Директорът на СМГ отказа да напусне, МОН го чака след отпуск с искане за обяснения

Александра Маркарян 25 август 2017 в 10:55 5489 0

Снимка bTV

Директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов отхвърли искането на работодателя си - началникът на Регионалното управление на образованието към МОН - да подаде оставка. От своя страна, от РУО очакват изтичането на отпуска му и в понеделник ще му връчат искане за обяснение за установените при проверка нередности.

Категорично отказвам и няма да подам оставка. Ще продължа да работя в интерес на децата от Софийската математическа гимназия, заяви директорът Антони Стоянов пред "България ON AIR" тази сутрин.

Началникът на РУО Ваня Кастрева поиска оставката на Стоянов вчера след едномесечни опити от страна на МОН за разрешаването на конфликта в гимназията. Той започна през юли с уволнението на един от безспорните авторитети в училището - учителката по математика Петя Тодорова, с мотиви, които тази сутрин зам.-министърът на образованието Таня Михайлова нарече пред bTV "граничещи с абсурда".

Стоянов твърди, че като член на националната комисия на математическото състезание "Европейско кенгуру" Тодорова е работила срещу интересите на гимназията. Защо? Защото, твърди директорът, е подписала протокол, с който учениците от СМГ са изключени от участие в националния кръг.

Истината е малко по-различна - с подписа си Тодорова само удостоверява, че учениците са получили съответните оценки. Решението те да бъдат изключени (то по-късно бе отменено и децата не бяха ощетени) бе следствие от спора между съорганизаторите на състезанието. Всички, явили се при Съюза на математиците в България ученици първоначално не бяха допуснати до националния кръг, но след намесата на МОН решението бе преразгледано.

Уволнението на Тодорова предизвика протести на родители и ученици, но директорът не отстъпи. Напрежението се увеличи и с решението му да не поднови срочни договори на учители, недоволни от начина му на управление.

Този път опитът на МОН да посредничи удари на камък. Вместо да се стреми да успокои ситуацията, той провокира напрежение, държи се грубо, криеше се от нас, сподели пред OFFNews вчера министърът на образованието Красимир Вълчев.

След поисканата вчера оставка напрежението ескалира, директорът се барикадира в училището, нищо, че е в отпуск, а пред сградата течеше протест. Наложи се отишлата на място Кастрева да повика полиция.

"От 12 юли се занимаваме с този конфликт. Има протести, недоволство на родители. Тези протести са за уволнението на един учител, който се е доказал и работи. По-важното е, че се получава разединение в училище, противопоставяне на учители, на родители, има опасност учениците да се включат в този конфликт", коментира тази сутрин зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя призна, че опитите на МОН да разговаря с директора са били неуспешни: телефонът му постоянно бил изключен. 

Тя описа и последващата процедура: "В деня, в който отпускът изтича, трябва да му се връчи искане за писмени обяснения и оттам нататък се спазва процедурата по Кодекса на труда".

Поведението му е недопустимо и няма как да го толерираме, подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови