Над 200 творби за всеки вкус идват на София Филм Фест от 10 март

ОFFNews 01 февруари 2016 в 18:26 4661 0

Тази година за 20-ти пореден път в столицата ще се проведе най-голямото кино събитие в България, а и едно от най-големите в Европа и света - София Филм Фест.

Твърдението изобщо не е пресилено, имайки предвид, че според класацията на сп. "Варайъти" СФФ се включва в престижната класация за 50-те най-добри кинофестивали. 

По традиция организаторите от "Арт Фест" ще ни поднесат своя филмов пир през март, като началото тази година е на 10-о число, а наградите ще бъдат връчени на 19 март.

Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Малко преди това обаче - от 1 март в Дома на киното бъде излъчена програма с ретроспективи, която да ни "подгрее".

"Главните готвачи" от СФФ отново са конструирали многопластово и многовкусово меню от аперитив до десерт - ще може да видим над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 50 късометражни филма.

Билети

Билетите за фестивала ще бъдат пуснати в търговската мрежа отново седмица преди началото на събитието, като ще може да ги намерите буквално навсякъде около вас - в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации.

Билетът, който закупите, важи за почти всяка прожекция на фестивала, просто трябва да го регистрирате онлайн или по телефона, за да посетите желания от вас филм.

Отново петима от вас ще може да спечелите златен билет, с който да си изберете един приятел и да станете специални гости на София Филм Фест - с достъп до всички прожекции и партита.

Акценти на фестивала

За 14-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Сред конкурсните филми са:

- „Жажда” – България, режисьор Светла Цоцоркова;
- „Сняг” – България, режисьор Венцислав Василев;
- „Аз, Олга Хепнарова” (I, Olga Hepnarova) – Чехия-Полша-Словакия, режисьори Томаш Вейнреб, Петер Казда;
- „Ако и кога” (If and When) – Израел, режисьор Еран Б.Ю.;
- „Отворена врата” (The Open Door / La Puerta Abierta) – Испания, режисьор Марина Сересески;
- „Онези отдолу”(The Ones Bellow) – Великобритания, режисьор Дейвид Фар;
- „Smac” – Гърция, режисьор Елиас Деметриу.

За 13-и път ще се проведе конкурсът за наградата "Джеймисън" за български късометражен филм. Тази награда традиционно провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и специално да създадат творби за участие. 

Жури в състав Ивайло Христов, Маргита Гошева, Илиян Джевелеков, Анита Димитрова и Антония Милчева ще определят 12-те финалисти от кандидатствалите 95 филма. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е на стойност 6 000 евро, осигурена за поредна година от "Jameson Irish Whiskey", и ще бъде връчена на режисьора на филма-победител.

София Филм Фест се открива на 10 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Иглика Трифонова - „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. Проектът, стартирал от София Мийтингс, даде заявка за сериозен успех още през 2011 година, когато спечели в рамките на кинофестивала в Кан наградата ScriptEast на името на легендарния полски кинорежисьор Кшищоф Кешловски. Световната премиера на филма се състоя през ноември 2015 година в конкурсната програма на международния фестивал „Black Nights” в Талин.

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Такси” („Златна мечка” - Берлинале ’15) на Джафар Панахи, „Отдалече” („Златен лъв” – Венеция ’15) на режисьора от Венецуела Лоренсо Вигас, „Стая” (наградите на публиката от Торонто ’15 и Варшава ’15, с четири номинации за Оскар) на Лени Ейбрахамсън – режисьорът е познат на зрителите в София от 2005 година, когато неговият дебютен филм „Адам и Пол” получи Голямата награда на СФФ.

Легендарният режисьор с български корени Тед Кочев, носител на „Златна мечка” в Берлин, с две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”, ще бъде специален гост в София през март и ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството. Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв” ще представи своя ретроспектива. Визитата на Тед Кочев е специалният подарък на „Джеймисън” за 20-годишнина на София Филм Фест.

Наградата на София ще бъде връчена и на прочутото трио Георги Стоев -Джеки, Георги Пенков - Джони и Христо Илиев - Чарли. Те ще представят и най-новия си съвместен филм „Добро утро, капитане” на специална премиера в кино „Люмиер”.

В „Киното днес – големите майстори” отново ще включим най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Карол” (Carol) на Тод Хейнс – с изключителните актьорски превъплъщения на Кейт Бланшет и Руни Мара, филм с 39 награди и над 170 номинации, включително шест номинации за Оскар; „Рюзо и неговата седморка” – най-новата творба на японския майстор Такеши Китано; „Разрушително” (Demolition) на Жан-Марк Вале, с участието на винаги предизвикателния Джейк Джиленхол; най-новият филм на Хулио Медем „Ma мa” (2015) с изключителната Пенелопе Круз и още, и още...

В програмата „Киното утре – големите надежди” ще представим номинирания за чуждоезичен Оскар „Прегръдката на змията” (Embrace of the Serpent) на Сиро Гера (най-добър филм Мар дел Плата ’15, с наградата C.I.C.A.E. в „Петнайсетдневката на режисьорите” - Кан ’15), „Детството на един водач” (The Childhood of a Leader) на Брейди Корбет (наградата „Луиджи де Лаурентис” за най-добър дебют, наградата „Хоризонти” за най-добър режисьор; номинация за наградата „Хоризонти” за най-добър филм – Венеция ’15), филмът от Словакия „Чистач” (Cleaner) на режисьора Петер Бебяк (участвал в конкурсните програми на фестивалите във Варшава, Котбус, Талин), почти 5-часовия уникален китайски филм „Семейство” (Family) на Шумин Лиу с участия на фестивалите във Венеция и Гьотеборг и още много други.

По традиция в рубриката „Ново българското кино” ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2015, и документални премиери. Очаквайте рекордно количество български филми на фестивала! За първи път в специална секция ще бъдат представени международни копродукции с българско миноритарно участие.

Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона, а в партньорство с „Домейн Бойар” за пета поредна година ще представим кино-гурме програма.

За своя 20-годишен юбилей София Филм Фест ще представи специалната програма „В началото бе... музиката” – с фокус върху забележителни кинотворби, посветени на незабравими музиканти, белязали със своето творчество епохи в музикалната история на света. Благодарение на Sofia Music Enterprises всички почитатели на музиката на Queen ще изпитат тръпката да се срещнат на живо с Брайън Мей и първата дама на Бродуей Кери Елис.

Концертът на двамата ще бъде на 16 март в Зала 1 на НДК и е изключително важно събитие-реверанс към историята на фестивала, започнал през 90-те години на 20-и век като Мюзик Филм Фест.

Специален гост на 20-ия София Филм Фест ще бъде легендарния Тери Гилиъм. Той е един от безкомпромисните колоси в киното - индивидуалист, изключителен визионер, член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън”, създал многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител на две награди „БАФТА”, както и на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за „Оскар” и „Златен глобус”, както и за много други престижни филмови награди.

Великият режисьор ще бъде удостоен с Наградата на София на Столична община за своя изключителен принос към изкуството на киното. От 1 март в Дома на киното ще бъде представена ретроспектива на Гилиъм, която, както и визитата на великия режисьор, са подкрепени от Британски съвет, с което се отбелязва 25-ата година на изключително ползотворното ни партньорство.

На 20-ия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 13-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – представители на филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

Партньори на София Мийтингс са: Producers Network, Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, Moscow Business Square, EAVE, Hungarian Filmlab, Focusfox Studio (Унгария), Synchro Film, Video & Audio (Виена), Yapimlab (Турция), Medienboard Berlin-Brandenburg, MDM, FilmFestival Cottbus, Connecting Cottbus, Фондация Робърт Бош, Ню Бояна, Europa Distribution, Europa Cinemas.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia и ARENA Deluxe Bulgaria Mall. За първа година ще има сътрудничество със Зала „Славейков“ на Френския културен институт. Цените на билетите са 8,00 / 6,00 лв.

Очаквайте още подробности и новини за 20-ия София Филм Фест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови