Урсула фон дер Лайен: Новият европейски Баухаус се превърна в глобално движение

Откри се второто издание на фестивала в Брюксел

OFFNews 10 април 2024 в 09:45 1431 0

Нов Европейски Баухаус

Снимка БТА

Нов Европейски Баухаус

"Това, което започна като малък проект преди три години, прерасна в глобално движение," каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при откриването на втория фестивал на Новия европейски Баухаус. Инициативата е свързана със Зелената сделка на ЕС и има за цел да я превърне в осезаема промяна по места, която да подобри ежедневието на гражданите чрез устойчиви решения за трансформиране на застроената среда и начина на живот към по-добро в рамките на зеления преход, като съчетава устойчивост с добър дизайн, който се нуждае от по-малко въглерод. Същевременно тя прави тези решения приобщаващи, достъпни и на достъпни цени за всички, като същевременно зачита разнообразието от места, традиции и култури.

Събитието бе открито с церемония в Музея за изкуства и история в Юбелпарк, наричан и Сенкантенер парк, в Брюксел. В нея участваха още българският еврокомисар Илиана Иванова, с ресор иновации, изследвания, култура, образование и младеж, еврокомисарят по кохезия и реформи Елиса Ферейра, белгийският премиер Александър де Кроо и белгийският държавен министър Томас Дермин.

„Тук, в парка Сенкантенер, оживяват трите принципа на Новия европейски Баухаус – красота, устойчивост, приобщаване“, каза председателят на Европейската комисия (ЕК). Тя посочи, че Новият европейски Баухаус е допринесъл за множество значими промени в живота на много хора в различни общности и в това е голямото му значение. Тя даде примери с осъществени иновативни проекти в Испания за триизмерна технология за създаване на устойчиви сгради от пръст, за опазване на видовете в Естония и за адаптивни архитектурни проекти, които по инициативата Бъдещото училище на Украйна ще се предоставят безплатно за възстановяване на разрушени от войната училища в Украйна.

Новият европейски Баухаус обогатява живота на гражданите и общности в Европа и по целия свят, каза Урсула фон дер Лайен, която е автор на инициативата. Преди три години засадихме семенце, което днес се е превърнало в гора, добави тя. Идеята за Новия европейски Баухаус беше много проста – да си покажем как ще изглежда бъдещето ни, в което загрижеността ни за околната среда днес се среща с визията за бъдещето. Хора от различни страни и култури се събират, за да си представят и създават по-красиво бъдеще, което е устойчиво и приобщаващо. Днес общността на Новия европейски Баухаус обхваща над 750 неправителствени организации, 2000 компании и обществени организации на три континента, обобщи Фон дер Лайен и подчерта, че хората са силата на Новия европейски Баухаус, а европейските институции могат само да ги подкрепят с инструменти и ресурси. Тя изрази задоволство от финансирането на инициативата с 250 млн. евро и предстоящото в сряда откриване на Академията на Новия европейски Баухаус, в която ще се обучава ново поколение архитекти и строителни инженери.

Председателят на Европейската комисия изказа специална благодарност на българския еврокомисар Илиана Иванова за това, че е ръководила дейността по създаването на Академията. "Илиана, толкова добре е, че си до мен, много благодаря за работата, която вършиш", обърна се Урсула фон дер Лайен към еврокомисар Иванова.

Фон дер Лайен добави, че занапред Новият европейски Баухаус ще се нуждае от увеличаване на усилията в три посоки – стабилно финансиране, диверсифициране на секторите на развитие и насърчаване на конкуренцията. Тя подчерта ролята на специалния инструмент за финансиране на инициативата със 120 милиона евро годишно за изследвания и развитие до 2027 г.

Урсула фон дер Лайен подчерта, че Европейската зелена сделка, в рамките на която тя лансира инициативата за Нов европейски Баухаус, е преди всичко стратегия за растеж. "Нека да работим заедно, за да гарантираме, че Новият европейски Баухаус ще продължи да расте и процъфтява, нека той се превърне в пулсиращото сърце на една приобщаваща, устойчива и красива Европа. Да живее Европа!", завърши речта си Фон дер Лайен.

Винаги настоявам за повече инвестиции в изследвания и иновации, защото това е от стратегическо значение за ускоряване на конкурентноспособността на Европа, каза еврокомисар Иванова в дискусията за бъдещето на Новия европейски Баухаус с еврокомисарката по кохезията и реформите Елиса Ферейра и белгийския държавен секретар Томас Дермин. За мен е удоволствие да бъда с всички вас тук тази вечер, за да празнуваме красотата, устойчивостта и приобщаването на инициативата, добави тя. Иванова, която заедно с Урсула фон дер Лайен, Елиса Ферейра, с белгийския премиер Александър де Кроо и с държавния секретар Дермин разгледа изложбата на осъществени и нови проекти в рамките на фестивала, изтъкна вдъхновяващи идеи в строителството и материалите. Елиса Ферейра подчерта, че с Новия европейски Баухаус се внася култура в кохезията и така се подобрява качеството на живот на европейците.

Белгийският премиер Александър де Кроо, чиято страна е ротационен председател на ЕС, подчерта колко вдъхновяващи са всички примери за използване на модерни, иновативни технологии за възстановяване на древни техники и технологии в Европа.

На церемонията по откриването бяха представени пет проекта по инициативата, чиито представители се включиха на живо от Португалия, Босна, Италия и Белгия. Два детски хора, обединили усилия със съвместна програма, и белгийският акордеонист Венсан Гайи се включиха в концертната програма на церемонията, чието начало постави изпълнение на музика от Бразилия, Аржентина и Мексико на арфа от дамски оркестър.

Новаторски проекти в дизайна, архитектурата, модата и сценичните изкуства ще бъдат представени до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в белгийската столица.

***

Новият европейски Баухаус е инициатива на Европейската комисия, обявена в рамките на Европейската зелена сделка от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта й за Състоянието на съюза през 2020 година. Инициативата има за цел обвързване на творчество и технологии за създаване на среда за живот на хората по нов начин, който да отговаря на принципите на зеления преход, като се следват три основни принципа: устойчивост - търсене на хармония с околната среда, нулево замърсяване на природата и кръгова икономика; приобщаване - осигуряване на достъп и включване на всички членове на обществото; естетика - търсене не само на функционалност, но и на стил, като се почерпи вдъхновение от изкуството и културата. Фестивалът на Новия европейски Баухаус тази година се провежда от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти. БТА е медиен партньор на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки