„Трудно е да бъдеш Бог” с премиера на София филм фест (видео)

OFFNews 12 февруари 2014 в 22:04 8460 1

Кадър от филма
Кадър от филма "Трудно е да бъдеш Бог".

По време на София Филм Фест 2014 своя дебют в България ще направи предсмъртната кинопродукция на руския режисьор Алексей Герман „Трудно е да бъдеш Бог”.

Работата по филма, която отнема 14 години, e довършена от сина на великия руснак: Алексей Герман-младши.

Действието в лентата по едноименната научно-фантастична повест на братя Стругацки се развива в бъдещето на планетата Арканар.

Там е изпратена група учени, които да помогнат на местните обитатели да открият "правилния път" към прогреса, но спънка в начинанието им се оказва забраната да използват насилие и убийства. Сложната система се оказва неуспешна, когато местните интелектуалци на Арканар й се противопоставят. Един от учените – Дон Румата, се опитва да ги спаси от наказание и не може да избегне вземането на страна.

Филмът кара Умберто Еко да напише своята първа кино рецензия, която той овенчава с думите: „Приятно пътешествие в Ада. В сравнение с Герман филмите на Куентин Тарантино са анимации от Уолт Дисни... Трудно е да бъдеш бог, но и трудно е да бъдеш зрител - в случая, на този лют филм на Герман. Филмът е именно за нас, за това какво може да се случи, или дори се случва, макар и в по-малка степен.”

Кинотворбата на Герман имаше своята премиера на филмовия фестивал в Рим, където Алексей Герман получи посмъртно специалното отличие за приноса си към развитието на киноизкуството.

Алексей Герман (1938-2013) е сред най-влиятелните режисьори в Русия и един от големите в Европа. Син е на писателя Юрий Герман и баща на режисьора Алексей Герман-младши. Във филмографията му са „Проверка по пътищата” (1971–85, по повестта на Юрий Герман), „Двадесет дни без война” (1976, по повестта на Константин Симонов), „Моят приятел Иван Лапшин” (1984, по повестта на Юрий Герман) и „Хрустальов, колата” (1998), оставили дълбока диря в историята на световното кино.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews