Салиери срещу Амадеус в Народния театър

OFFNews 10 декември 2020 в 10:05 2681 0

Габровският драматичен театър се завръща на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Прекъснатото партньорство между двете институции, поради епидемичната обстановка, е възобновено. ДТ „Рачо Стоянов“ ще представи един от най-новите си спектакли – „Салиери“, на режисьора Петринел Гочев на 14 декември 2020 г. от 19.00 часа на голяма сцена. Представлението, чиято премиера мина на 7 юли тази година, за първи път ще се играе пред софийска публика. Създадено е по пиесата „Амадеус“ на английския драматург Питър Шафър, в превод на Мария Змийчарова.

Участват актьорите Димо Димов – в ролята на Салиери, Таня Йоргова и Петко Петков – различни персонажи от обкръжението на Салиери, със специалното участие на пианистката Инес Симеонова. Художник и сценограф на постановката е Гергана Лазарова – Рънкъл.

Първоначално замислен като моноспектакъл от режисьора, впоследствие „Салиери“ е разработен като спектакъл. Петринел Гочев и габровската трупа го създават специално за честването на Международния ден на театъра на 27 март тази година в украинския град Николаев. Поводът е участието им в празника по покана на „Николаевския академичен художествен руски драматичен театър“ и подписаното споразумение за партньорство между двата театъра през октомври 2019 г. Визитата не се осъществява, заради пандемията, предизвикана от Ковид-19. Това дава възможност за ново режисьорско преосмисляне на пиесата от Питър Шафър, за пълноценно разгръщане на сюжетната линия и вкарването на чисто музиковедски елементи в спектакъла.

Тук няма да срещнете познатия наратив от филма „Амадеус“ на Милош Форман. Образът на Моцарт е невидима сянка, чиито контури Салиери рисува в последния ден от живота си. Разказът за Амадеус е породен от невъзможността да има разказ за Салиери без Моцарт. Започва историята на Салиери срещу Амадеус – откровена, неподправена, присмехулна, за да стигне до себепознавателния катарзис на собствената си ограниченост. История, която противопоставя човешкото в завистта на божественото в гениалността. История за рационална отдаденост на музикалната хармония в служба на Твореца, за облог и сблъсък с непринудената лекота на безсмъртието, дарено на един от същия този Творец, но отказано на другите. Представление, в което главна роля има музиката.

Като на истински класически концерт ще чуете музика на живо. Актьорът Димо Димов специално за постановката е разучил и изпълнява „Фантазия“ от Моцарт. В този спектакъл той прави една от най-силните си роли на габровска сцена и отправя сериозна заявка към големите театрални награди. Димо Димов от години работи с Петринел Гочев. Зрителите познават майсторските му роли от шест постановки на режисьора: „Ромео и Жулиета“, 2013 г., „Жана д’Арк“, 2015 г., „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г., „Свекърва“, 2019 г. и най-новите – „Салиери“ и „Под игото – 1894-та“, 2020 г. Тази година е богата на участия за него, защото той е и сред актьорите от спектакъла на другия щатен режисьор на габровския театър - „Орото ламя е“, 2020 г. на Васил Дуев.

Интересно за зрителите ще бъде участието на пианистката Инес Симеонова, която е корепетитор-преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Тя ще изпълни на две пиана откъси от творчеството на Моцарт – „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Реквием“, „Меса“, втора част от „ХХIII концерт за пиано“, част от сонатите. Освен тях публиката ще чуе изпълнението ѝ на втора част от „Концерт за пиано и оркестър“ от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

Инес Симеонова е завършила пиано и магистратура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Има многобройни участия в наши и международни музикални проекти, отличия и награди от български и чуждестранни конкурси.

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови