Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Скопие: Божидар Димитров вреди и на македонците, и на българите

OFFNews Последна промяна на 14 август 2014 в 13:55 8733 7

Снимка historymuseum.org

Божидар Димитров.

Твърдението на Божидар Димитров, че македонизмът е престъпление срещу човечеството, което трябва да бъде разгледано от съдилищата в Страсбург или Хага, разгневи македонската преса.

Димитров работи както срещу македонския, така и срещу българския народ, пише скопският вестник "Дневник".

Позициите на Божидар Димитров не са нови. Той наистина е директор на Националния исторически музей, но при нас директорите са много по-свободни и си позволяват да казват много неща - коментира пред изданието преподавателят от СУ Наум Кайчев.

Македонският историк Тодор Чепреганов е на мнение, че изказванията на шефа на НИМ се използват в моменти, когато трябва да се разгорещят отношенията между двете държави.

Как може в 21 век той да казва, че македонизмът е измислица. Как може идентичността на един народ да бъде дадена на съд в Страсбург? - пита Чепреганов. 

Безспорен факт е, че в България е имало голяма македонска имиграция, но историята показа, че македонската нация успя да оцелее и без държава, твърди Тодор Чепреганов.

Възможно е Уинстън Чърчил да е македонец. Много прилича на македонец. В лицето особено. Към края на живота си... Същински македонец, коментира преди 2 години пред OFFNews.bg Божидар Димитров.

Според него много политици в Македония взимали български паспорти, още докато са на важен пост в западната ни съседка:

„Подават молби чрез посредници, да не ги познаят тук. После получават. И си живеят живота. Като свършат, с парите им си правят хотели в Приморско, фабрики в Габрово и други. Знаете ли колко скрити македонски инвестиции има в България. Другата техника е да купуват апартаменти - в София, в Слънчев бряг, и да ги дават под наем, да печелят”, казва историкът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.08 2014 в 12:10

Василе, ние не им пречим да си живеят живота, а да крадат българската история и да я представят за своя, да твърдят че имат свой език и да използват българския, да твърдят, че са наследници на Александър Македонски, но пък са славяни за разлика от нас, които според тях сме "татари" ....

Още мога да продължавам!

14.08 2014 в 22:24

Оставете хората да си живеят живота. Не разбирате ли, че всяко действие води до равно по-сила и обратно като посока противодействие. Как бихте се чувствали ако постоянно ви казват, че сте измислена нация, говорите диалект вместо собствен език?
Положителните послания са по-силни от отрицателните.

14.08 2014 в 18:57

Че македонизмът не е стока знаем. Ама за тоя лаф за Пич Божи има смисъл да се пиша македонец.

14.08 2014 в 16:06

Нация създадена с решение на Коминтерна и имаща за знаме вентилатор??? Ай, стига бе!

14.08 2014 в 15:36

И Майкъл Джексън е македонец-да,ама не !!!!!!!!!!

14.08 2014 в 14:38

Алоо, как може в 21-ви век какво?? "Идентитетот" ви е измислица, унищожихте си красивия център с десетки сгради тип "казино в Лас Вегас"... Но спокойно, ако сега Димитров вреди и на българи, и на македонци, след 20 години ще вреди само на българи, които ще граничат с албанци. Така става като се концентрирате на измислени проблеми и измислена история вместо да си гледате в краката какво става...

14.08 2014 в 14:02

Скопие да признае и заклейми, че комунизмът и СССР създадоха т.н. Македония и проблеми като наименование, история, език, липса на членство в ЕС и НАТО, и Б. Димитров няма да съществуват.