Най-хубавата работа на света, страхотна е!

Теодор Спасов Последна промяна на 12 октомври 2017 в 10:53 7308 1

Американският карикатурист Дарил Кейгъл изнесе презентация пред студенти и преподаватели във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Лекцията бе посветена на политическата карикатура и журналистика днес и се състоя на 9 октомври. Тя бе част от публичния семинар на катедра „Радио и телевизия“ и бе осъществена със съдействието на посолството на САЩ.

61-годишният американски карикатурист има интересна професионална история. Днес той работи на свободна практика, притежава сайта за продажба на карикатури Cagle.com и на вестникарския синдикат Cagle Cartoons. От 1979 до 1993 г. работи с „Мъпетите“ – популярният щатски комедиен ансамбъл от кукли на конци, характерни със своето високо самочувствие и пародия на популярни личности. През 1995 г. започва да рисува карикатури за хавайски вестник. През 2000 г. става карикатурист в списание “Slate”, а от 2005 г. работи за американския кабелен телевизионен канал за новини и политически коментари MSNBC. Междувременно през 2001 г. Кейгъл oсновава платформа за карикатури, за която са абонирани около 850 вестници. Абонираните вестници получават цялото съдържание и могат да публикуват на своите страници всичко, което им хареса.

„Най-хубавата работа на света, страхотна е!“ Така Кейгъл определя работата на карикатуриста. В своя творчески път на карикатурист той не е спирал да изобразява и осмива политици – от диктатори до лидери на демократични държави. Има например десетки карикатури, на които бившият президент на САЩ Джордж Буш – младши е изобразен като маймуна, а настоящия президент Доналд Тръмп като прасе. Сред любимите му образи е и севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Редовно окарикатурява не само политици и политически партии, но и нещата в новините - актуалните тенденции, а понякога и цели държави. Огорчен е от това, че има страни, където на карикатуристите не им е позволено да рисуват политическите лидери, като нерядко са тормозени, пребивани и вкарвани в затвора.

Карикатуристите работят със символи

Когато творят, карикатуристите винаги трябва да се съобразяват с асоциациите, които навяват в съзнанието на читателите различните символи. Както твърди Кейгъл, много американци не разпознават знамената на страните по света. Затова например, когато изобразява знамето на Украйна, той често изписва и името на държавата. Не прави обаче това с мексиканското знаме, което е лесно разпознаваемо за американците и затова често го включва в своите карикатури. Със смях споделя, че често получава критики от сорта на „защо използваш руса жена или дебела жена, за да изобразиш Украйна?! Украинките са слаби и кестеняви!“

Картината е по-силна от думите

Дарил Кейгъл твърди, че карикатуристите са журналисти, които изразяват позиция. Според него картинката е много по-силна от думите.

Не е съгласен с твърдението, че карикатурата е просто омаскаряване и не позволява право на отговор. Твърди, че както човек може да поиска право на отговор, ако се е почувствал оскърбен от текст на журналист, така може да го стори и ако се почувства оскърбен от карикатура. „Получавам доста отзвук по адрес на моите карикатури. И това ми харесва“, твърди Кейгъл.

„Когато карикатурата е положителна, тя губи силата си. Става размита, така че на мен това не ми е интересно“, споделя Кейгъл. Така той обяснява защо не изразява положителни послания в своите карикатури.

Когато не ти вярват, че си честен

„Ние често сме обвинявани, че сме пристрастни и по-лоялни на либералите. И консерваторите винаги твърдят, че ние имаме опорни точки от демократите. Често пък арабски читатели и зрители, които виждат нашите карикатури, твърдят, че ние сме подвластни на Израел“, споделя Дарил Кейгъл. Той твърди, че тези, които не са съгласни с това, което прави, най-често просто не могат да повярват, че някой може да е стигнал независимо до позицията, която е изразил в своята карикатура.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови