Quantcast

Lenta.RU: Македония е провалена държава без име, която се разпада

OFFNews Последна промяна на 13 август 2014 в 12:35 16763 22

Снимка Юлиуш Висожински

В Европа има една страна, която претендира за статус на провалена държава - това е Македония. Балканската държава се управлява от политически кланове, а 31% от населението живее под прага на бедността, пише Лента.Ру.

Руското издание прави пропаганден паралел със ситуацията в Украйна, но заключава, че пред Скопие има огромен проблем, който няма да сполети официален Киев дори и в най-страшните сънища: откъснатото парче от някогашна Югославия не може дори да се нарича Македония заради спора с Гърция.

Районите, в които преобладава албанското население, с всяка изминала година все по-гласно се обявяват за независимост и отказват да се подчиняват на правителството в Скопие, тъй като го обвиняват в славянски национализъм, пише Лента.Ру.

Авторът на публикацията Александър Широков отбелязва, че северозападната част на БЮРМ практически се е сляла с Албания и Косово и остава усещането, че правителството в Скопие вече не контролира тези територии. 

Опитите да се задържат народите заедно насила (както сега се случва с Украйна, Босна, Македония) са неефективни, а реализацията на правото на самоопределение (както е в случаите с Косово и Крим) неизбежно увеличава степента на ентропия в международните отношения. Очевидно е, че изборът на оптимален модел за съществуването на такива провалени държави и техните части ще бъде едно от основните предизвикателства за международната политика в обозримо бъдеще, заключава Широков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2014 в 22:54

Вие Б(В)лгарите сте едно пострано татарско-азиско-турско племе кое нема своја историја и краде се што ќе стигне, вие немате автентичност како нас Македонците, вие сте продадени души за "две чрвени" и можете само за третата нога да ни се фатите вие смрдливи мрсници.

29.11 2014 в 22:46

abe cigani bugari so lazete be. samo za lazenje ve biva. toa za rusija nema vrska ne e tocno. ahhh cigani cigani...edvaj vi go razbrav kontextot. kolku ni e razlicen jazikot. SMRT ZA SIPTARI BUGARI I GRCI. GOD BLESS MACEDONIA

29.11 2014 в 22:46

abe cigani bugari so lazete be. samo za lazenje ve biva. toa za rusija nema vrska ne e tocno. ahhh cigani cigani...edvaj vi go razbrav kontextot. kolku ni e razlicen jazikot. SMRT ZA SIPTARI BUGARI I GRCI. GOD BLESS MACEDONIA

20.08 2014 в 12:50

???????????????? hajl hitler bugari https://www.youtube.com/watch?v=UdL2lZxqMWE

16.08 2014 в 17:18

Както спомена Крокодил по-долу: Филип МАкедонски не е говорил добре гръцки и не са го обичали гърците много. За това наема Аристотел за наставник на сина си...

Тракийските аристократи са се възхищавали на гръцката култура и образованост и са се "гърчеели". Филип Македонски е типичен пример.
И това е ОК, всепак гърците са донесли в Европа тези неща от Близкия Изток - където азбуката и математиката са били нещо нормално.

16.08 2014 в 13:26

DO Krokodil

Ткива думи изсипани от махленски сбирки минават само там от типа "една жена каза" без никакви исторически факти и документи, нито източници.
В кой текст Демостен казва, че Филип и Александър са тракийци???????

Когато Македония започва да набира сила по времето на Филип и Александър, пред всички гръцки полиси се поставя дилемата дали да станат съюзници. В Атина Демостен и племенникът му Демохар (Δημοχάρης) са лидери на анти-македонската факция, а Федър Сфетски и Стратокъл са македонофили. Има и хора като оратора Есхин, който първоначално е против Македония, но впоследствие става един от най-големите македонофили. Когато това става, Демостен и Тимарх го обвиняват в държавна измяна. За да се защити Есхин декламира ораторията «Против Тимарх», в която обвинява Тимарх, че си проституира задника на много мъже в Пирея. На Тимарх е наложена атимѝя (срам, презрение) и с политическата му кариера е свършено.

14.08 2014 в 10:01

Lenta.RU да вземе да проучи по-напред дали случайно т. нар. "македонска" нация не е изобретение на Коминтера?

14.08 2014 в 09:40

Гърците нямат никакво прави за името Македония. Александър Македонски не е бил грък, нито той, нито баща му, има един прочут монолог на Демостен срещу Филип и Александър, където много ясно казва, че не са гърци, а траки. Гърците са откраднали толкова много история, че не е истина!

Така че, проблема е в гнусните Гърци. Българите трябва да помогнем на тази страна, на тези хора с промит от комуноидната пропаганда хора, а не да им се присмиваме.Когато съседа ти е добре и ти ще си добре.
С много търпение и ДЕЛА, с които македонците да разберат нещата...

13.08 2014 в 20:02

... има тука некви тъпи парчета, например краси, които не са чели, че Киев (Бащу) е основан през 7-ми век от династията Дуло, а Москва е основана през 17 век от по-далечни потомци на Дуло... та кое е колонията и кое е центърът (напр. Крим) е мн. дълъг разговор... Украина (покрайнината) си е точно казано, но е покрайнина на друга държава, не на дурашата)... и т.н. и т.н....

... хахахахахаха

... що се халосва тоз народ??? ся сме в 21-ви век и актуалната ситуевина си е... актуалната такава!

ПТН ПНХ!

... хахахахахахаха

13.08 2014 в 15:59

Олеле пак някакъв псевдо учен се излюпи от някъде. Може ли да кажеш по какво си приличат Македония и Украйна. Македонската нация е създадена, за да се дебългаризира областа македония заселена на 75% с българи, по същата причина Югославия се опитва да създаде и шопска нация в западните покраинини, но вече без подкрепата на Москва не успява. Докато Украйна е бивша руска колония получила независимоста си след разпада на руската империя.