Петима свидетели дават показания по делото срещу Цветанов

OFFNews 24 януари 2014 в 07:26 2345 0

Петима свидетели са призовани по делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той ще се изправи на подсъдимата скамейка заради отказа му да се приложат специални разузнавателни средства срещу полицая Орлин Тодоров.

Един от призованите свидетели е бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

В обвинителния акт е записано, че като министър, Цветанов не е имал право да вземе такова решение, въпреки че вече е имал съдебно разрешение. Според прокуратурата обаче, отказвайки подслушването, той е забавил разследване за тежки престъпления срещу Тодоров и още двама души. Цветанов е действал при пряк умисъл да избави лицата от наказателно преследване. Бившият вътрешен министър заяви, че не се притеснява от делото, тъй като е разписал използването на СРС-та месец по-късно. Според него става въпрос за опит за политическо дискредитиране.

В началото на тази седмица стана ясно, че съдията по делото - Тони Гетов, е близък до Цветанов. Бащата на магистрата Петко Гетов е правил ремонта на вилата на бившия министър. Съдружничката във фирмата на Петко Гетов е Генка Партениева, която пък е семейна приятелка на семейство Цветанови.

Адвокатът на Цветанов Менко Менков каза, че не е бил запознат с тези обстоятелства, но след публикации в медиите, говорил с клиента си и той потвърдил. Според адвоката при тези обстоятелства съдия Гетов би следвало да си направи отвод. В същото време от прокуратурата съобщиха, че няма да искат отвода на съдията, въпреки че на първото заседание по делото, отново заради медйни публикации, прокурорът поиска отстраняването на съдийката Димитрина Ангелова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!