Филмът на Томи Лий Джоунс "Водачът" по кината у нас от 15 май (видео и снимки)

OFFNews 13 май 2015 в 15:44 8841 0

Мерил Стрийп и Томи Лий Джоунс в кадър от
Мерил Стрийп и Томи Лий Джоунс в кадър от "Водачът".

От 15 май по кината у нас тръгва новият филм на холивудската легенда Томи Лий Джоунс - "Водачът".

В него той е не само актьор, но също така и сценарист и режисьор. 

31-годишната Мери Бий Къди живее сама в силно религиозно градче в Средния запад. Тя получава задача
от своята църква да придружи обратно на изток три жени, които са изгубили разсъдъка си. На път от Небраска към Айова, където тези жени най-накрая ще намерят подслон, Мери Бий спасява живота на престъпника Бригс. Той се съгласява да ѝ помогне в мисията, като ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници, индианци и тежкия живот в граничните територии.

„Тежката съдба на жените в Дивия запад е само бележка под линия в киноисторията, но е изведена на преден план във "Водачът". Екранизацията на Томи Лий Джоунс по яркия роман на Глендън Суортаут от 1988 година е едновременно лирична и стряскаща, странно забавна и мрачно сериозна, а в центъра на филма са чудесните изпълнения на Хилъри Суонк като независима бунтарка, и на Джоунс – като некадърния престъпник, принуден да ѝ помогне. Красиво заснетият филм завладява като неразказвана досега история и засилва драматизма с редица неочаквани обрати", пише Тод МакКарти от Hollywood Reporter.

Не по-малко ласкаво е и мненито на актрисата Хилъри Суонк, която играе главна роля:

"Водачът" е посветен на силата на духа на хората от Средния Запад, които живеят съвсем простичко и обикновено. Историята е за три жени, които губят разсъдъка си и е необходимо някой да ги върне от Небраска в Айова. А това е много трудна задача, особено в 19 век. Така се срещат моята героиня с героя на Томи Лий Джоунс... Едно от нещата, които най-много обичам в професията си, е възможността да се впускам да правя нещо, което никога преди не съм правила – в случая трябваше да се науча да яздя и да карам фургон с мулета. Прекарвах много време с конете, трябваше да се опознаем, за да могат да ми се доверят и да ме слушат – това е нещо, което не ми се е случвало да правя преди...

Не мисля, че бих могла да намеря думи, с които да опиша работата си с Томи Лий Джоунс – той е изключителен не само като актьор и човек, но и като сценарист и режисьор. Притежава невероятно умение да контактува с актьорите и с всеки член от екипа си – и да ги провокира да вложат най-доброто от себе си в историята и общата ни работа по филма. Той винаги знаеше какво точно да ми каже, за да запази верния тон на образа – това не спира да ме удивлява. Убедена съм, че актьорската му работа в продължение на десетилетия му дава възможност да е толкова точен режисьор – има изключителен поглед, ясна представа за всичко, което трябва да се заснеме и композира като визия. Сценарият е написан великолепно. Има случаи, когато чета сценарии, в които липсват елементи – и трябва да седнеш с режисьора и автора, за да доуточниш усещанията, случвало ми се е да кажа „Не го чувствам по този начин...” Тук нещата бяха съвършено различни – всичко присъстваше върху белия лист и беше абсолютно вярно описано! И зная, че самата аз бях изтощена след цял ден на снимачната площадка – представяте ли си какво му е било на Томи Лий Джоунс, с продуцентски и режисьорски отговорности, следене на сценария и актьорско превъплъщение?! Направо е невероятно – уважавам го безмерно!" 

Роденият през 1946 г. Томи Лий Джоунс е американски актьор и режисьор, познат с разнообразни роли от началото на кариерата си през 70-те години на миналия век. Има 3 номинации за „Оскар” за поддържащи роли - в JFK (1991), В долината на Давид и Голиат (2007) и Линкълн (2012), и получава наградата на Киноакадемията за най-добър актьор за изпълнението си в Беглецът (1993). Премиерата на режисьорския му кинодебют Трите погребения на Мелкиадес Естрада, в който играе и главната роля, е на фестивала в Кан през 2005 г., където получава наградата за най-добър актьор. Водачът бе номиниран за „Златна палма” на фестивала в Кан през 2014 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови