Ексклузивно КЕВР одобри рекордното поскъпване на газа с 60%

Чиновник да прави бизнес е като кастрат да прави деца

OFFNews Последна промяна на 14 март 2017 в 10:12 9019 15

Снимка http://top100.seenews.com

Чиновник да прави бизнес е като кастрат да прави деца. Заключението е на директора на най-голямата фирма в света за стени за катерене "Уолтопия" Ивайло Пенчев, който преди дни написа гневно писмо към българските власти, които му пречат по всякакъв начин да развива бизнеса си у нас, в частност - в "София Тех Парк".

"Пощурях покрай "София Тех Парк". Това пощуряване им се случва на всички хора, които имат вземане-даване с държавата, но обикновено си траят, шубе ги е. Когато държавата се занимава с бизнес, този бизнес е смотан", заяви Пенчев.

"София Тех Парк" започна като една добра идея - хората, които го стартираха, имаха чисти помисли, добри мераци, но пътят към ада е постлан с добри намерения. Всички бизнес начинания, подхващани от държавата, са обречени на провал. Това е фундаментален природен закон. Много прости са причините - държавен чиновник да прави бизнес е като кастрат да прави деца. Той ако можеше да бъде бизнесмен, нямаше да е държавен чиновник. Няма как човек, който не е изкарал 5 лева в живота си, не е продал пет пакета семки, не е направил един малък продукт, бил е чиновник цял живот и изведнъж му се поверява да управлява нещо, което струва 80 милиона и има мега сложна бизнес концепция. Как? Няма как да стане. Дайте пример за държавна фирма с успешен продукт", предложи Пенчев на интервюиращите го водещи на сутрешния блок на Нова тв.

Той разказа и перипетите си в опитите да прави бизнес в досег с държавата:

"Бяхме тръгнали да си строим нашата сграда. Купихме си 22 дка в "Младост", организирахме си архитектурен конкурс. Участваха 370 архитектурни бюра от 70 държави, хубав конкурс. Журито беше 11 души - все печени архитекти, световни имена. Спечели го един холандец, направихме проекта и по това време ме поканиха от тех парка - ела, тук е страшна работа, пълно с фирми. В началото отказах, защото проектът ми готов, пък и бая пари бях опукал за терена. Кандардисаха ме точно с тази идея - тук ще се съберат само готини фирми на едно място, иновативни, печени, умни, като излезеш, с готини хора ще си пиеш кафето. А това е много важно - да има среда от единомишленици на едно място.

Това е първият ми опит да правя нещо с държавата.

Почнаха да сменят началниците на "София тех парк". Дори и да са свестни всички до един, като са по 5 месеца на работа, какво могат да направят? Той, първо, знае, че е там за 5 или 7 месеца. Какъв е неговият мотив? Да назначи баджанака, шурея, той няма мотив да направи нещо, което ще прави печалби, ще остане, ще прави продукт.

Докато си изпълнявахме проекта, имахме неуредици, които не бяха от злонамерност, а от безхаберност и нескопосаност, но това ни струва пари. Бяха ни обещали ток първа категория. Но бяха обещали не в писмена форма. Писмената е за нечестивци. После казаха: "Няма да имате ток първа категория". А това означава друг трафопост, наложи се да си купим и генератор, който струва стотина хиляди. После - ние сме инвеститор клас А, държавата е длъжна да ни осигури всички комуникации до терена. По едно време поискаха ние да си караме тока от някаква подстанция в "Младост" - километър и половина, и да го платим. Ядосах се, но се разбрахме с управата. После трябваше да ни пуснат оптика. Трябваше да ни я доставят безплатно, защото сме инвеститор клас А. Не стига, че не ни я доставиха безплатно, 25 000 лева ни излезе оптиката, платихме я, ами два или три месеца чакахме съгласуване, за да я пуснат. Не стига, че не ни я докарват, ами им стои по мързелашките бюра!

Ние сме инвеститор в индустриалната зона в Божурище - строим си завод там. По договор с индустриалната зона, собственост на Министерството на икономиката, трябва да ни осигурят ток през декември 2015 г. на терена. Сега сме март 2017-а и нямаме ток. Имаме строителен ток 50 киловата. С 50 киловата като пуснем едната машина, угасяме лампите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42252

15

Denis Rizanov

14.03 2017 в 18:51

Заради кое бе гнилоч?
Заради това, че се е намърдал на държавната копаня и реве на подписани вече договорни неустойки ли? Или заради това че август 2016 е "ошорен" с 500 хил. паунда? Или заради претенциите му, че там не се развивала нАука?
Той каква точно нАука развива? Даване на офис площи под наем ли?
Айде фоков с вятъра мърша безподобна. Тръгнал да ме "претегля" сякаш довчера ми е бил съдружник.

42252

13

Denis Rizanov

14.03 2017 в 17:12http://ow.ly/9OWM309TFxX

Инвеститор на годината.

42252

12

Denis Rizanov

14.03 2017 в 17:05

София тех парк, иновативни неща... Уолтопия, "СПОРТНА СГРАДА" (като замисъл, за спорт и забавления) накрая стана една стъклено-бетонна кочина за софтуер на немски фирми, белгийски банки и някаква манджа, никому неизвестна. Технологии по български! Важното е че ОТХАПАХА и оакаха терена.
УоШопия рулзззз - да застроим всеки милиметър за наем и офис периметър.

Аре стига толкова за този успешен "бензинесмен". Вижте му отчетите за последните 4 години или мненията на бившите му и настоящи работници и да оди да си гледа наемите.
Та е.а в бизнеса - отдаване на офис площи под наем. Скрит под шапката на очакваните иновации в тех-парк.
плевелниевска и прокофиевска рапта.

10372

8

elbarbudo

14.03 2017 в 12:17

Като е толкова смел да беше го казал в очите на дон Боколеоне - истинския виновник за батака в тех парка...

14355

7

neverland

14.03 2017 в 12:10

Хайде, хайде, изказа се веднъж вече този, няма да го слушаме цяла седмица как чете публични речи на тема "по-малко държава, повече свобода".
Да не се прави на онеправдан, и той е в играта, просто са му обещали нещо под масата и не са му го дали и сега плаче като вдовица за ....

16682

6

spirit оригиналът

14.03 2017 в 12:07

https://www.youtube.com/watch?v=vGV1vB2QvhU&feature=youtu.be