Алея до руското посолство ще носи името ''Героите на Украйна'', реши СОС

Пространство в район "Изгрев" ще се казва "Борис Немцов"

Рени Петрова 07 април 2022 в 16:05 3187 2

Алея до руското посолство в София ще носи името "Героите на Украйна", а озеленено пространство в район "Изгрев" ще се казва "Борис Немцов". 

Това решиха общинските съветници в Столичния общински съвет. Докладът беше приет с 32 "за", 16 бяха "против".

От общинските съветници 33 бяха "за" пространството между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ да бъде наречено на името на Борис Немцов, а 12 бяха против.

От "БСП за България" се обявиха против, като Альоша Даков заяви, че "такова площадно пространство не е забелязал, но общувайки със съграждани, приятели, познати в района - голямата част от хората не можаха да разберат замисъла на това, а много от тях го приемат като наказателна акция към посолството".  

Новосформираната коалиция в СОС между управляващите от ГЕРБ-СДС и представящите се за опозиция от Демократична България днес дадоха пример за погазване на Наредбите на Столична община, коментира председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков по повод приемането на докладите.

Дебатът продължи повече от час. Диян Стаматов от ГЕРБ разказа как преди по-малко от месец при него отишли две украински деца – момичета.

„Децата бяха с майките си. Искаха да учат в училището, което ръководя. Попитах ги дали мога да им помогна с нещо. По-малкото момиче каза: Не, не искаме нищо, но всъщност нямаме нищо, а само мама“, разказа той.

Общинският съветник допълни, че подобна участ имат стотици деца от Украйна, които са започнали да учат в София: „За мен това са малките бъдещи герои на Украйна - символ на деня, в който живеем. А вие си говорите каквото искате политически“.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера опонира, че всички били чували за подобни ситуации и попита струва ли си предложението да се приема, след като се надига негативизъм в обществото.

Предложението коментира и Иван Мечков от БСП. По думите му това е „малко лицемерно“: „През 1999 г. сегашните ни натовски съюзници избиха стотици сърби, САЩ в коалиция и с България нахлуха в Ирак заради едни измислени химически оръжия - загинаха около 200 000 цивилни. Ще припомня за милионите сирийски бежанци, ще припомня и за Либия“.

Според Мечков демокрацията не трябва да води война, а ние водим.

"Никита Хрушчов подари Крим на Украйна и този вот се връща като бумеранг. На него ли да кръстим "Героите на Украйна"? Просто едни глупак, който една народност я подарява", допълни общинският съветник от БСП. Според него трябва да се вземат и двете гледни точки.

Симеон Колев от ГЕРБ обяви, че е гледал предавания за 11 септември, но не е видял присъствие на терористи, които сигурно също имат гледна точка. „Истината е една - тя може да бъде само обективна и легитимна“, категоричен е Колев.

Съветникът от Демократична България Веселин Калановски заяви, че трябва да изразим човешката си позиция на първо място, а после да се съобразяваме с партийната дисциплина и с наложеното от горе.

Стана ясно и че Карлос Контрера е внесъл предложение в нарушение на правилника, което не беше подложено на гласуване. Под претекст, че е проект на решение по предложение за именуване на алеята общинският съветник заедно с останалите от ВМРО предлагат преименуване на ул. „Козяк“ с „Хирошима и Нагасаки“ (на ул. „Козяк“ се намира посолството на САЩ – бел. ред.), преименуване на ул. "Москва" с „Дрезден“, кръстовището пред посолството на Япония - на площад „Пърл Харбър“ и др.

По-рано пред сградата на общината имаше протест, организиран от партия МИР, като според тях "провокативното преименуване на улици, алеи и площади в София ще доведе до още по-голямо разделение в българското общество".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

07.04 2022 в 16:44

Интересно. БСП повтарят опорките на путлеровските тролчета в интернета. Случайност?

2923

1

Cornucopia

07.04 2022 в 16:21

“Альоша Даков заяви....” тъпак с такова име не може да заявява абсолютно нищо.

 
X

Да помогнем на украинските деца!