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8007

2

Барс

29.08 2017 в 13:00

Тези хора там така и не разбраха разликата между училище и професионален спортен клуб. Няма и да я разберат.

11671

1

безпартийна

29.08 2017 в 11:47

До този конфликт не можеше да не се стигне. От десетки години СМБ (Съюз на математиците в България) провежда конкурса Европейско кенгуру. В последните години, едни от членовете на ръководството на СМБ основа сдружение (вън от СМБ) с названието Европейско кенгуру. Какъв е финансовият интерес, не мога да кажа. Факт е обаче, че вече в България има две организации, признати от европейската централа на конкурса, които се конкурират в страната. Това раздели и СМБ на лагери, за огромно съжаление. Само бих казала, че през всичките си 45 години съществуване СМБ е работил в подкрепа на дейностите на МОН. Щеше да е добре, ако от МОН се бяха съобразили с това, но не.
 
X

Подкастът на OFFNews