Адвокатът на Цветанов със съмнения, че ДАНС проваля делото

Юлиан Христов Последна промяна на 24 януари 2014 в 13:48 4517 9

Адвокатът на Цветанов със съмнения, че ДАНС проваля делото
Адвокатът на Цветанов със съмнения, че ДАНС проваля делото

Няколко дни след проверка на ДАНС по един от имотите на Цветан Цветанов в медиите се появява публикация за близка връзка между бившия вътрешен министър и съдията по делото.

Това стана ясно от обясненията на адвоката на Цветанов Менко Менков. В петък се проведе заседание по делото, в което бившият шеф на МВР отговаря по обвинение, че е осуетил наказателно преследване срещу тогавашния директор ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Адвокат Менков обясни, че заради възобновената проверка за имотното състояние на Цветанов и съпругата му от ДАНС искали да се запознаят със строителните книжа на вилата в с. Шума. Ремонтът на тази вила е извършен от фирма, в която съдружник бил бащата на съдията по делото срещу Цветанов Тони Гетов.

Дни след проверката тази информация била оповестена през медиите, каза адвокат Менков, без обаче да се ангажира с прави пряка връзка между двете събития.

Заради публикациите в началото на процеса днес съдия Тони Гетов обясни, че няма намерения да се оттегли от делото. „Не искам да слушам внушения. Абсурдно е! Няма за какво да се отведа“, каза той и обясни, че Цветанов дори не бил в приятелския кръг на баща му. Гетов обясни, че дори не е подозирал, че фирмата на баща му е правил ремонта на вилата на Цветанов. „Освен внушения има и откровени лъжи, че Цветанов още изпитвал топли чувства към семейството ми дори и след смъртта на баща ми“, коментира Гетов и каза, че днес за първи път вижда Цветанов на живо.

Съдията каза още, че ако си направи отвод, това би означавало, че е в тежка зависимост от поръчителите на тиражираната информация в медиите. „Най-лесно ще е да си направя отвод. Това ще ми спести много безсънни нощи. Ако се отведа по това дело, ще се окаже, че съм в тежка зависимост от поръчителите на тиражираната информация. Желая да съм зависим само от съвестта си. Отвод би било проява на малодушие“, каза още съдията, който в продължение на близо 15 мин. мотивира решението си.

В същото време обаче отвод на съдията поиска защитата на Цветанов. Причината е, че заради направените внушения, изходът на делото, какъвто и да е той, би бил подложен на съмнения от обществото. Менков обясни, че ако има оправдателна присъда, ще се потвърдят направените внушения, а, ако съдията иска да ги разсее чрез осъдителна присъда, това не е в интерес на клиента му, а и е лош атестат за правосъдието.
Съдебният състав обаче отхвърли това искане.

Днес беше разпитан бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев. Показанията му пред съда обаче протекоха при закрити врата, тъй като той трябваше да даде подробности за прилагането на СРС.

След днешното заседание германският адвокат на Цветанов Ханс-Петр Ул коментира за пореден път, че процесът срещу Цветанов е политически. "Очевидно единственото, към което се е стремяла прокуратурата, е да внесе обвинителния акт срещу Цветан Цветанов. Това се нарича политически процес и това е напълно недопустимо за една правова държава", каза още Ул, който е и дългогодишен депутат в германския бундестаг. 

Според него прокуратурата има редица пропуски. 

„Прокуратурата е следвало да изследва защо бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов шест пъти е написал „не” на формулярите за искане за използване на СРС срещу Орлин Тодоров. Напълно необходимо е било съгласуването от главния секретар на МВР. Очевидно прокуратурата не е положила особени усилия да установи компетентностите на главния секретар. Тези взаимовръзки не са установени”, добави Ул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2014 в 19:08

Благодаря,08.Много помогна на мен и на ония,които в деня на размисъл,залети от помията "Костинброд",обърнаха гръб на ГЕРБ.

24.01 2014 в 17:45

oigen785 въопще не са слушани лекари а шефа им за финансови престъпления а те са се набутали сами след детето в кофата как да замажат гафа. Който и да чуе това ще реагира освен ако не е комунист.

24.01 2014 в 17:37

06 За обективността няма свещени крави,дори относно лекарите,което всички бихме искали да уважаваме.Не съм адвокат на Цветанов,но не той,а местни полицейски служители по сигнали и с разрешение на прокуратурата са извършили подслушването.Може да е преиграл с медийното си присъствие,но разговорът изтече и той съвсем не е приятен за слуха.Така,че внушенията за Цветанов и ГЕРБ,кога да е ще рекушират и разрушат Дезининформационната централа,която всеки ден ни облъчва.Всеки прави своя избор като гражданин,а това се вижда на избори.

24.01 2014 в 16:44

oigen785 щом избора ти се свежда между онзи ,който послушваше журналисти и нарочи лекари за убийци и "Момата и пъпчивата крадлива шайка край него" означава ,че си ограничен умствено.Извикваш ми асоциация с ром на избори ,който се чеше по главата и се чуди ,кои кебапчета са по-хубави на Герб или на БСП.

24.01 2014 в 16:28

Съвсем открито подкрепям Цветан Цветанов!

24.01 2014 в 15:01

Ще го подкрепя,разбира се.Няма да подкрепя Момата и пъпчивата крадлива шайка край него!Цветанов бе канен от колегите си на всички големи европейски държави,Америка.Дори и сега от екипа на Обама,нищо че управляващата у нас политическа реваншистка клика със всички средства на властовия си потенциал се стреми да омаловажи и унищожи ГЕРБ като партия и личностите в нея!Сегашните министри за нас са мижави,а камо ли отвън някой да ги забележи и признае.А как ще погледнат европейските социалисти на нашите,че не намериха морала и доблестта да порицаят публично дивотиите на ортака си и то над официални френски дипломати?!

24.01 2014 в 14:56

Диди на Цветлин курвата . Как няма да изтече нали тя командва ДАНС.Другия път пак спете докато не изхърлите тия неграмотници от службите все ще тече.

24.01 2014 в 14:54

И какво? Оказва се, че са некомпетентни даже да подкарат дело срещу човека?

Ама му осраха имиджа и го обявиха за бандит?

Партизански булшит.

24.01 2014 в 14:16

Ханс-Петр Ул

Германия съвсем открито

подкрепя Цветанов!!!