Конкурсът на Националната музикална академия ''Проф. Панчо Владигеров'' Sounds liкe You излъчи своите победители

С подкрепата на Huawei и Classic FM радио младите творци получиха награди в деня на музиката

Венци Мицов Последна промяна на 05 октомври 2021 в 16:33 6604 0

Музиката е особено изкуство...

Замислете се - на практика почти всяко друго изкуство съществува в чисто физическото си измерение. Можеш да го пипнеш, да го видиш.

А музиката - о, тя е толкова особена. Тя съществува само във времето. Сама по себе си тя не е материална вещ. Не можеш нито да я пипнеш, нито да я сложиш в шкафа.

Музиката съществува само ако я слушаш. Музиката - това си ти. И музиката звучи като теб. Sounds liкe You...

Не случайно точно така бе наречен конкурсът за млади композитори, организиран от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" с подкрепата на Huawei и Classic FM радио. И не случайно церемонията по връчването на наградите се състоя именно в деня на музиката - 1 октомври.

Напоследък повече крещим, отколкото пеем. Повече слушаме шум, отколкото изящни звуци.

А истината е, че сме забравили да слушаме музиката около себе си.

Е, във вечерта на 1 октомври щастливците, които присъствахме на церемонията по връчването на наградите от конкурса, успяхме поне за малко да си припомним, че където думите свършват, започва музиката.

Като обещание, че новото време вече е тук, прозвучаха думите на ректора на НМА проф. д-р Сава Димитров, който откри церемонията по връчване на наградите.

"Благодаря на Huawei за доверието да разработим заедно. Благодаря на компетентното жури, защото е много важно за един конкурс журито да е компетентно. Благодаря и на партньора ни Classic FM радио, който ни помогна много в тази иновативна форма на комуникация с обществото“, заяви професор Димитров.

Впрочем журито бе повече от... както биха казали младите хора - "яко". То се състоеше от трима членове - проф. д-р Цветан Недялков, Петър Дундаков и Михаела Филева, проф. д-р Кремена Ангелова и Радостина Узунова.

Петимата бяха оценили творбите на младите автори в тайно гласуване, в което всеки от журито е оценявал творбите без да знае името на автора.

Условието - да се представи композиция, дълга до 2 минути.

На 22 септември десетимата финалисти бяха оповестени. Можете да чуете творбите им тук:

Ха, забравих да ви кажа какви бяха големите награди...

Те бяха осигурени от Huawei - Hi-Res Audio слушалките Huawei FreeBuds 4. За да бъде максимално справедливо всичко, журито на конкурса е слушало всички творби именно на тези слушалки, съобщиха от компанията.

И така, да се върнем отново на церемонията в петък вечер, 30 септември.

Трета награда спечели Ния Керанова, която не присъстваше в залата, но бе изпратила свой представител. Наградата бе връчена от композитора проф. д-р Цветан Недялков, който сподели, че това не е първата му среща с творчеството на Ния, че я смята за изключителен талант и много се радва, че след анонимното гласуване точно на него се пада честта да ѝ връчи наградата.

Творбата й, “One last time”, спокойна и същевременно дълбоко емоционална композиция с китари, можете да чуете тук.Втора награда бе връчена от изпълнителката и композиторка Михаела Филева на Елица Георгиева за песента ѝ „Windrising”. Елица разказа как е разбрала за конкурса на място дори без интернет и е направила записа на парчето там, под влиянието на уникалната му атмосфера. Михаела Филева, завършила с отличие Музикалната академия, от своя страна сподели вълнението си от това, че точно на нея се пада честта да награди вокална композиция. „За мен беше удоволствие да работя с професионалисти, които са ми преподавали, и да чуя музикалните изяви на толкова талантливи млади хора. Продължавайте да се изразявате свободно и помнете, че не само класиката е красива музика“, каза от сцената Михаела.

Вокалната композиция Windrising на Елица Георгиева можете да чуете тук.

Големият победител в конкурса, носител на първа награда на журито, е Александър Иванов, с клавирната композиция „Пълнолуние – самодиви танцуват“. Наградата му бе връчена от известния композитор Петър Дундаков, автор на саундтрака на филмите „Възвишение“, “Голата истина за група Жигули“ и много други. Той оцени високо труда на всички финалисти и сподели, че очаква с нетърпение да проведе индивидуалния майсторски клас по композиция – голямата награда, спечелена от Александър. „Композирането на музика е трудно занимание, истинското дълбоко композиране, срещата с дълбоката музика. Това е парчето, което наистина най-много харесах и вярвам в бъдещето на точно такъв тип българска музика.“, сподели Петър Дундаков.


„Не очаквах награда, исках просто да покажа това, което съм направил. Идеята ми идва от това пълнолуние, което си представям като го слушам. Когато разбрах за конкурса, реших да се взема в ръце и да видя какво ще се получи“, сподели големият победител, който в момента е ученик в 12-и клас.

Композицията му можете да чуете тук.

Наградата на публиката за композицията, събрала най-много лайкове в YouTube, отиде при Добромир Кисьов за оркестровото произведение „Can’t Catch Tomorrow”, което има силно „героично звучене“, както определи самият автор, получавайки наградата си. „По принцип не съм голям фен на конкурсите, защото смятам, че всеки усеща музиката по различен начин. Но наистина в този конкурс видях изключително красиви и разнообразни неща. Моята идея идва от вярването ми, че в този забързан свят, дори в ежедневието, всеки е герой в собствения си живот, дори само да преживее деня, да мине през трудностите му“ , бе сценичното откровение на Добромир Кисьов.Наградата му беше връчена от Радостина Узунова, водещ в Classic FM радио, която сподели, че това е композицията, която най-много се доближава до симфоничното звучене, както и до съответната тенденция в съвременната филмова музика, и си пожела скоро да го чуе не само като две минутна композиция, а като развито завършено произведение.

Композицията на Добромир Кисьов „Can’t catch tomorrow” можете да чуете тук.

Всички наградени в конкурса получиха грамоти, нов комплект безжични Hi-Res Audio слушалки Huawei FreeBuds 4, аудио компакт дискове и юбилейна марка по повод 100-годишнината на НМА , както и сувенири от Classic FM радио. Творбите им можете да чуете тук и в ефира на радио Classic FM, където ще бъдат поканени да гостуват.

А сега да ви разкажем малко и за наградите.

Huawei FreeBuds 4 са най-новите True Wireless Stereo (TWS) Bluetooth слушалки от отворен (Open-fit) тип на компанията и първите с Adaptive Ear Matching технология за активно шумопотискане, която автоматично разпознава индивидуалната анатомия на ухото на потребителя и се настройва спрямо нея. Моделът използва Liquid Crystal Polymer (LCP) композитна диафрагма, която поддържа честотен диапазон до 40kHz за разкриване на богатството на звука с висока резолюция, където и да го слушаме. 14.3-милиметровият динамичен драйвер и новият бас енджин с басов канал и чип, които формират независима звукова камера, спомагат за още по-впечатляващо възпроизвеждане на изключително богати музикални форми, каквито се очакват от участниците в конкурса „Sounds like You”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови