Галерия от концерта на Лайбах в Северна Корея

OFFNews 19 август 2015 в 17:30 10602 9

Мини-турнето на словенските легенди Лайбах в Северна Корея вече започна, като групата изнесе първия си концерт днес, като им предстои още един утре - и двата пред 1500 души публика.

Ако досега новините за мини-турнето на индъстриъл бандата в Северна Корея са ви се стрували като добре замислена ПР-акция, то вече може да сте сигурни, че концертите на групата там ще се случат наистина.

Първият от тях бе днес, 19 август, в столицата Пхенян, който вече се състоя с огромен успех. Както стана ясно при анонсирането на обиколката в Северна Корея са възприели милитаристичния имидж на Лайбах като изключително идеологически подходящ, за да бъдат словенците първата чужда група в света с турне в страната.

Поводът за турнето е 35-тата годишнина на групата, като тя ще свири пред публиката както най-известните си произведения, така и традиционни севернокорейски песни.

Днес групата пусна и няколко съвсем скоро направени снимки на пред значими за местния режим сгради.


Лайбах е най-странната, най-коментираната и вероятно най-успешната група от бившия Източен блок. Това вероятно е единствената група в света, която е забранена още преди да бъде създадена - само заради плакатите, с които кани публика на първия си концерт в изоставена фабрика, за който съставът на групата още не е уточнен.

Забрана е наложена и заради името й - немското произношение на словенската столица Любляна.

Laibach са основатели на движението Neue Slovenische Kunst (Ново словенско изкуство) - най-силното интелектуално дисидентско течение в бившия соцлагер. Още по времето на Югославия обявяват, че създават своя виртуална държава без територия с името NSK и започват да издават паспорти за нея.

Най-честото обвинение срещу тях е, че проповядват фашизъм, на което отговарят: "Ние сме толкова фашисти, колкото Хитлер е художник".

Всъщност посланието на Лайбах е точно обратното на фашизма, но е доведено до такава крайност, че наистина е трудно разбираемо за ограничените им критикари.

Лайбах изследват границите, до които може да стигне психологията на тълпата. Концертите им са като учебник докъде може да се стигне със злоупотребата с пропагандата и манипулацията и безпощадно показват колко безпомощен може да бъде човек срещу тях.

Фронтменът на Лайбах винаги е с будьоновка. Запазена марка на концертите са двете барабанистки в кожени униформи, а в песните им най-често се редуват стихове на немски, английски и словенски, но също така и на други езици. Най-емблематичният им албум е Volk, познат в DVD-версията си и с името Divided States of America (Разделените щети на Америка). Всичките песни в него са кавъри на химни и популярни песни в претендиращи да са империи страни, използвани за надъхване и манипулация на населението.

Най-големият хит на групата също е кавър - потресаваща военна версия на леката песничка от 80-те Live Is Life, която във варианта на Лайбах се казва Opus Dei.

Запазена марка на концертите им са видео ефектите, гротескно подчертани и докарани до болка, в които една от най-честите теми е гаврата с големи световни марки и национални символи.

Един от най-големите им познавачи - Ричард Уолфсън пише за тях:

На първо място, те овладяват маниерите на врага, използвайки съблазнителите парадни украшения и символи на държавната власт, а после преувеличават всичко до ръба на пародията. След това обръщат фокуса към въпроси със силен обществен заряд – страхът на Запада от имигрантите от Източна Европа, игрите за власт в ЕС, аналогиите между западната демокрация и тоталитаризма.

Лайбах са групата, която най-силно е повлияла на далеч по-популярните от тях Rammstein. Рамщайн винаги признават това влияние и наричат Лайбах свои учители, макар че според най-верните фенове на словенците, популярната немска група е само бледо копие на оригинала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!