Нина Николина помага на белгийския крал да избяга във филм, откриващ СФФ

Невена Илиева 07 март 2017 в 18:02 4696 0

Кадър от "Белгийският крал"

Само 2 дни ни разделят от началото на най-престижния филмов фестивал у нас - София Филм Фест

21-вото издание ще зарадва любителите на стойностното кино с едни от най-добрите световни и български филми. 

Филмовият маратон започва на 9 март с "Белгийският крал" - красив, елегантен, но и носещ емоцията на хаоса на балканите филм. 

Той предлага множество небивали ситуации, в които попада белгийският крал, устремен по пътя си към дома, страдащ от размирици. Съдбата го сблъсква с реалността на България, Сърбия и Албания, където главният герой излиза извън зоната си на комфорт, за да се преоткрие. 

Въпреки че поставя героите в необичайна среда, филмът по никакъв начин не носи напрежение у зрителя, а предава чувството на свобода, лекота и щастие от осъществяването на свободната воля на човека. 

Герои на хумора са типичните за Балканите образи и обичаи, а шегите са поднесени с премерен стил и много вкус. 

Копродукцията на Белгия, Холандия и България е режисирана от Джесика Удуърт и Петер Бросенс, които са и сценаристи и съпродуценти на филма. 

В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт („Steve + Sky”) и Люси Дебе („Melody”).

Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам.-шефът на турските тайни служби, който преследва краля след бягството му от Турция.

Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович („Ягода в супермаркета”) е бивш шампион по стрелба, снайперист от Сараево и любител на птиците.

Екипът на "Белгийският крал" на премиерата във Венеция

Във филма зрителите ще видят Нина Николина в една различна и същевременно позната светлина. От една страна, е вълнуващо да се види преобразяването на една от най-обичаните български певици в актриса. Екранният ѝ образ обаче е близък до Николина в живота, тъй като играе фолклорна певица. Въпреки близостта на образите Нина Николина изненадва с лекотата на играта си.

Образът ѝ - Ана, е част от фолклорна група, която помага на белгийския крал в неговото балканско приключение. Във филма ще видим истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.


Нина Николина и Петер Ван ден Бегин, снимка: Арт фест

Джесика Удуърт пристигна специално в България за представянето на "Белгийският крал", чиято премиера бе на филмовия фестивал във Венеция. 

Тя, заедно с продуцентите от Национален филмов център и актьорите от българска страна и част от екипа на "Белгийският крал", разказа, че процесът по създаването на филма е сближил целия екип.

Близостта зад камерата определено проличава и на екрана, защото цялата аура на филма носи чувството на една неосъзната близост между героите, която надали би била представена по същия начин без емоция.

Екипът се събира по нестандартен начин - извън стандартните кастинги, а посредством разговор с Джесика Удуърт и Петер Бросенс, пиейки кафе и опознавайки се, споделя Валентин Ганев. Той разкри, че режисьорите са осигурили възможно най-много свобода на актьорите, за да може талантът и креативността им да се разкрият в целия си потенциал. 

Резултатът - дори второстепенните образи са пресъздадени по запомнящ се начин, а преживяването от филма със сигурност си струва отделените 100 минути. 

Билети за прожекциите от 21-вия София Филм Фест може да закупите онлайн тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови