Хитлер се "завърна" в Европа

ОFFNews 14 октомври 2015 в 21:15 21022 11

Оливер Мазучи в ролята на Хитлер.

На 8 октомври в Германия по кината излезе колкото шеговита, толкова и провокативна творба, бъркаща с пръст в раната не само на страната, но и на Европа - "Er ist wieder da" ("Той се завърна").

В него Хитлер е "възроден" и върнат обратно по улиците, където е посрещнат с ликуване и селфита. "Най-сетне филм с черен хумор, който показва как немците се справят с миналото", пише Сара Хофман за DW.

Добре, той се завърна. Но нима не е бил винаги тук? В съзнанието на германците Адолф Хитлер определено витае от последните 70 години насам. Всички дечица учат за възкачването му на власт през 1933 година, убийството на 6 милиона евреи и ВСВ. А мото на всички тези уроци по история - "Никога повече".

Отне ни много години, но германците се научихме да сме горди с начина, по който се справяме с миналото, но сме много по-малко горди от самите себе си. Показването на немското знаме или пеенето на химна не се приемат добре и карат хората да се възмущават поне малко вътрешно. Това обаче се промени на световното по футбол през 2006 г., което бе в Германия.

Изведнъж хората заскачаха насам-натам, викаха радостно и развяваха черно-червено-златните знамена - и всичко бе социално приемливо. Новата национална гордост не бе смятана за агресивна, а за доброжелателна.

Да срещнеш Хитлер на улицата

Когато световното през 2014 г. наближи, демонстрирането на германския трибагреник едва ли бе проблем за някого. Или поне докато филмът "Той се завърна" не се зададе.

Създателите на лентата облякоха сравнително неизвестния актьор Оливер Мазучи като Хитлер и го пратиха в ликуващата тълпа на футболните фенове. Как реагираха те? В духа на 2014 г., разбира се: Направиха си селфита с Хитлер. Шегуваха се с него и вдигаха ръцете си за нацистки поздрав във въздуха.

Всичко това бе заснето на филм и на никого не му пукаше, че Хитлеровият поздрав е незаконен в Германия.

Разбира се, запалянковците знаеха, че това не е истинският Хитлер. Виждаха камерите на заден план и познаваха Мазучи като актьор. Но точно тази сцена драстично разграничи филма от книгата, върху която се базира.

През 2012 г. журналистът Тимур Вермес издаде книгата си "Той се завърна", която бе продадена в над 2 милиона копия в страната, а правата ѝ за издаване се откупиха на 41 езици. Абсурдната история на творбата е: Какво би се случило, ако Хитлер се върне в Германия? Ама "истинският" Хитлер, който изниква от бункера си в центъра на Берлин, в който прекарва последните дни от войната. Място, което е напълно заличено от властите, за да не става място за поклонници на нацизма.

Хитлер е объркан в град, който не познава. Въпреки че той постоянно твърди, че е "истинският" Хитлер, никой не му вярва. Таблоиден журналист заснема видео с него и осъзнава, че историята ще бъде хит. Последвалите участия на диктатора в безброй немски телевизионни предавания са истинска клоунада. Кой обаче би си помислил да заснеме 400 страници, разказвани от Хитлер?

Режисьорът Дейвид Вненд има история с филмите по противоречиви книги, а през 2011 г. направи разследване по темата с неонацистите за документалния си филм "Бойните момичета". Главната героиня е източногерманка, която мрази чужденците, полицията и всичко около нея.

В "Той се завърна" фокусът пада по-малко върху крайно десните сцени и повече върху това как обикновеният човек реагира, когато се сблъска с екстремистка идеология. Хората получават усещането, че някой - в случая Адолф Хитлер - е на тяхна страна и ги слуша.

Хитлер извежда на показ искрени чувства

Режисьорите развеждат Хитлер из цяла Германия. Навсякъде ги посрещат същите реакции - минувачи поздравяват Хитлер, докато преминава покрай тях или се изправят и изпъват дясната си ръка в нацистки поздрав. Много се снимат.

Но става и по-зле. Някои споделят собствените си ксенофобски мисли с Хитлер. Собственик на количка за наденички се оплаква, че чужденците в Германия могат да правят каквото си поискат, защото немците все още понасят вината за Втората световна война.

"Сред хората имаше доста насъбран гняв, който ми напомни за 1933 г., само че тогава нямахме дума за това да си разочарован от политиката", казва Хитлер в една от сцените на филма.

Всичко обаче е простено, защото кога беше последният път, в който немски филм имаше толкова много черен хумор и политическа дълбочина? Трудно е да се знае колко хора открито или прикрито подкрепят партията на Хитлер и колко от тях ще ви кажат на чашка, че нещата по негово време не бяха толкова лоши. По време на демонстрация на ПЕГИДА в Дрезден преди време над 9000 души се събраха, за да се обявят против чужденците, идващи в Германия.

С население над 80 милиона души това не е толкова много. Повечето немци посрещат бежанците с отворени обятия. Това, което филмът показва - макар и отгоре-отгоре - е, че Адолф Хитлер всъщност не е толкова всезнаещ, колкото немците вярват.

Ами ако Хитлер всъщност не е мъртъв?

Успоредно с "Той се завърна" в Германия тече дискусия относно това дали Хитлер е оцелял Втората световна война. Искрата на спора пламна от американски документален филм, който проследява следите на диктатора до различни страни. ФБР дори е разследвало доказателства за присъствието на Хитлер в Аржентина и Бразилия години след края на ВСВ

Лентата разглежда стотици тайни доклади на ФБР, разсекретени през 2014 г. Според тях не е напълно невъзможно Хитлер и Ева Браун да не са се самоубили на 30 април 1945 г., ами да са се скрили. Документалната продукция разкрив тунел от 1945 г., свързващ бункера на диктатора с берлинското летище "Темпелхоф". Започвайки през декември, 8-серийният филм ще бъде показан и в Германия.

"Те не могат да се отърват от мен", казват Хитлер в края на "Той се завърна". "Аз съм част от тях".

Видео трейлър с текст на български може да видите на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!