Най-голямата стачка в Холивуд от 60 г. блокира филми и тв предавания, актьорите спират работа наред със сценаристите

OFFNews 14 юли 2023 в 12:12 2126 0

Американската актриса Джъстин Таня Бейтман говори пред Нетфликс по време на митинг на Гилдията на сценаристите, 13 юли 2023 г.

Снимка БТА/АП

Американската актриса Джъстин Таня Бейтман говори пред Нетфликс по време на митинг на Гилдията на сценаристите, 13 юли 2023 г.

Холивудските актьори се присъединиха към стачката на сценаристите в най-голямото спиране на работата в развлекателната индустрия от повече от 60 години.

Около 160 000 изпълнители спряха работа в полунощ в Лос Анджели, а това блокира повечето американски филмови и телевизионни продукции в САЩ.

Гилдията на филмовите актьори иска гигантите в стрийминг индустрията да склонят на по-справедливо разпределение на печалбите. Те настояват и за по-добри условия на труд. Освен това се настоява за защита на актьорите от навлизащите на пазара дигитални заместители. Обединението търси гаранции, че изкуственият интелект и генерираните чрез компютър лица и гласове няма да изместят истинските актьори.

По време на стачката актьорите не могат да се снимат във филми, нито да рекламират вече заснети с тяхно участие. Заради това изискване Килиън Мърфи, Мат Деймън и Емили Блънт напуснаха премиерата на филма „Опенхаймер“ в Лондон в четвъртък през нощта, когато бе поставено началото на стачката.

Режисьорът на филма Кристофър Нолан коментира пред аудиторията, че ги подкрепя в усилията им.

Уличните протести започват в петък пред калифорнийската централа на Netflix, след което ще се прехвърят пред Paramount, Warner Bros и Disney.

За да преборят страха от използването на изкуствен интелект, големите судиа обявиха нещо, което нарекоха „революционно предложение“. То трябва да защити цифровия образ на актьорите. Ще се изисква тяхното съгласие, когато се използват цифрови копия или се правят промени. Само че профсъюзът отхвърли предложението на Алианса на филмовите и телевизионни продуценти.

Националният изпълнителен директор и главен преговарящ на Гилдията на филмовите актьори Дънкан Крабтрий-Ирланд заяви, че това е неприемливо, защото предложението означава еднократно заплащане срещу вечно притежание и използване на сканирания образ. „Ако мислите, че това е революционно предложение, предлагам да помислите отново“, съветва той.

За филмите, които се снимат в момента, стачката означава, че ще е невъзможно да се свърши голяма частот работата. Дори в случаите, при които заснемането е приключило, актьорите няма да могат да участват в повторни снимки и други важни елементи от процеса по създаване на филми.

Телевизионните предавания, които все още се заснемат, също до голяма степен ще бъдат спрени, въпреки че в някои случаи може да бъдат сключени допълнителни споразумения между изпълнителите и продуцентите, които са позволят продължаване на работата.

Най-големите холивудски звезди няма да могат да присъстват на събития за популяризиране на нови и предстоящи продукции. Събития като церемонията по връчване на наградите „Еми“ и Comic-Con може да бъдат пренасрочени.

Друго искане на стачкуващите е за по-голямо основно възнаграждение и остатъчни плащания (такива има при повторения на филми и програми, в които актьорите са участвали).

В стачката участват десетки хиляди актьори, които получават значително по-малко за второстепенните си роли, отколкото колегите им в главния списък.

„Това, което се случва с нас, се случва във всички сфери на труда. Когато работодателите превръщат Уолстрийт и алчността в свой приоритет и забравят за основните сътрудници, които карат машината да работи“, казва президентът на Гилдията на филмовите актьори Фран Дрешър.

Отделно има стачка на 11 500 членове на Гилдията на американските писатели, които искат по-добри заплащане и условия на труд. Тя започна на 2 май.

Двойната стачка на двата синдиката е първата от 1960 г., когато Гилдията на филмовите актьори е ръководена от Роналд Рейган много преди той да влезе в политиката и да стане американски президент.

Последната актьорска стачка се проведе през 1980 г.

По време на среща на ръководителите на индустрията в курорт в Айдахо преди изявлението на актьорската гилдия от четвъртък главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър заяви, че исканията на актьорите и сценаристите са непрактични и вредят на индустрията, която все още се възстановява от пандемията.

Трети профсъюз, Гилдията на американските режисьори, договори успешно договор през юни и няма да участва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!