Авторите на проекта за джендър модел в училище: Наложиха ни цензура, академичната свобода е погазена

OFFNews Последна промяна на 03 август 2018 в 21:05 11678 9

Авторите на проекта „Форум за джендър балансиран образователен модел в училище: българският случай”, който е предложен за финансиране пред Националната комисия за ЮНЕСКО, отговориха на критиките срещу концепцията им.

Съвестта ни и доброто ни име на учени ни задължават да отговорим. Целта на нашия проект беше да проучим компетентността и мотивацията на учителите да отстояват и възпитават принципите на равенството между половете, пишат в изявление до медиите ас. д-р Миладина Монова, доц. д-р Ана Лулева, доц. д-р Албена Накова и гл. ас. д-р Шабан Даракчи.

Проектът на учените от Института на БАН за изследване на обществата и знанието е класиран на шесто място (от седем възможни) на заседание във външното ни министерство на Бюрото на Националната комисия за ЮНЕСКО.

Заседанието е проведено на 2 юли 2018 г. Досегашната практика показва, че шансове да получат финансиране имат първите 3 проекта в класирането.

Вчера OFFNews потърси за коментар по темата и образователното министерство. От ведомството отговориха: "Ако цитираният от Вас проект бъде одобрен от ЮНЕСКО за финансиране, той няма да получи одобрение да се използва в образователната система у нас." 

Очевидно терминът „джендър“ е „плашилото“, което се размахва отново. Това е термин, който е легитимен в целия научен свят, когато се изследват отношенията между мъжете и жените. На българската общественост обаче терминът „джендър“ бе представен превратно и манипулативно през изминалите месеци, пишат авторите на проекта „Форум за джендър балансиран образователен модел в училище: българският случай”.

Публикуваме пълния текст на изявлението им:

Ние, долуподписаните автори на проектното предложение „Forum for gender balanced model at school: the Bulgarian case“, подадено към Participation Programme, UNESCO 2018-2019, заявяваме:

През последните два дни нашето проектно предложение и ние персонално станахме обект на масирана медийна атака, след като документите на проекта бяха разпространени неправомерно. Целите на проекта бяха представени превратно, бе ни вменено намерение да разпространяваме „джендър идеология“, да налагаме „трети пол“, да „промиваме мозъците на децата“ и пр.

Съвестта ни и доброто ни име на учени ни задължават да отговорим. Целта на нашия проект беше да проучим компетентността и мотивацията на учителите да отстояват и възпитават принципите на равенството между половете. Подготвихме предложението, водени от убеждението, че конкретното познаване на проблемите, такива каквито се поставят във всекидневието на учители и възпитатели, е необходимо за изграждане на правилните стратегии в духа на „Gender Equality Action Plan 2014-2021“ на ЮНЕСКО и цел 2 на програма „Образование“ на ЮНЕСКО. Това са цели, които са в синхрон и с Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете 2016-2020 г., Закона за равнопоставеност на жените и мъжете (обн. ДВ. Бр. 33 от 26.04.2016) и смятаме, че би трябвало да са в синхрон и с политиката и на българското Министерство на образованието и науката.

Клеветническата акция в медиите провали по-нататъшното ни участие в конкурсната програма и това бе провъзгласено за „успех“ от организаторите на тази недостойна операция.

Очевидно терминът „джендър“ е „плашилото“, което се размахва отново. Това е термин, който е легитимен в целия научен свят, когато се изследват отношенията между мъжете и жените. На българската общественост обаче терминът „джендър“ бе представен превратно и манипулативно през изминалите месеци. Означава ли това, че оттук насетне всеки, който дръзне да изследва джендър тематика като например проблеми на равнопоставеността на половете, дискриминацията, насилието, неравното заплащане на труда на мъжете и жените и пр., ще бъде остракиран?

Според нас случилото се е много сериозен прецедент за грубо погазване на академичната свобода и цензура. Във време, когато говорим за „Наука и образование за интелигентен растеж“, ние бяхме представени като заплаха за българското училище, като „джендър агенти“, опасни за българските деца.

Като представители на научната общност смятаме, че трябва да защитим неприкосновената ни свобода да избираме изследователските си полета, като спазваме научните стандарти, етичните норми и действащото законодателство, и не бива да позволяваме да ставаме жертва на конюнктурни настроения и лов на вещици.

Обругаването на нашия проект стана повод отново да се атакува авторитета на учените от БАН като ненужни на българското общество. Питаме се, кой има полза от подобни внушения?

София, 3 август 2018

Ас. д-р Миладина Монова, доц д-р Ана Лулева, доц. д-р Албена Накова, гл. ас. д-р Шабан Даракчи"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

9

Darkey

04.08 2018 в 22:14

Господа културни марксисти: There are only two genders. (Има само два пола). Вие сте не само псевдоучени, но и откровенни лъжци. Вашите теории си ги приемате само вие. За вас аз се идентифицирам като хеликоптер (мога да ви повозя) и местоимението ми е "негово величество".

2900

8

Старши

04.08 2018 в 11:01

"" Съвестта ни и доброто ни име на учени""
За съвеста е ясно ,че нямате ,а доброто ви име ако сте го имали го оплескахте с този проект и това изявление.

2300

7

квазимодо

04.08 2018 в 08:29

Попитали радио Ереван :- може ли мъж да забременее и радиото отговаря : - не , не може, но в Турция опитите продължават. ТА това че мъже вършат работа по свойствена за жени и обратно изобщо , ама въобще не означава , че се размива разликата в половете. А иначе приветствам идеята преди името си , който се чувства " джендър " да си постави тази титла. Баф тая демокрация, до къде ви доведе.

2800

6

Тито

03.08 2018 в 23:29

Здравей ес це, покойния Академик Ромашов ти казва в прав текст че големината на хипофизата на мъже които имат желание да правят секс смъже Е!!! ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО ГОЛЯМА ОТ хипофизата на нормарен мъж и ДВА ПЪТИ по голама от тази на жена.Тези побърканяци инициаха незаконно чрез Съэвета на Европа Комвенция за да наложат своето его над нормалните хора и си присвоиха англиската дума ДЖЕНДЪР за техен индентификатор.

12193

5

SC

03.08 2018 в 23:11

Джендър-организация иска да провежда джендър-обучение, но в него нямало да има джендър-идеология... А един мармот...

Полът не е социална роля! Набийте си го в главите! А стереотипите, срещу които толкова отчаяно ревете, отпадат по естествен път. Все повече мъже вършат дейности, които някога са били смятани за типично женски и все повече жени вършат дейности, които някога са били смятани за типично мъжки. Това се случва бавно, с темпо, което самото общество определя. В опитите си да го насилите и вкарате някакво криворазбрано неравенство между половете, вие самите удряте спирачките на този процес.
Всъщност, дали не го правите нарочно? Постигането на истинско, естествено равенство ще обезсмисли съществуването на правозащитни организации. А с раздуването на „стереотипния“ балон, животът (и съответно финансирането) им ще се удължи.

2800

4

Тито

03.08 2018 в 23:07

Предлагам на аудиторията превод на загалавието „Форум за джендър балансиран образователен модел в училище". Форум за общоприто поведение на младежи и девойки като балансиран образователен модел в училище. Възмутен съм до дъното на душата си от изчанчените интелигенти в БАН които използват чуждицата джендър превзета от хомосексуалната общност за техен индентификатор , въпреки че от превода на заглавието е видно че не става въпрос за побърканяци.

8257

3

yoghurt

03.08 2018 в 22:57

Инак, ако щете вземете сатрапа Маркс, който бил казал, че “битието определяло съзнанието” , и който е единнот първите идеолози на изравняването на черно с бялоч на истината с лъжа, на бездарието с майсторството...

Та, ако вземете това съждение на вашия (прикрит) идеолог, тогава ще разберете че един панталон, като социално обусловена норма предавана на поколенията, би следвало да оформя съзнанието на индивида. Да окаже границите, нормите на поведение. Ако махнете панталонът и дадете една пола на едно момченце, следователно това би променило неговите представи за “граници”, норми на поведение. Променяйки обществените норми на такова базисно ниво, вие разрушавате възможността това дете да направи свободен избор по-късно .Когато няма ясни граници, ясни разлики между полюсите, изборът изгубва смисъл като понятие. Не само това, вие отнемате възможността на това дете за връзка с традицията, с възможността да изгради своят “полюс”. Понеже много добре знаете, че никой не се ражда като изграден индивид, ами да бъдеш “нещо” се гради, отстоява, не ти пада “от небето”. Пред вид пренаселването на земята, тази анти-градивна идеология е разумна. При една бъдеща война, нека жените да бъдат мъже, така и така мъже вече... няма.

8257

2

yoghurt

03.08 2018 в 22:41

Да благодарим на св. Климент Охридски и на св. св. Кирил и Методий, че ни създадоха език в който това малко зверче “джендър” не може да се вмъкне. За справка, варварските народи, които си нямаха азбука и пригодиха диалектите си към латинската... Повечето я приеха, с няколко големи изключения като например Италия.

Иначе, защо трябва да се крият? Да бяха я кръстили “конвенция за защита на хората с нетрадиционна сексуална ориентация от насилие”, и нямаше да има такъв проблем. Инак, спокойно, братя либерали и либералки, до 10-20 години нормалните хора ще бъдат малцинство, и изрващението, от прикрито ще се превърне в “норма”. Е, да видим кой ще си изпати от това, жалко че ще бъде късно да се поправи...

8335

1

ПешУ

03.08 2018 в 22:27

Тези псевдо-учени не знаят ли български език? Какъв термин е 'джендър'?! 'Идиоти' също явно е научен термин - да го използват преди титлите си...