Над 7 милиона часа аудиокниги са изслушали българите за година

България показва изключителен интерес към аудиосъдържанието, редом със Скандинавските държави, Нидерландия, Полша и САЩ

OFFNews 14 декември 2022 в 18:04 28187 0

Storytel

Снимка Storytel

Най-предпочитани от българите жанрове са художествена литература, книги за самоусъвършенстване, любовни романи и литературни класики

Над 7 милиона часа аудиокниги са изслушали българските потребители на Storytel през 2022 г. Така България се нарежда сред пазарите с постоянно растящ интерес към аудиото, редом със Скандинавските държави, Полша, Нидерландия и САЩ.

Най-предпочитани от българите жанрове са художествена литература, книги за самоусъвършенстване, любовни романи и литературни класики.

В навечерието на четвъртата си година на българския пазар Storytel вече има каталог от над 4000 заглавия на български език и повече от 500 000 заглавия на английски език, а отскоро българските потребители имат достъп и до повече от 100 000 заглавия на италиански, испански и турски език.

Най-слушаните заглавия през годината

Тази година Марк Менсън и българският разследващ журналист Николай Стоянов оглавяват първите места на най-слушаните заглавия през годината редом с творби на Джон Кехоу, Дон Мигел Руиз и Фредрик Бакман.

Новодошлите потребители в платформата на Storytel в България избират да слушат първо “Тънкото изкуство да не ти пука” от Марк Менсън, “OneCoin: Жената, която измами света” от Николай Стоянов, биографията на Илън Мъск, аудиодрамата “1984” от Джордж Оруел или поредицата на Дж. К. Роулинг за Хари Потър.

Историите с най-висока оценка от слушателите са оригиналният аудиосериал на Storytel “Мамник”, “Хари Потър” и “Феята от захарницата”.

Над 100 отличителни гласове

Много от най-любимите български актьори, журналисти, радио и ТВ водещи са част от разпознаваемите гласове на Storytel - Владимир Пенев, Деян Донков, Яна Кузова, Калин Врачански, Ана Пападопулу, Йоана Темелкова, Владимир Михайлов и много други.

В портфолиото на Storytel има над 100 отличителни гласове, които вдъхват живот на аудиоисториите. Сред тях изпъкват Никола Стефанов и Даниел Цочев, записали по близо 100 заглавия.

Новите оригинални истории за 2022 г. са аудиопреживяването “1984” на Джорд Оруел, биографичният аудиосериал “Фрида - Да живее животът”, еротичната поредица “Оргазъм за ушите” и българската оригинална продукция “One Coin: Жената, която измами света”, която предстои да бъде издадена глобално през 2023 г. на английски език.

Успешни заглавия от миналата година се завръщат с втори сезон - начело с любовния аудиосериал “До дъно”, с участието на Калин Врачански и Яна Кузова, комедията “Шато Лакрот” и антиутопичната поредица “Граничен пост”.

През годината приложението на Storytel се развива и с много функционалности, подобни на социална мрежа, които позволяват интеракция с всички любими автори, заглавия и разказвачи. Потребителите могат да следват, харесват, коментират, споделят и препоръчват, а най-амбициозните слушатели вече могат да си поставят конкретна цел за слушане с брой заглавия за определен период от време.

Какво предстои през 2023 година?

Най-очакваните заглавия за следващата година са новите продукции на Pottermore и Storytel на български език със звезден каст, нови Storytel Original продукции като “Пермафрост” на Васил Попов, както и детски, исторически, романтични и трилър сюжети и нов сезон на конкурса за оригинално аудиосъдържание - Storytel Studio vol.2, с темата “Светът след утре.”

Талантът oт Storytel Studio 2020 Васил Попов постига голям успех с историята за чудовището “Мамник” и вече е готов с второто си Storytel Original заглавие, което ще излезе в началото на следващата година. От дебрите на трънското село авторът се насочва към потайностите на Антарктида с нови митове и легенди, вплетени в неповторим сюжет.

Моделът на Storytel комбинира неограничен достъп до постоянно растящ каталог от заглавия, разпознаваеми местни автори и съдържание на локален език, което го превръща в предпочитана платформа за ползотворно прекарано време. Според изследване, проведено в Швеция през 2022 г., 94% от потребителите определят времето в слушане на аудиокниги като плодотворно, а 89% го намират за по-пълноценно от това, прекарано в социалните мрежи.

Глобалният пазар на аудиокниги

За разлика от социалните мрежи, които по-скоро отнемат от времето, слушането на аудиокниги “печели” време, защото лесно се комбинира с други всекидневни дейности и същевременно носи нови знания, развлечение или разтоварване на слушателя.

Потребителите на Storytel в глобален мащаб вече са над 2 милиона.

Прогнозите за темпа на развитие на глобалния пазар на аудиокниги предвиждат той да достигне до 35 млрд. долара през 2030 година - близо седемкратно увеличение от 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews