Божидар Димитров: Не разговаряйте с македонски „историчари”

Божидар Димитров Последна промяна на 15 август 2014 в 18:39 10666 16

Божидар Димитров. Снимка: historymuseum.org

В редакционната ни поща пристигна текст от директора на НИМ проф. Божидар Димитров, в който той отговаря на нападките от последните дни в македонската преса.

Публикуваме го в пълния му вариант:

НАУЧНИЦИТЕ НЕ РАЗГОВАРЯТ С ФАЛШИФИКАТОРИ

По повод две статии в скопския вестник „Дневник“

Македонските „историчари” нямало що да доказват на Божидар Димитров. Ами някой да е искал да разговаря с тях? Точно обратното - във възмутилата ги моя статия в български седмичник препоръчвам с македонски „историчари” да не се разговаря. Защото те не са „научници”. Те са фалшификатори на историята. Те не изследват и документи, въз основа на които историците по цял свят изграждат историята на миналите времена. Те изграждат „историята” по спуснатите им „опорни точки“, извлечени от коминтерновската идея за македонската нация. За това не са нужни документи. В Скопие се намират единствените „научни” институти в света, където историята се прави не въз основа на документи, а на изсмукани от пръстите несъществуващи „факти”.

Мога да дам пример от самата статия в „Дневник”. Някой си „историчар”, Веляновски, пише: „Да, Самуил написал на плоча, че е българин, но тогава, когато го е написал, такова определение нямало национално означение. Тогава го е направил, за да наследи пропадналото българско царство”.

Майко мила! Лъжата и фалшификацията до такава степен са завладели подсъзнанието на скопските мошеници, че те смятат очевидно, че всички хора са като тях, включително и цар Самуил. Той си бил истински македонец, но се обявил за българин, за да им вземе царството. И освен българите излъгал и византийците, и арабите, и арменците, и западноевропейците, а дори и сърбите. Всичките им хронисти го наричат българин, царството, което управлява, българско, а народа, който го населява, българи.

А по повода, заради който възникна скопското възмущение, скопските „научници” не казват нищо.

Те просто трябваше да отговорят на няколко дребни въпроса:

1. Имало ли е избивани хора в Македония през 1944-1945, само защото са българи? Колко са те? 20-30 000? Имало ли е хора, вкарвани в затвор и лагери без криминални или дори политически престъпления, а само защото са българи? Колко са? Сто хиляди, сто и петдесет хиляди? За да опресня паметта на скопските „научници”, ще ги попитам: Колко български интелектуалци от Велес са убити в една безлунна нощ край Велес? Колко войници и офицери от новата македонска армия са убити в Скопското кале през т. н. „Кървава коледа” (1944-1945 г.)? Деветстотин? Или повече? А в лагера „Голи оток”? А в лагера край „Св. Наум” на Охридското езеро? Колко са затворниците българи?

2. А на третото въпросче – геноцид ли е това или не. Както и насилственото „възраждане на македонската самоличност” на дотогавашното й българско население след 1944, та и до сега.

Онзи македонски „историчар”, който доказваше, че нищо от горенаписаното не е вярно, също ще получи награда. Това е положението – няма кланета във Велес и в Скопското кале, няма „Идризово”, няма „Голи оток” – има награда. Защото всичко това ще бъде голямо „научно” постижение.

Проф. Божидар Димитров – директор на НИМ

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.08 2014 в 22:57

Pa normalno e da se borel makedonskiot narod protiv okupatorite i sorabotnicite na hitler

16.08 2014 в 10:10

Човек който твърди че българите са татари не може да е патриот.
Това че реве против македонските фалшификатори на история не го прави по-малък фалшификатор.
И сърбоманите и Божо са част от общия КОминтерновски проект за разделяне на Македония от България.

16.08 2014 в 05:42

СЪОБЩЕНИЕ [15.08.2014">: "ДАНС СЪС СПЕЦАКЦИЯ СРЕЩУ НЕЗАКОННИЯ ТРАФИК НА АНТИКИ И ТЪРГОВИЯ С ОРЪЖИЯ"! ДС-Телериг шибаняк е до шия вътре в далаверите и затова решил да се "подсигури" срещу мнаказателно преследване по ДС-целесъобразност с патриотарски медийни акции с измамни пропагандни клишета от времената на "новата българска единна социалистическа нациа" на БКП и Тато!

15.08 2014 в 23:17

Нема как да кажат, че са други щото изчезват на момента. Хората негласно го знаят и вземат българско гражданство, но като официална политика няма какво друго да говорят иначе страната ще изчезне. А след като нямат и история, трябва да създадат такава. Крадат от гърци, българи. Които управлява той пише и историята, така че скоро Самуил ще стане албанец там.

15.08 2014 в 23:16

Нема как да кажат, че са други щото изчезват на момента. Хората негласно го знаят и вземат българско гражданство, но като официална политика няма какво друго да говорят иначе страната ще изчезне. А след като нямат и история, трябва да създадат такава. Крадат от гърци, българи. Които управлява той пише и историята, така че скоро Самуил ще стане албанец там.

15.08 2014 в 22:09

Че по твоята логика, ние сме най-големите умници бе Минко? От толкова отстъпки ме боли г..за.
Аз ти предлагам, да не сме вече такива "умници". Ще видиш, че е за добро. ;)

15.08 2014 в 21:35

Няма "македонци", нито "държава" "Македония" - това е просто едно географско понятие, като Тракия, Мизия, Добруджа, Шоплука и т.н. български области, населени с БЪЛГАРИ говорещи на различни БЪЛГАРСКИ диалекти и местни наречия.

"Македония" е изкуствено измислена от Коминтерна, защото комунетата са се страхували от ГОЛЯМА, СИЛНА И ЕДИНННА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА, в рамките на историческите български територии, насилствено откъснати от Родината по разни фалшиви международни договори от т.нар. "велики сили".

15.08 2014 в 21:34

иване, по умния орстъпва. обаче в случая и двете страни май са неумни.
кой печели от това двете страни да са в конфликт ?

15.08 2014 в 21:21

За съжаление анимационните герой трудно умират... А така наречените македонци са толкова измислени, че Фред Флинстон е направо реален спрямо тях.

15.08 2014 в 21:08

До Minko:

"Вместо да се дразним взаимно, по-добре да намерим общ език с македонците."

Не става друже, не става!
А и да ти кажа много македонци се "усвестиха". ;) Положението е изтървано, но при тях.

А не могат ли македонците да намерят общ език с нас?
Повярвай ми, македонизма е бита карта. И те си го знаят.