Quantcast

Божидар Димитров реши да обясни значението на "Македония" и "македонци"

ОFFNews Последна промяна на 18 август 2014 в 18:47 20416 35

Божидар Димитров.
Божидар Димитров.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров реши да разясни на македонските историци значението на понятията "Македония", "македонци" и "македонизъм" в писмо до медиите.

Писмото е своеобразно продължение на словесната схватка между Димитров и македонската преса, като този път в спора е намесена и Сърбия.

Ето и пълният текст на писмото на Божидар Димитров:

ПО ПОВОД СПЕКУЛАЦИИТЕ НА СКОПИЕ С ИМЕНАТА „МАКЕДОНИЯ” И „МАКЕДОНЦИ”

Едни от фундаменталните спекулации на македонската доктрина се вършат с имената Македония и македонци. Според скопските историчари, когато става дума за македонците те са сигурни доказателства, щом ги открият в исторически документи от Античността до началото на ХХ век, че става дума за преки прадеди на днешното население в Повардарието. А стане ли дума за Македония естествено за пряк предшественик на днешното държавно образувание със столица Скопие.
Историческите реалности обаче са други. В различни времена понятията „Македония” и „македонци” означават доста различни неща, нямащи понякога нищо общо помежду си

Първо: От VІІ в. пр. н. е. до 148 г. пр. н. е. Македония е име на антична държава с територия разположена изцяло на територията на днешна Северна Гърция. През втората половина на ІV в. пр. Хр. държавата, управлявана от Филип и Александър Македонски се разширява с териториите на континентална Гърция, Тракия и Персия, но след 323 г. се разпада на отделни елинистически царства. Македония се свива в старите си граници и в 148 г. е покорена от Рим.
Световната наука смята с почти пълно единодушие, че македонците са едно от гръцките племена (като спартанците, тиванците, атиняните).

Второ: В римската епоха (ІІ в. пр. Хр. – ІV в. сл. Хр.) римляните създават три области с името Македония (Първа, Втора и т.н.). Населението им често се нарича македонци, макар че е от различен етнически произход. Официален език очевидно е гръцкият език. Очевидно е, че думите Македония и македонци са загубили държавно и етническо съдържание.

Трето: При варварските нашествия ІV – VІІ век имената „Македония” и „македонци” изчезват от настоящето си място. За около 1000, че и повече години, но името Македония се появява в… Тракия. С него Византия нарича учредена в VІ век „тема” (област) територията от Пловдив до Цариград. Когато България установява граница в началото на ІХ век с Византия по билото на Странджа – Сакар за област тема „Македония” се свива в територията на Източна Тракия (от Одрин до Цариград). Всички жители на областта се наричат от средновековните автори „македонци”, макар че по произход са гърци, българи, арменци, алани, туркополи. Има и куриози. Императорът победил „македонския” цар Самуил е с официална титла Василий ІІ Македонец (защото рода му е от Одрин). Българоубиец го наричат по-късно. Но най-куриозното е, че той е арменец по произход. А когато Византия превзема територията на днешна Вардарска Македония в 1018 тя учредява нова административна област – тема … България. Ужас и кошмар за скопските историчари. А тема „Македония” си стои в Източна Тракия до ХV век. Прочетете къде е заточен в 1393 г. патриарх Евтимий. В Македония … в Бачковския манастир.

Четвърто: В османския период западноевропейските хуманисти „връщат” името Македония на античното му място. Леко поразширено, тъй като територията на днешна Македония не е била населена с антични македонци, а с траки и илири. Но името за всички писали по въпроса – турски административни органи, чужди дипломати (посланици и консули), чужди църковни служители – мисионери, разузнавачи, пътешественици, учени пишат, че основното славянско население в тази земя е българско, че в Македония освен българи живеят турци, гърци, албанци, цигани, но не и етнос македонци. Дори някои и друг (много рядко) да е употребил това име, той има предвид население по областен географски принцип. Така, както българите в Тракия и Добруджа се наричат често тракийци или добруджанци.

Пето: Македонските „историчари” са прави, че не Коминтерна и Тито измислят „македонизма” като държавна доктрина. Те само го утвърждават, както си знаят – с огън, меч, разстрели, лагери, затвори. И с чудовищни манипулации на общественото съзнание. Македонизмът е рожба на сръбската политическа мисъл. И по-точно на сръбският политик Стоян Новакович. В прочутото си изложение от 1889 г. той пише: „Всички усилия да направим от българите в Македония директно сърби пропаднаха … Тогава да опитаме да ги откъснем от българската общност като ги обявим за друг народ …Така ще ги асимилираме по лесно в бъдеще …”. Кралска Сърбия полага известни усилия в тази насока, нямащи особен успех. Затова когато в 1913 г. присъединява Вардарска Македония, я изоставя и принуждава българското й население да се запише като сръбско. Коминтернът и Тито възраждат идеята в 1934 г., а в 1944 и я реализират.

Проф. Божидар Димитров  - Директор на НИМ

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2014 в 22:04

До Лазо
Глупако с промит мозък, историята я "преписва" от древните гръцки и византийски хорнисти, които ти няма как да си чел, щото си тъп като задника на индийски слон и не знаеш никакъв друг еик, освен развален български / който по сръбска подбуда наричаш македонски/. Ето ти линк, чети, ако можеш http://www.documentacatholicaomnia.eu/
Тук ще намериш всичко - включително и това защо, джанъм, Василий Втори / който е от Макеконската династия / е наречен Българоубиец... Що не са го нарекли "македоноубиец" е направо неясно, при положение, че "македонците се потомци на античките македонци смешани со словените по нивното навлегувње на балканот". А изрод наричй баща си, маке тъпо.....

20.08 2014 в 19:09

Към Лазо: за такива, като тебе "македонският" писател Паисий Хилендарски е написал в своята велика книга История славянобългарска следното:
- "О неразумний и юроде поради, что се срамиш да се наречеш болгарин..."
Към Логодаж: Ако отвориш книгата на "македонските" писатели Братя Миладинови- "Български народни песни от Македония" ще разбереш....

20.08 2014 в 14:56

Се прашувам од каде ја препиша оваа т.н.историја за македонците овој копук од историчар само тој знае,но не е тешко по пишувањето дека им го диктирале грците.Инаку за бугари се зборува после 7 век почетоци и од каде овој да зборува за антички македонсци кога бугарите во тоа време биле турци,татари хуни,монголи.Значи има голема позадина овој смрдем историчар веројатно од папандреу.Колку да го подсетам изродот,македонците се потомци на античките македонци смешани со словените по нивното навлегувње на балканот.Македонија е наречена поради македонците што живееле тука,македонија не била само егејскиот дела што дроби абдалов,туку целосна етничка граница,која се протегала дел од албанија,кон србија до бујановац,пола скоро бугарија сегашна македонија и егејскиот дел.Грците биле расфрлени по островите.Апелирам да не го лаже бугарскиот народ и да го труе со национализам и шовонизам,оти од таквите како него нема никој корист,македонецот си ја знае историјата и нетреба да фрла отрови од надвор.

19.08 2014 в 17:49

Тези, които смърдят, са техните червеногъзляци. Правят го нарочно, уж да подклаждат вражда. Нещо като балканската свиня тука.
Иначе, обикновените хора са много свестни. Спукахме гума пред портата на една къща между Скопи и Охрид. Излезе млад мъж, видя какво става, после се шмугна вътре. Изнесе два стола за жените и голяма кана вода с лед и лимони. Говореше само сръбски, но чудесно разбираше български.
Изобщо, всички с които имахме контакти там, изобщоне се колебаеха да ни харесват, защото сме българи(говоря само за преди три седмици).

19.08 2014 в 17:24

Едната ми баба (майката на баща ми) е родом от Охрид. След войните с двама от братята си се преселват в Царство България. Естествено, никой от тях никога и не му е идвало на ум, че е нещо различно от българин.
Когато през 1947 г. започва да се подготвя т.нар. Балканска федерация, преселниците от Вардарска Македония и хората от Пиринска Македония са натискани да се пишат македонци. Тогава един от братята на баба ми отговаря така: "Момчета, навремето в Охрид имаше две махали - турска и българска. Аз съм от българската".

Според мен на сегашните макета не трябва да им се правят никакви отстъпки. Да им се каже в прав текст, че докато не си променят държанието няма да видят членство в ЕС. А ако не им увират главите - да бъдат изоставени на съдбата си. Т.е. на волята на шиптърите. Те ще им разкажат играта...

19.08 2014 в 17:01

Като гледам и тук руските подлоги продължават анти българската си кампания. Точно заради призиви от сорта на: даите да им помогнем пък те после сами ще се осъзнаят сме на тоя хал. На тази псевдо държава не трябва да се подкрепя. Докато не признаят годината на създаване на народноста македонци никаква помощ и вето за ЕС.

19.08 2014 в 15:38

МАКЕДОНИЯ Е ГЪРЦИЯ !!

19.08 2014 в 12:22

логодаж, не си търсил, не си намерил. Какво ще кажеш за ей тая примерно от Севроизточна Македония:
Бели бугарки робинки,
заробил ги е арапин,
кога си бе'а през поле
тодорка бела бугарка,
тежки й рожби тегнеха.
Вървели, що са вървели,
отишле гора Мурова,
при тая чешма шарена.
Тодорка Стоян думаше:
- Стояне ле, сине Стояне,
майка туй ке га остави
у тая гора Мурова,
при тая чешма шарена
и тая сенка дебела;
ветеро ке си те ду'а
и тебе ке те бре люла,
и дождо ке те бре вали
и тебе синко ке баня,
и сърни ке ти до'одат
тебе ке, сине, да кърмат!
Да раснеш, синко, пораснеш,
вос конче да се воскачеш,
майка от робство да земеш.
Па си остави Стояна,
у тая гора Мурова,
при тая чешма шарена,
под тая сенка дебела;
ветеро да си го ду'а
и него да си го люля,
дождо да си го бре вали,
него да си го бре баня,
сърните бре да до'одат
и него да си го кърмат.
Раснал е Стоян пораснал
и се воз конче возкачи,
па пойде в арапската земя.
Кога си стигна две чешми,
сретнал е стара ми баба.
На баба вели говори;
- Не знаеш ли бре, бабичко,
дека са бели бугарки,
бели бугарки робинки!
Баба му вели говори:
- Ние сме бели бугарки,
бели бугарки робинки!
- Имаш ли, бабо, от рода?
Робинка вели говори:
- Оставих мажко детенце.
Стоянчо му бе името,
у тая гора Мурова,
при тая чешма шарена,
под тая сенка дебела;
ветеро да си го ду'а
и него да си го люля,
дождо да си го бре вали
и него да си го баня,
сърните да му до'одат;
и него да си го доат.
Да расне Стоян порасне,
воз конче да се возкаче,
майка от робство да земе.
Тогай се Стоян покажал,
оти е нейно детенце,
па я возкачил воз коньо
и я от робство избавил.

19.08 2014 в 11:28

Anonymous, на цял свят и особено на сърбите е ясно, че македонската историческа доктрина е смешка, но само ние реагираме като ощипани моми. Нека се сближим с тях културно, икономически, по човешки дето се казва, да им помогнем да влязат в ЕС, да се премахне цензурата и ако нещата са толкова очевидни те сами ще видят къде принадлежат на световната историческа и културна карта. Ами те в момента са един гладен, от всекиго присмиван народ, натиснат от глобалната ислямизация в лицето на албанците. Единственото, което ги крепи като държава е точно тази доктрина и е ясно че няма да се откажат лесно от нея, ако ще и най-смешна да е.

19.08 2014 в 11:26

А така Божо - до ташаците, до ташаците!
Но се съмнявам да им уврат простите глави - то от Македонско човек котка не си взима...
Да е х*й да мъ го набиеш, ми то - акъл.... Ми не става.