Как са заснети скритите камери във филма 'Борат 2'

Мая Младенова 18 март 2021 в 16:27 32845 0

ВНИМАНИЕ - СПОЙЛЕРИ! Ако не сте гледали филма, преценете дали да продължите с четенето.

Мария Бакалова стана първата българска актриса с номинация за Оскар и ако това буди някакво двоумение, то е защо е номинирана за поддържаща роля, а не за главна роля.

В продължението на "Борат" Мария играе дъщерята на Борат (Саша Барън Коен) - Тутар, която заминава с баща си в САЩ по време на предизборната кампания и пандемията от Ковид-19. В повечето сцени Бакалова и Коен са единствените, които знаят, че в момента снимат филм. 

Смелостта и импровизацията при многото заснети със скрита камера сцени са добавената стойност, която нареди младата актриса сред претендентите за най-високото признание в киното. 

Как са заснети сцените е все още неразкрита докрай история, която може да се разказва много по-дълго от самия филм.

Снимки в пълна тайна

Снимките на продължението на "Борат" се случват при пълна секретност. Продължават няколко месеца - непосредствено преди и след избухването на пандемията. Никой от екипа няма право да коментира дори с близките си по кое заглавие работи. Когато се налага да се наемат екип, хора или помещения, са ползвани фалшиви имена за проекта.

Самата Мария Бакалова споделя в интервюта, че не е била наясно на какъв кастинг се явява. По телефона получила покана за пробни снимки в Лондон, но всичко било толкова законспирирано, че се опасявала дали няма да стане жертва на трафик на хора: 

"Чух от приятел, че е обявен кастинг за главна роля в холивудски филм. И си казах, че не е възможно да ме изберат. Ние сме българи. Никой не ни вижда в главните роли. Изпратих записи и ми се обадиха за пробни снимки в Лондон. Но проектът бе толкова конфиденциален, че се замислих има ли изобщо такъв. Бях сигурна, че ще изпадна в ситуация на трафик на хора. Нямах представа, че ще срещна Саша - беше изненада."

Балът на дебютантките

До една от най-запомнящите се сцени се стига, след като Борат и дъщеря му се обръщат за помощ към Инстаграм звездата Мейси Шанел, за да помогне на Тутар да стане sugar baby - златотърсачка на по-възрастни мъже. Така Тутар отива на бал на дебютантките - който представя навършили наскоро пълнолетие момичета сред високопоставени мъже. Сцената е заснета в историческа сграда (Hay House) в град Мейкън, щата Джорджия. Персоналът на Hay House не свързва случилото се с Борат, докато не излиза трейлърът. Преди това продуцентите обяснили, че снимат филм за навършването на пълнолетие при момичетата.

Дни след трейлъра един от бащите, който присъства на "бала" с дъщеря си, пише в местно издание, че са им предложили по 100 долара, за да участват в снимките на документален филм със заглавие "Южняшки красавици правят своя дебют". Кандидатствайки, желаещите трябвало да попълнят онлайн анкета. В нея имало и въпрос дали могат да разпознаят Саша Барън Коен, разказва сп. "Венити феър". Впоследствие се оказва, че кандидатите са били пресети в две групи. Взелите участие в снимките са от групата, които не са разпознали актьора.

Детегледачката

Един от любимите на феновете случайни персонажи във филма става детегледачката Дженийз Джоунс - чернокожа дама, с която Тутар прекарва един ден в очакване да бъде предадена на бъдещия си съпруг като малолетна булка.

Детегледачката осъзнава в какво е забъркана едва след като излиза трейлърът на филма. Междувременно тя моли братята и сестрите в паството си да се молят за душата на детето. Научавайки, че е попаднала в скрита камера, Дженийз се чувства предадена. 

Човешкото отношение на Джоунс към младото момиче обаче трогва зрителите и те започват кампания в GoFundMe, събрала шестцифрена сума в подкрепа на загубилата работата си заради пандемия Дженийз. Самият Саша Барън Коен дарява 100 000 долара на църквата, която Джоунс посещава, а по настояване на самата Дженийз парите отиват за храна, подслон и други нужди на нейни съграждани в Оклахома сити. 

Речта на Пенс

Една от ключовите сцени във филма е когато Борат се появява дегизиран като Доналд Тръмп и прекъсва реч на вицепрезидента Майк Пенс в конгресен център в Мериленд, носейки Тутар през рамо.

"Прекарах пет часа в гримьорната онази сутрин, за да се превърна в Тръмп, казва Саша Коен пред "Ню Йорк таймс". - После се крих в тоалетните още пет часа, докато дойде време за речта на Пенс. Навсякъде около нас бяха "Сикрет сървис", полиция и охраната."

Скритата камера е прикрита благодарение на присъствието на медиите. Но никой - дори пресата, не свързва натрапника в костюм на Тръмп с Барън Коен.

Дело заради Холокоста

Още преди премиерата на филма е факт и първото дело от човек, попаднал в заснета със скрита камера сцена. Това е оцелялата от Холокоста Джудит Дим Еванс, която със своя приятелка се среща с Борат в синагога. Впоследствие дъщерята на възрастната дама завежда съдебен да бъдат премахнати кадрите с майки ѝ от бъдещия филм, защото те се "подиграват с Холокоста и еврейската култура". Според дъщерята майка ѝ е мислела, че ще участва в документален филм, а вместо това се появява в сатирична комедия. 

Самата Джудит Еванс умира през лятото на 2020, а делото приключва без повдигане на обвинения.

Според специализирания сайт за кино новини Deadline, от уважение към възрастната жена Коен нарушава правилото си за конфиденциалност и след края на снимките изпраща човек да й предаде, че в ролята на Борат е актьор от еврейски произход, а целта му е да промотира знанието за Холокоста чрез пародиен антисемитски персонаж. 

В спалнята на Руди Джулиани

Черешката на тортата във филма е скандална сцена, заснета в спалнята на хотелски апартамент с Мария Бакалова и Рудолф Джулиани - бивш кмет на Ню Йорк сити и личен адвокат на Доналд Тръмп. Апартаментът е предварително оборудван със скрити камери. За да стигне до среща с Джулиани, Бакалова се представя за млада активистка с консервативни убеждения, която се готви да заснеме първото си интервю.

Макар че видимо запазва абсолютно хладнокръвие по време на сцената, актрисата споделя, че тя и Саша Коен са били изключително притеснени. Затова, минути след като тя влиза в спалнята на политика, Коен нахлува в стаята и прекъсва сцената. Така зрителите не виждат как би се случило, ако Мария наистина бе sugar baby, но виждат достатъчно. "Саша се втурна в стаята, защото се притеснявал за мен. Ако бе закъснял, не знам как щяха да се развият нещата. Но той влезе точно навреме", споделя Мария Бакалова.

По-късно Джулиани ще нарече сцената изфабрикувана и ще каже, че още тогава се е усъмнил, че е жертва на скрита камера. А за скандалните кадри обяснява, че затъквал ризата в панталоните си, след като свалил микрофона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!