Quantcast

Галерия от концерта на Лайбах в Северна Корея

OFFNews Последна промяна на 19 август 2015 в 17:30 9247 9

1/1

Мини-турнето на словенските легенди Лайбах в Северна Корея вече започна, като групата изнесе първия си концерт днес, като им предстои още един утре - и двата пред 1500 души публика.

Ако досега новините за мини-турнето на индъстриъл бандата в Северна Корея са ви се стрували като добре замислена ПР-акция, то вече може да сте сигурни, че концертите на групата там ще се случат наистина.

Първият от тях бе днес, 19 август, в столицата Пхенян, който вече се състоя с огромен успех. Както стана ясно при анонсирането на обиколката в Северна Корея са възприели милитаристичния имидж на Лайбах като изключително идеологически подходящ, за да бъдат словенците първата чужда група в света с турне в страната.

Поводът за турнето е 35-тата годишнина на групата, като тя ще свири пред публиката както най-известните си произведения, така и традиционни севернокорейски песни.

Днес групата пусна и няколко съвсем скоро направени снимки на пред значими за местния режим сгради.


Лайбах е най-странната, най-коментираната и вероятно най-успешната група от бившия Източен блок. Това вероятно е единствената група в света, която е забранена още преди да бъде създадена - само заради плакатите, с които кани публика на първия си концерт в изоставена фабрика, за който съставът на групата още не е уточнен.

Забрана е наложена и заради името й - немското произношение на словенската столица Любляна.

Laibach са основатели на движението Neue Slovenische Kunst (Ново словенско изкуство) - най-силното интелектуално дисидентско течение в бившия соцлагер. Още по времето на Югославия обявяват, че създават своя виртуална държава без територия с името NSK и започват да издават паспорти за нея.

Най-честото обвинение срещу тях е, че проповядват фашизъм, на което отговарят: "Ние сме толкова фашисти, колкото Хитлер е художник".

Всъщност посланието на Лайбах е точно обратното на фашизма, но е доведено до такава крайност, че наистина е трудно разбираемо за ограничените им критикари.

Лайбах изследват границите, до които може да стигне психологията на тълпата. Концертите им са като учебник докъде може да се стигне със злоупотребата с пропагандата и манипулацията и безпощадно показват колко безпомощен може да бъде човек срещу тях.

Фронтменът на Лайбах винаги е с будьоновка. Запазена марка на концертите са двете барабанистки в кожени униформи, а в песните им най-често се редуват стихове на немски, английски и словенски, но също така и на други езици. Най-емблематичният им албум е Volk, познат в DVD-версията си и с името Divided States of America (Разделените щети на Америка). Всичките песни в него са кавъри на химни и популярни песни в претендиращи да са империи страни, използвани за надъхване и манипулация на населението.

Най-големият хит на групата също е кавър - потресаваща военна версия на леката песничка от 80-те Live Is Life, която във варианта на Лайбах се казва Opus Dei.

Запазена марка на концертите им са видео ефектите, гротескно подчертани и докарани до болка, в които една от най-честите теми е гаврата с големи световни марки и национални символи.

Един от най-големите им познавачи - Ричард Уолфсън пише за тях:

На първо място, те овладяват маниерите на врага, използвайки съблазнителите парадни украшения и символи на държавната власт, а после преувеличават всичко до ръба на пародията. След това обръщат фокуса към въпроси със силен обществен заряд – страхът на Запада от имигрантите от Източна Европа, игрите за власт в ЕС, аналогиите между западната демокрация и тоталитаризма.

Лайбах са групата, която най-силно е повлияла на далеч по-популярните от тях Rammstein. Рамщайн винаги признават това влияние и наричат Лайбах свои учители, макар че според най-верните фенове на словенците, популярната немска група е само бледо копие на оригинала.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.08 2015 в 14:18

>> Тая тъпотия за Rammstein на финала колкото и да си янповтаряте, няма да стане по-вярна.

Кое точно е глупостта, че не разбрах? Това, че Лайбах са отпреди Рамщайн? Това, че Рамщайн са повлияни от Лайбах? Или това, че сами го признават? Всички тези факти са лесно проверими - в способностите е дори на един фен на Рамщайн.

20.08 2015 в 01:32

Това си е нещо като начало на перестройка - и за лошо, и за добро. За лошо, защото един концерт пролет не прави, пък и перестройката всъщност позволява на номенклатурата да мимикрира и да оцелее. За добро, защото не се знае на колко млади комсомолци започва нещо да им тиктака под каскетчетата след тоя концерт. Макар че все пак са именно привилегировани комсомолчета на мама и тате, де. Изобщо, сложна е диалектиката, другари. Но един ден, да се надяваме, в цяла Северна Корея свободно ще куфеят на Кей-поп и ще гледат японска анимация :)

За съжаление, още има да погладуват под властта на Дебелото момче дотогава...

19.08 2015 в 23:57

Eми колко лица от тея, дето така ЗЛОБНО коментирате тук против Северна Корея сте били там на място бе?

За да видите ПОСТИЖЕНИЯТА на СОЦИАЛИЗМА? Точно николко, зироу, кръгла нула. Нито сте ходили, нито ще ходите в Северна Корея. Всичките ви писания са плод на ОПОРНИТЕ ТОЧКИ на ГЬОБЕЛСОВАТА ПРОПАГАНДА на Четвъртия хилядолетен райх.

Между другото героичната севернокорейска армия вече веднъж РАЗГРОМИ агресорите от ФАЩ, и то без да притежава АТОМНИ БОМБИ както сега. Пък и много се съмнявам, че сте ходили на концерт на Laibach - вие тая музика не я разбирате. Това е един вид великия Вагнер към днешен ден. Абе пълни профани сте. Омерзен съм.

19.08 2015 в 22:49

Доста див и щур концерт, направо лудница!

19.08 2015 в 21:10

Професорееееееее, Балканскииииии.... И ще си изкараш концерт с дупе, залепнало на седалката, само щото подозираш, че съседът ти е от "службите"? Ще пляскаш, когато ти светне табелка "ПЛЯСКАЙТЕ" (прощавай, не знам как е на севернокорейски). А вероятно, ако ти дойде да пръднеш, няма да смееш. Не става и да се изнесеш до тоалетната, щото може и да го считат за неодобрение, не дай си боже ПРОТЕСТ. Ти колко време си живял при бай Тошо, мойто момче?

19.08 2015 в 20:49

Малееее, изяли са на половината корейци храната за цяла седмица! :D

19.08 2015 в 20:28

Тая тъпотия за Rammstein на финала колкото и да си янповтаряте, няма да стане по-вярна.

19.08 2015 в 17:57

Всъщност Фюрера е бил доста ДОБЪР ХУДОЖНИК, изключително талантлив, макар и без да е гениален. Всеки може да го види по запазените рисунки и скици. За съжаление колегите професори от Художествената Академия във Виена не са оценили по достойнство неговия безспорен талант, и така неволно са го тласнали към политиката. Дето се вика - "останалото е история".

А Северна Корея се развива успешно и самостоятелно, строи СОЦИАЛИЗЪМ без да им пречат от оная бившата дребнобританска колония в Северна Америка. Ако ние имахме атомна бомба, както севернокорейците, преди да ни неоколонизират, и на нас нямаше да пречат.

Омерзен съм.

19.08 2015 в 17:50

Пише се "dIvided", не "dEvided"... Направо потъна всякакъв опит за впечатление за начетеност...