Родни и световни архитекти променят лицето на Пловдив (програма)

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2014 в 16:11 1784 0

Родни и световни архитекти променят лицето на Пловдив по време на One Аrchitecture Week от 10-и до 19-и октомври.

Фестивалът тази година ще представи богата селекция от лекции, изложби, филми, детски работилници, намеси и акции в градска среда под мотото "Възможното невъзможно".

Ядрото - сърцето на тазгодишния фестивал, което ще бъде създадено от норвежкото архитектурно бюро Гaртнерфуглен съвместно със стажантите на One Аrchitecture Week. Студиото съобразява проекта с характера на самия квартал и функциите му по време на фестивала, за да превърне Ядрото в място за лекции, презентации и дебати, прожекции, работилници, партита и отворена зона, която привлича публика с различни интереси и възраст.

Проектът “Повърхност” на един от лекторите в професионалния Форум на фестивала Нура Ал Сайех ще препавира една от улиците в Капана. За този проект Сайех е вдъхновена от социалните, религиозните и политическите контрасти в Пловдив. Улицата е едно от най-публичните пространства във всеки град и работейки с повърхностния й слой, авторката ще стимулира възприемането на публичното пространство като място за взаимодействие между различни хора.

Архитектурната инсталация “Безкраен град” на британеца Макс Дюдни ще покаже макет на град, който изследва връзката между реалното и въображаемо пространство и обръща внимание на въпроса как общественото място се адаптира към консуматорското настояще.

Архитект Антоанета Топалова и Постстудио работят заедно над идеен проект, озаглавен “Фасада”, за реставрация и промяна на облика на сграда. Посредством графични подходи и материали фасадата ще бъде изменена в духа на Капана като квартал на творческите индустрии.

Австриецът Алдо Джианоти ще представи “Тунелът”, като започне с откриването на строителен обект в града, където изкопава началото на тунел. Под формата на проучване той ще накара хората да решат къде да бъде неговият край, за да проучи заедно с местни студенти по архитектура и социология практическото въздействие, което градските тунели оказват върху живота на местните жители.

“Ключ” е една от градските намеси, която е дело на Иван Мудов, създадена специално за One Аrchitecture Week. Идеята е да се свържат десет помещения в творческия квартал в обща електрическа мрежа и да се даде възможност на жителите и посетителите на квартала да ги контролират с един-единствен ключ.

Биг Банда ще създадат мащабна интерактивна аудио инсталация по фасадите на сградите в Капана. Проектът на групата млади независими музикални и визуални артисти ще взаимодейства с различните обекти, сгради и улици, които ще трансформират с помощта на звука в ефектен фасаден аудио мапинг, който ще може да се контролира и от зрителите.

Акцент в програма Намеси на фестивала е и поредицата от разговори-пърформанси между американския кураторски екип Експириънс Економис и различни събеседници от Пловдив „У дома той е турист”, които ще превърнат урбанизма в предмет за размисъл и забавление. 

В рамките на “ДЕ-нивелация” ще бъде проведено десетдневно работно ателие с танцьори, визуален артист и архитект, чийто фокус ще бъде създаването на пърформанс инсталация. Резултатите от ателието ще бъдат представени под формата на инсталации в различни локации на Капана чрез средствата на съвременния танц, театър и визуални изкуства.

Друга намеса в средата на Капана ще е инсталацията “Камера Обскура” на архитект Камелия Белинчева, базирана на принципа camera obscura, дал началото на фотографията. Проектът ще покаже на посетителите на фестивала характерни гледки от Капана.

За да създаде проекта “к/КАПАНЪТ ПИШЕ”, Неда Генова ще прекара десетте дни на One Аrchitecture Week в Капана, като критично анализира случващото се в квартала по време на фестивала в текстове. Множащите се всеки ден изписани листове хартия ще се превърнат в част от архитектурна инсталация.  

Сдружение Хамалогика участват в програмата с “Идеалнен град”, който ще проследи виждането на хората за идеалните градове, какво прави един град привлекателен, защо обичат да се връщат на дадено място, къде са се чувствали най-уютно и кой е любимият им град в серия от видео интервюта, заснети в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови