„Бартер” с Татяна Лолова на 20-ия София Филм Фест

OFFNews 04 март 2016 в 11:00 4816 0

Татяна Лолова в "Бартер".

20-ят София Филм Фест ние е подготвил отново изключителна програма, в която е включил рекорден брой български филми. Един от тях е „Бартер” на Атанас Киряков с Татяна Лолова и Филип Аврамов в главните роли.

Създаден по действителен случай, филмът е своеобразно продължение на документалната творба на режисьора „Омагьосани от морето” (2010). И двете истории разказват за живота в едно рибарско селце, за хората в него, с радостите и тъгите им, с опита им да оцелеят в един живот на бартер, срещу мутрите, които искат да разрушат селището и да построят на мястото... луксозни хотели.

Филмът е сниман на плажа във варненския квартал Аспарухово и това съвсем не е случайно - самият Атанас Киряков е от Варна и в продължение на 30 години наблюдава живота на рибарите и тяхната борба за оцеляване. Главният герой Хиндо (в ролята Филип Аврамов) вярва, че всичко в този живот е въпрос на бартер: с кой – с хората или с бог – това е отделен въпрос.

Главната женска роля е поверена на Татяна Лолова. Във филма участват още Койна Русева, Марта Вачкова, Юлия Чернева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов и други. „Бартер” е заснет само за 19 дни; съвместна продукция на БНТ и АРС Диджитал ООД, с подкрепата на НФЦ. Сценаристи са Юрий Дачев и Атанас Киряков, оператор е Иван Тонев, а музиката е на Теодосий Спасов.

„Бартер” е носител на наградата за най-добър игрален филма за телевизия от фестивала „Златна роза” ‘15, а за изпълнението си във филма Татяна Лолова е удостоена с приза за най-добра женска роля на „Любовта е лудост” ’15.

Атанас Киряков е роден през 1939 година в морската ни столица Варна. Завършва кинорежисура в Париж. Автор е на два игрални и над 100 документални филма, на голяма част от които е и сценарист. Носител е на две награди „Златен Ритон”, награда за режисура и Наградата на град Пловдив. Също така е удостоен с Гранд При „Златен Кораб” на световния фестивал на Червения кръст за филма „Равен на всички”, както и с годишната награда на град София за филми на софийска тематика. В повечето от филмите му основната тема, която вълнува автора, са хората в неравноправно положение, несправедливо обиждани и наказвани, мачкани и унижавани от системата, от бюрокрацията и от човешката лошотия.

Специалната прожекция на филма в програмата на София Филм Фест е на 15 март в кино „Люмиер”, начален час 18.30.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови