Рут Колева: Саня Армутлиева ограбва парите на музикантите чрез Музикаутор и ПРОФОН

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2015 в 14:18 22795 12

Саня Армутлиева и Рут Колева

Продуцентката Саня Армутлиева ограбва парите на българските музиканти, заедно с останалите членове в ръководството на Музикаутор и ПРОФОН.

Това твърди певицата Рут Колева във видеообръщение към колегите си, което публикува във Фейсбук.

Музикаутор е сдружение за управление на авторските права на авторите на музиката, текста и аранжимента на песните, а ПРОФОН управлява авторските права на продуцентите. 

Хотелите, ресторантите, телевизиите, радиата и организаторите на концерти плащат на тези две дружества за авторските права на музиката, която пускат. Тя обаче не е собственост на Музикаутор и ПРОФОН и те би трябвало да го преразпределят и да изплащат парите на изпълнителите и продуцентите, с които имат сключен договор. Дружествата се грижат за управлението на авторските права не само на българските, но и на по-голямата част от чуждите изпълнители.

Колева обаче твърди, че това не се случва или ако някакви пари стигнат до изпълнителите и продуцентите, то те са много малко.

"Саня Армутлиева е в конфликт на интереси в Музикаутор и в ПРОФОН - две организации, в които много от вас, включително и аз, сме членове. Най-малкото, което можем да направим, е ние заедно, като едно общество, е това да премахнем хора, като нея от управата на тези две дружества, които разпределят едни пари, които реално са на всички нас, като музиканти. Това са парите на нашето творчество, на нашия труд, които тя през годините е ограбвала", казва певицата във видеото.

Причината, поради която Колева говори за конфликт на интереси, е, че Армутлиева е директор на продуцентската компания "Вирджиния Рекърдс", която като такава получава пари от дружествата.

"Предполагам всеки един от вас знае за конфликтите, които тя е имала и с изпълнители в нейната музикална компания. Тя продуцира изпълнителите, които спечелиха първите три сезона на Music idol, както и всички изпълнители, които печелят формата X factor. Предполагам, че на много от вас им е направило впечатление, че отношенията й с артистите, с които работи, до голяма степен не се приключили по най-благоприятния начин- дали с дело или с друг скандал. Това е често срещано", каза още певицата. 

Победителката от първия "Мюзик айдъл" Невена Цонева в продължение на две години водеше дела именно срещу "Вирджиния рекърдс" и през 2012 г. получи обезщетение от общо 12 хил. лева. Причината за делата беше, че компанията не отчитала на всяко тримесечие работата на певицата, а трябвало. Цонева водеше още няколко дела срещу компанията на Армутлиева, като през това време младата певица изчезна от музикалната сцена.

"Да не четем в интервюта, в които се обяснява как България няма добри автори на музика и текстове, как няма качествени изпълнители и затова не сме били на световна сцена, защото ние всички знаем, че това не е така, тъй като възможностите, които ни се дават, са изключително ограничени и се държат от една шепа хора, сред които е и Станислава Армутлиева", каза още Рут Колева във видеото.

В обръщението си младата певица подчертава, че няма личен интерес да говори срещу Саня Армутлиева, Музикаутор и ПРОФОН и че дори може да си навлече неприятности заради казаното, но проявила смелост за да се даде гласност на проблема и да се промени нещо. 

Колева призовава музикантите да се обединят и да направят подписка, с която да влязат в следващия съвет на Музикаутор или на ПРОФОН.

"В това нещо трябва да бъдем заедно, като едно общество на български музиканти, които искаме едно поне минимално добро бъдеще. Аз и много други музиканти ще бъдем благодарни на всяка една подкрепа", завършва Колева.

Ето какво точно казва певицата във видеото си:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2015 в 19:56

обра и унищожи бившите си съпрузи, та някакви талантливи балъчета ли няма да прееве ;) Болонка ще плащаш нали знаеш пача !!1

Да нарочно е с У от Ковра!

03.02 2015 в 13:02

olskull...звучиш като амбриажа тушев

03.02 2015 в 12:04

Голям рев за пари, голямо чудо! И едните, и другите! Не разбирам как може да твърдят, че са хора на изкуството, като единствената им мисъл е "ПАРИ! ПАРИ! ПАРИ!". Има толкова много варианти да правиш авторска музика и в същото време да си пазиш авторските права, без да се обвързваш с кръвопийците-продуценти. http://creativecommons.org/ - ето един от вариантите. В крайна сметка правенето на изкуство е на първо място вътрешна потребност, а не продажба на буца сирене. Дейба и алчните ви хиени! Поздрав с парцала! https://www.youtube.com/watch?v=A5XSm0s4S-8

02.02 2015 в 19:37

Че откога Профон и музикаутор изплащат като хората пари на изпълнители,продуцентите и авторите?Това са такава напаст Божия,трябва да се убият тези мутрагентски дружества.

02.02 2015 в 16:15

Боли ме уя за статията, не съм от феновете на Рут - но познавам достатъчно хора на сцената, които споделят мнението й. Евала, че има смелостта да адресира този проблем, това е основното!

02.02 2015 в 15:39

Много неграмотна статия! Няма такова нещо като "авторски права на продуцентите"! Има авторски права и продуцентски права. Да не коментирам нататък кави съчинения в свободен стил сте си позволили. Това някой стажант ли ви го писа? Редактори нямате ли? Срамота!

02.02 2015 в 15:21

добре де нали се беше отказала от нас, щеше велика да става у BBC-ту да е пее, кво се загрижила, или май се осъзна че е поредната певачка, чието име след 10 години нищо няма да ни напомня... http://www.sofia.utre.bg/2014/02/04/207538-rut_koleva_se_obidi_na_bulgarite

02.02 2015 в 15:21

A, 10-те милиона в КТБ?! Нещо за тях? Разкъсайте я Саня, заедно с Вельов и компания.

02.02 2015 в 15:05

тия двамцата значи са членове на УС на дружеството "ПрофАн"!
:)))))))))
от друга страна са членове и на УС на новосъздадената Българска музикална асоциация (БМА)!
Та като членове на второто, кандидатстват за финансиране на проект в първото. Проект за 250хил. и като членове на УС на първото си гласуват (те, на себе си във второто дружество) едни кинти - въпросните, вече усвоени 250хил. А накрая (почти 2г след началото му) резултат никакъв.Абе редакцията защо не вземете да издирите постановката "Дон Жуан в ада" на режисьора Иван Станев, играна в театър "София" през 1997г. Да вземем да видим как въпросната Саня маструбира със скелет?
Така де, тия мърши минаващи границата на благоприличието винаги са "успявали" по един и същ начин. Нищо ново не е измислено и нищо старо не е забравено. Наскоро имаше подобни изцепки в "Червената къщата" - друг център на соросоидална зараза за обществото ни. Там какво беше? Имитация на ХОМОСЕКСУАЛЕН полов акт с подрастващи момчета?
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4444448

02.02 2015 в 14:59

Абе и аз ходих до мюзикаутор и като им чух финансовите им изисквания реших, че iTunes ще ми е по-полезно. Но спокойно нали държавата помогна на турското Пайнер - веднъж взеха 2 милиона субсидия за конкурентноспособност и втори път отказаха 3 милиона заради бавното усвояване. Важното е чалга ритми да има и да слушат хората Криско, че да се учат на безхаберие, лесна любов, изневери и как да показваш на хората че "са бараш". Вежди Рашидов това го крепи .. и СЕМ. Турчин мултак за културата ни, а оная тръгнала да СА оплаква.