Най-доброто от Европа гостува на театралния фестивал “Варненско лято” (акценти)

ОFFNews 13 май 2015 в 15:17 2682 0

Отличени спектакли от Европа гостуват на 23-ия Международен театрален фестивал “Варненско лято”, който ще се проведе от 1 до 11 юни.

Международната програма на фестивала ще бъде открита на 7 юни със спектакъл на един от най-необичайните и световнопризнати италиански режисьори - Пипо Делбоно.

Делбоно не просто поставя пиеси, а създава “тотални представления” в съучастие с актьорския ансамбъл. Самият живот на режисьора е необичаен. Роден в Италия, той навлиза първо в традиционния театър, но впоследствие се запознава с принципите на източния театър. Заминава за Азия, където става будист и изучава източни танци. Връщайик се в Европа, той си сътрудничи с имена като Ричард Чешлак и легендарната хореографка Пина Бауш. През 80-те създава собствена компания.

Неговата работа трудно може да се категоризира. Тя представлява съчетание между театър, танц, визуални изкуства, пътуване из света на литературата и най-вече изследване на големите въпроси на съвремието през лични съдби на маргинализирани от обществото групи хора. Получава множество отличия, сред които престижната Европейска награда за “Нови театрални реалности”. МТФ “Варненско лято” ще го представи за първи път на българската публика с най-новия му спектакъл “Орхидеи”, определен от Френското списание „danse” за един от най-добрите спектакли за 2014 г. Той се основава на автобиографични мотиви от живота на Делбоно, който също се появява на сцената. Случки от живота му се преплитат със спомени за неотдавна починалата му майка и размисли за потока на битието. Представлението изгражда емоционално въздействаща естетика в хипнотично съчетание на думи, образи, жестове и музика.

Биографията на друг изключителен творец е залегнала в основата на спектакъла на младата звезда на съвременния чешки театър Ян Микулашек - „60-те: Златните години”, продукция на пражкия "Дивадло на забрадли" (“Театър на балюстрадата”).

Той ползва за основа дневниците на режисьора и сценарист Павел Юрачек – едно от големите имена на Новата вълна в чешкото кино през шейсетте години. Бележките от дневника му проследяват как политическата реалност се отразява във възхода и падението на един талантлив творец, намиращ се в конфликт с обществената и културна среда, както и със самия себе си. Дневникът е не само изключителен поглед към личността на Юрачек, но и към атмосферата в „златния век“ на чешкото и европейското кино. Ян Микулашек впечатляващо съчетава на сцената средствата на театъра и киното, създавайки остър политически театър. Той е отличен с една от водещите театрални награди в Чехия за най-добър спектакъл за 2013 г. Представлението може да се види на 8 юни от 19:00 часа на Сцена “Филиал".

МТФ “Варненско лято” 2015 по традиция ще представи интересни форми и имена от сферата на съвременния танц и граничните театрално-танцови форми. На 9 юни фестивалната публика ще може да проследи две представления в тези жанрове - “Жизнено пространство” на установения в Холандия режисьор Якоп Албом, както и танцовият спектакъл “Дистанция” на действащия в Белгия португалски хореограф Луис Марафа.

“Жизнено пространство” пренася на сцената естетиката на нямото кино, вдъхновен от творчеството на американския филмов актьор и режисьор Бъстър Кийтън. Самият Албом разработва свой уникален стил, в който театър, пантомима и танц се събират ведно, сътворявайки на сцената фантазен свят. В “Жизнено пространство” той надниква в малка стая, в която живеят двама мъже.

Те са изобретателни и решават проблема за липсата на място като придават на всеки предмет необичайни и многобройни функции. За помощничка си изобретяват механична домакиня, но съвсем скоро откриват, че тя си има собствено мнение. Напрежението се нагнетява, а стаята става все по-малка и по-малка... Оригиналността на представлението и виртуозното техническо изпълнение на актьорите донасят на “Жизнено пространство” престижна награда на Лондонския “Майм” фестивал, наградата за Пантомима на Датската асоциация на Театралните и концертни режисьори (VSCD) през 2012 г. и др. То ще бъде показано на 9 юни от 20:00 часа на Основна сцена в Драматичен театър - Варна.

Белгийската продукция “Дистанция” изследва също въпроса за пространството, но този път от гледна точка на дистанцията между хората. Португалският хореограф, танцьор и филмов режисьор Луис Марафа съосновава в Брюксел танцовата компания „MARRAFA vzw” и създава представления, вдъхновявайки се от заобикалящата го среда, непосредствените преживявания и различията между културите. Негови работи са отличавани на редица форуми за видео и танц, като „Дистанция” получава номинация за най-добра хореография за 2014 г. от Португалската асоциация на творците. В представлението въпросът за дистанцията между хората се проявява както физически, така и емоционално в отношенията между двама мъже. Преминаването на границите предизвиква реакции, разбирателства и емоции - парадоксални отношения, при които езикът на тялото постоянно се променя.

Международната програма на фестивала включва още сателитни прожекции на театрални постановки в рамките на “Национален театър Лондон на живо”, реализиран в България от Британски съвет. За първи път варнеските зрители ще пренесат на една от сцените на Бродуей, Ню Йорк - “Лонгейкър тиътър”. Те ще видят постановката по драматизацията на знаменитата повест на Нобеловия лауреат Джон Стайнбек „За мишките и хората” със завладяващи актьорски превъплъщения на номинирания за "Оскар" и носител на наградата "Златен глобус" театрален и кино актьор Джеймс Франко („127 часа”, „Милк”) и номинирания за наградата "Тони" Крис О’Дауд.

Прожекцията ще се състои на 4 юни от 16:00 часа и от 19:00 часа в Зала "Европа" на ФКЦ-Варна. Пак там, на 8 юни от 16:30 часа и от 19:00 часа ще бъде показа най-новата пиеса на знаменития съвременен театрален автор Том Стопард („Розенкранц и Гилдестерн са мъртви”, ”Влюбеният Шекспир” и др.) “Големият въпрос”, премиерна продукция на Лондонския национален театър.

Важен акцент във фестивалната програма е и участието на български трупи, които са представени с международни продукции – те са част от програма “Шоукейс” и от паралелната програма фестивала.

Билетите за представленията са вече в продажба и могат да се намерят на касата на Драматичен театър – Варна.

Очаквайте повече информация за фестивалната програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови