Блокада и сблъсъци на протеста за вода в Перник

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2019 в 20:49 9305 0

Снимка БГНЕС

Протестиращи блокираха кръговото движение на пернишкия квартал „Изток“.

Това е главният път, който води към АМ „Струма“. По този начин полицаите предотвратиха затварянето на самата магистрала, предаде БГНЕС.

За кратко протестиращите влязоха във физически сблъсъци със силите на реда. Целият квартал „Изток“ е блокиран от жандармерия.

Основните искания на гражданите са за оставка на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова. Те настояват предишният директор на водното дружество в града да бъде разследван за злоупотреби, които са довели до източването на язовир „Студена“.

“В XXI в без вода – това е положението”, заяви Иво Венелинов. Той каза, че в момента няма решение на кризата.

“Краткосрочно няма как, наясно съм с това. Искам тези, които ни докараха до тук, да си понесат последствията. Има виновни, както обикновено има виновни, и както обикновено се опасявам, че няма и да има наказани, но се надявам този път наистина някой да понесе вината. Това е страшно”, каза Венелинов. Той носеше табела, на която беше изредил имената на виновните, според него, сред тях са двама министри – Аврамова и Димов.

„Искаме г-н Димов и г-жа Аврамова да дойдат в град Перник. Ние не сме страшни, искаме да чуем тяхното становище по въпроса, който касае целия град и околията на Перник“, заяви Алекса Стефанова. Те искат да чуят, защо се е стигнало до тук и какви са прогнозите.

Според нея, освен сушата, за липсата на вода в язовир „Студена“ е отговорна и човешката немарливост. Веселин Илиев каза, че е тук, „защото Перник иска вода“.

Към протестиращите прииждат все повече и повече полицейски коли, а движението от квартал „Изток“ по посока София остава блокирано.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви по-рано днес бедствено положение заради кризата с водата. Решението за въвеждане на извънредната мярка бе взето след заседание към Кризисния щаб на общината. На него присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов. Още днес започват действия по осигуряване на алтернативни източници на вода за града, допълни кметът на Перник.

Днес е вторият ден на протести срещу режима на водата в Перник. Липсата на вода превърне живота на перничани в ад. На 20 декември, петък, в града стартира нов воден режим – в някои квартали ще има вода през деня, а в други вечерта. В централната градска част, кварталите „Изток”, „Мошино” и „Тева”, както и в по-малките населени места, черпещи вода от язовир “Студена”, чешмите ще текат от 14 до 22 ч.

Преди това жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден, но той ще бъде ограничен. Новият режим е несправедлив, категорични са перничани и по тази причина излязоха на протест.

Водният режим в Перник е от три седмици. Въпреки липсата на вода в града и прилежащите му села, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 година.

Докато властите издирват и последната капка вода, по автомивките в Перник със сигурност има и то в изобилие. Факт, който позволява на перничани и гостите на града невъзмутимо да мият колите си, предаде бТВ. Камерата показа автомивки, работещи на пълни обороти, защото използвали само подпочвени води, изпомпвани със сонди.
В и К уверява, че за Бъдни вечер, Коледа и Нова година режимът на водата ще бъде по-лек.

Сайтът „За Перник“ обаче се възмути от телевизиите, които отразяваха протеста пряко и търсели сензации, и съобщи, че „за втори ден няколко батки с качулки излязоха на протест и поискаха наказания за виновниците за водната криза, блъскайки полицаи“.

Според пернишкото издание става дума за „една група радикализирани хора се опитва всеки ден да блокира магистралата, без да има разрешение за това и без да има широката обществена подкрепа“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови