Кои са членовете на международното жури на София Филм Фест 2014?

OFFNews 21 февруари 2014 в 22:12 2768 0

Александър Роднянски.
Александър Роднянски.

Организаторите на София Филм Фест 2014 обявиха имената на членовете на международното жури.

Комисията ще оценява филмите от международния конкурс за първи и втори филми и от конкурса за Наградата Джеймисън.

Комисията е в състав Александър Роднянски, Чедомир Колар, Силвия Петкова, Лусин Динк и Александър Рис.

Председател на журито ще е режисьорът Александър Роднянски.

Роднянски е носител на повече от 50 международни и национални награди в областта на киното и телевизията.

Роден е на 2 юли 1961 г. в Киев. Завършва режисура в Киевския национален университет за театър, кино и телевизия. През 1983 г. започва кариерата си в „KievNauchFilm” студио. Създател е на първия независим телевизионен канал в страната „1:1”, който само за няколко месеца се превръща в лидер на украинския телевизионен пазар.

През 2008 г. е поканен за член на журито на Берлинския филмов фестивал. 

Съосновател и президент е на Руско-германската филмова академия. Член е на Европейската филмова академия, руската киноакадемия „Ника”, Националната академия за кинематографично изкуство и наука на Русия „Златен орел”, Руската телевизионна академия, асоцииран член на Международния съвет на Националната академия за телевизионно изкуство (САЩ). 

Александър Роднянски има зад гърба си повече от 30 филма и 20 телевизионни сериала. Като продуцент името му стои зад боксофис хитове като „Изток-Запад” (1999) на Режис Варние и „Хиляда и една рецепти на влюбения готвач” на Нана Джорджадзе, които получават номинации за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

В рамките на 18-ия СФФ публиката ще може да види два от най-успешните филми, продуцирани от Роднянски - „Сталинград” на Фьодор Бондарчук и номинирания за „Златна мечка” „Колата на Джейн Мансфийлд” на Били Боб Торнтън.

Чедомир Колар е роден в бивша Югославия. Завършва Белградската академия за драматични изкуства.

От 1991 г. работи като продуцент за Noé Productions в Париж.

Тогава печели признание с „Преди дъжда“ на Милчо Манчевски („Златен лъв” от Венеция 1994, номинация за „Оскар”), „Africa My Africa” (1995) и „Kini and Adam” (Кан ‘97) на Идриса Уедраого, „As You Want Me” (1997) на Кармине Аморосо, „Влак на живота“ (1998 - Сънданс и Венеция) на Раду Михайлеану, „Ничия земя“ (ЕФА, Кан, „Златен глобус”, „Сезар” и Оскар” 2002 сред повече от 50 международни награди) и новелата от филма „11’09’01 – 11 септември” (2002) на Данис Танович.

От 2004 г. Чедомир Колар е член на Борда на Eвропейската филмова академия.

Силвия Петкова е българска актриса, родена в София през 1987 г.

През 2010 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр.Сарафов” в класа на проф. Здравко Митков.

Дебютира в ролята на Жената в постановката „За мишките и хората” по Стайнбек.

Други нейни известни роли са в „HDSP: Лов на дребни хищници” (2012), филма на Андреас Панцис „Радостта и страданието на тялото” („The joy and sorrow of the body” -2012), „Непобедимите 2” и сериала „Революция Z”.

От 2011 година е част от трупата на театър „София”, където може да я гледате в „Пипи дългото Чорапче”, „Тирамису”, „4 Стаи”, „Скачай” и „Напразни усилия на любовта”.

На 18-ия СФФ Силвия Петкова ще представи немския филм „Нашите малки различия” („Our Little Differences” – 2013) на режисьорката Силви Мишел, в който изпълнява една от главните роли.

Лусин Динк е турска режисьорка, родена в Истанбул през 1981 г.

Учи кино в Университета в Истанбул, където заснема и първия си филм – късометражния „Threep” (2001).

Лусин Динк е племенница на известния журналист Хрант Динк, убит от турските радикалисти.

Дебютният й филм „Страната на Сароян” (2013) представя пътуването на световноизвестния арменски писател от Америка Уилям Сароян в земите на предците си, намиращи се в днешна Анадола, Източна Турция.

Александър Рис е немски продуцент и режисьор с определен интерес към международни копродукции с Източна Европа.

Роден е в Леверкузен, Германия, през 1959 година.

Завършва Университета за изящни изкуства в Берлин (UBK).

Член е на Европейската филмова академия.

Една от най-успешните му продукции като продуцент е сръбският независим хит „Кръгове” (2013) на режисьора Сърджан Голубович, удостоен със специалната награда на журито от Сънданс ’13, както и с 30 награди от най-престижни кинофестивали в света, сред които наградата на публиката на СФФ.

Александър Рис е съпродуцент на най-новия филм на режисьора Стефан Командарев – „Съдилището”, с който ще бъде открит 18-ия Международен София Филм Фест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови