Уволнената от СМГ учителка пред OFFNews: Надявам се нещата да се решат, преди да влязат в съда

Александра Маркарян 10 юли 2017 в 18:23 31872 0

Учителката по математика, чието дисциплинарно уволнение от СМГ предизвика възмущение и протест на родители и учители и сблъска позицията им с тази на директора Антони Стоянов, ще обжалва заповедта му, ако тя не бъде отменена.

"Не съм съгласна с мотивите категорично. Надявам се нещата да се решат, преди да влязат в съда", каза Петя Тодорова пред OFFNews.

Тодорова, която нейни колеги, родители и ученици описват като безупречен професионалист и изключителен човек, тази сутрин беше обвинена в уронване на престижа на гимназията от директора. Според него тя е навредила на училището с работата си като член на националната комисия на последото издание на математическото състезание "Европейско кенгуру", назначена със заповед на бившия министър на образованието Меглена Кунева.

В коментара му за БНТ тази сутрин той заяви, че Тодорова е подписала протокол, изключил около 130 ученици от СМГ от имащите право на явяване на националния кръг въпреки високите им резултати. Това станало в разрез с правилата на състезанието. "С този подпис тя съзнателно ощетява най-силните ученици в България и не защитава интереса на учениците от СМГ", заяви директорът.

Истината е малко по-различна. Нито един от имащите право на участие в националния кръг ученици в крайна сметка не е изключен от него, включително от СМГ. Състезанието обаче има двама съорганизатори, между които има напрежение и след областния кръг започва "игра на нерви", както казва Тодорова. Част от учениците се явяват при сдружение "Европейско кенгуру", оглавявано от председателя на националната комисия за състезанието проф. Сава Гроздев, други - при Съюза на математиците, ръководен от акад. Петър Кендеров. Там са и учещите в СМГ.

В средата на месец май 2016 г. излиза списък с допуснатите до национален кръг и всички, явили се при СМБ са изключени. Става скандал, намесва се Министерството на образованието, което отрича да е съгласно с това решение и се наема да посредничи. В крайна сметка проблемът е решен - няколко дни след първия протокол с допуснатите ученици от единия организатор е подписан и вторият, с допуснатите сред явилите се при другия.

Тодорова обаче няма никакво отношение към оценяването на учениците на областния кръг - тя е част от националната комисия и нейните подписи под двата протокола просто удостоверяват, че тези деца са получили съответните оценки на областен и са допуснати до национален кръг.

КАЗУСЪТ "ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ"

"Прецених, че ще се стигне до споразумение. Ако не смятах така, нямаше ли да проявя разум и да пратя децата при другия организатор?", попита риторично учителката в разговор с репортера на OFFNews. Тя предупредила учениците, че може да се стигне до подобна "игра на нерви" и всички търпеливо изчакали положителната в крайна сметка развръзка.

Обвиненията за ощетяване на СМГ тя коментира с думите, че е "абсолютно недопустимо учител да лобира за училището, в което работи" и е категорична, че няма как тя да вземе решение кой да се яви на националния кръг.

Петя Тодорова работи в СМГ от 1996 година. Извела е не един и два класа като класен ръководител и не един и двама шампиони от математически състезания.

За работата си с класовете си тя казва: "Най-важното е детето да повярва в себе си и да намери онази област, в която е най-добро. Радвам се, че развихме не само математиката, а и физиката, химията, че всеки намери своето място под слънцето".

Неин приоритет в работата в СМГ е бил не само развитието на децата, а и работата с родителите - те да се включват и да помагат. В тази насока са били и проектите, които започнала по времето на сегашния директор.

За доверието им красноречиво говори коментарът на майката на една от ученичките на Тодорова и също учителка по математика - Ганка Симеонова: "Петя Тодорова преподаваше на голямата ми дъщеря пет години - изключителна е, безупречна - и като човек, и като професионалист. Тя имаше по-голям авторитет в очите на дъщеря ми от мен".

"Ние (учителите - бел. ред.) знаем за тях повече, отколкото техните родители. Разбираме се с поглед", казва пък Петя за отношенията си с учениците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews