„Фамилията“ като „Стъклен дом“ - изпробваната формула

Последна промяна на 08 април 2013 в 14:20 12362 8

Новият сериал
Новият сериал "Фамилията" по Би Ти Ви

Новият български сериал „Фамилията“ на bTV, чиито първи две серии бяха излъчена в неделя вечер, поразително прилича на успешната продукция „Стъклен дом“.

„Стъклен дом“ беше първият сериал, който преобърна представите за български сериен филм и получи безспорен успех и зрителски интерес.

Изглежда продуцентите Димитър Митовски и Димитър Гочев („Камера“) са опитали да приложат успешно работещата формула и в новата си продукция. Разбира се, сюжетът е друг, но в основата си „Фамилията“ не спира да ни напомня на „Стъклен дом“, особено когато виждаме същите актьори да играят подобни персонажи и характери. Във „Фамилията“ Стефан Данаилов отново играе богат шеф – Борис Арнаудов, глава на голяма фамилия, чиито членове работят за семейния бизнес. Бизнесът им е в тясна връзка с политическата власт в страната. В „Стъклен дом“ беше в същата роля, само че там бизнесът беше свързан с мола. Асен Блатечки, който е в главната роля, играе журналистът Стефан Марков. Той не спира да пуши трева, пристрастен е към покера и е затънал в дългове. Възможност да си върне дълговете и да спечели пари е предложението на Борис Арнаудов да напише биография за него. Целта е биографията да покаже светлата страна на богатия бизнесмен и да разкаже за неговия път към върха.

Като част от имиджа на лошото момче, което не се обвързва и задържа в нищо и с никого, в апартамента на героя на Блатечки винаги се навъртат хубави момичета, най-често студентки от Факултета по журналистика. А той често ходи там, за да вижда своята преподавателка – Рени Ковачева (Цветана Манева). Сцените между тях двамата напомнят – първо на сцените между Чарли (Асен Блатечки) и майка му (Илка Зафирова) в „Стъклен дом“ и второ на сцените между Иво (Захари Бахаров) и майка му (Цветана Манева) от сериала „Под прикритие“. Лошото момче тръгнало да пропада и жената – майка, преподавател, ментор в живота, която иска да го спаси и да го накара да влезе в правия път. Той винаги казва „добре“, за да я успокои и след това продължава, както си знае. И точно с този си своенравен характер печели симпатиите на зрителите.

И тук, както в „Стъклен дом“, любимата на героя на Блатечки е изиграна от Радина Кърджилова (Ива), също журналистка, безследно изчезнала, може би умряла. Това остава загадка. Отново обаче връзката им е базирана на привидни противоречия и неразбирателства, които се оказват всъщност и най-притегателната сила за любовта им. Химията в този тип отношения им се получава на екрана и това го видяхме още когато играха Чарли и Сиана.

В придържането към архетипите няма нищо лошо, но изиграването им по идентичен начин от същите актьори и лица обърква зрителя кой точно сериал гледа, пък и доскучава. Може би от страх за успеха на продукцията, екипът на „Фамилията“ не се е осмелил да рискува с много нови лица за главните роли. Заложили са на вече успешни и утвърдени  имена. Безспорен е фактът, че на Асен Блатечки му се отдава да играе лошото момче и го прави с лекота и чар. Цветана Манева и Стефан Данаилов са доказали се върхове в актьорската игра и обаянието им не подлежи на коментар. Радина Кърджилова също има свой характер пред камерата. И все пак, влизането им в едни и същи персонажи, без грам разлика в поредица от сериали, освен за зрителите, може би не е предизвикателство и за самите тях.

Основните похвати за създаване на завръзка и съспенс отново са копирани от „Стъклен дом“. Акцентирането на конкретни кадри кара зрителят сам да се досеща какво може да означават те и как е вероятно може да се развие сюжетът. Може би това са основни правила при създаването на подобни сериали, но зрителят не го напуска усещането, че гледа нещо вече гледано.

В една от сцените, в която фамилията вечеря, един от столовете остава празен. Камерата на няколко пъти се задържа върху него, а музикалният съпровод подсказва, че тук става нещо съмнително. После се дава за кратко тъмна стая, в която се вижда бледият образ на героинята на Ваня Цветков, вероятно съпруга на Борис Арнаудов (Стефан Данаилов). Създава се очакване у зрителя, какво ще се случи. Въпреки че в името на завръзката някои моменти се получават недостатъчно реалистично (подобни дребни пробойни имаше и в „Стъклен дом“), сюжетът върви увлекателно. Моментите на близките отношения на големи бизнесмени с политическата власт и финансовото подпомагане, което те предлагат задкулисно, са заявка за адекватно представяне на българската действителност.

И „Фамилията“, и „Стъклен дом“ са на едни и същи продуценти, така че макар и да има прилики в основната конструкция и актьорския състав, те взаимстват и копират от себе си. Следващите серии и реакцията на зрителите ще покажат дали решението им да заложат на изпитаната успешна формула, като правят подобен на „Стъклен дом“сериал , ще им донесе същия успех и за „Фамилията“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2013 в 22:23

Тъпо, тъпо, тъпо. Банална сюжетна схема, изтъркани актьори, безплътни образи. Липсват свежи идеи. За мен този сериал ще е провал. "Под прикритие" например започна добре, но и там нещата зациклиха - започна да се набляга само на пукотевицата и екшъна, без особено интересни диалози и пр.

09.04 2013 в 14:46

Често казано аз виждам откровен хейт в този преразказ с елементи на разсъждение. Цитирам прозволни реплики отгоре: доскучава, обърква, от страх за неуспех екипът не се е осмелил да рискува, зрителят гледа нещо вече гледано, и т.н.

Чудно ми е да видя Бистра В. (която и да е тя) какъв сценарий за сериал ще ни предложи и какъв кастинг за ТВ актьори ще направи, така че да се справи по-добре от екипа на "Фамилията". Понеже аз пък мисля, че много малко от кадрите на НАТФИЗ се справят добре с ТВ роли. Някак си тези хора са научени да играят като за театрална сцена и се кривят, и викат пред камерата, така както го правят в театъра, за да ги чуят на последния ред.

Та в този ред на мисли, ако екипът на Митовски има избор от 20 актьора, които могат да се справят пред камера, ще ги въртят тях от немай къде, за да им се получи сериала. И да могат да си го продадат навън. И продължавам да не виждам повод за хейт в това.

08.04 2013 в 23:30

Аааа, благодаря ти чичо Иване! Защото бях взел да се втелявам, че слухът ми, някак, отказва да чува български филми.
Това е "запазена марка" за родните филмопроизводители - но пък взривове, ефекти и фонов шум са на нива, от които да се смахнеш. Явно така ги учат във Висшето училище, защото не е от вчера този шаблон в озвучаването.

08.04 2013 в 20:35

Добрата игра на артистите и в двата сериала се обезсмисля от едно нещо.
Абсолютно некадърното озвучаване.Просто понякога не им се разбира какво говорят.

08.04 2013 в 20:13

@Пилето, не виждам някакъв вманиачен "хейт" в рецензията за новия сериал. Пък и, защо да не може да се разсъждава над "нашето". Хубаво е, че доста филми и особено сериали се правят напоследък. Но и моето мнение е, че поне в половината случаи парите /от субсидията да речем/ са отишли нахалост. Особено в игралното кино. В "Недадените" на Обществената ТВ, който страшно ме разочарова.
"Фамилията" наистина е от "матрицата" на /почти/ едни и същи хора - екипа на "Стъклен дом". И малко схематично идва в началото. Журналистката тук предлага точно тази гледна точка - на зрителите, които имат вкус, памет и надежди за развитие.
Предполагам, че ако напишете една Ваша рецензия и я пратите на мейла на сайта, няма да потъне в нечий кош. Пък и би предизвикала дискусия поне в сфера, различна от ежедневната политика и обществено-политическата логорея на времето.

08.04 2013 в 18:24

Бистра Величкова, Вие вероятно сте докарвала до екстаз учителката си по литература в 6-ти клас, установявайки как лирическият герой на Ботев лежи полегнал точно на 45 градуса спрямо линията на Стара планина, подпрян от две самодиви, които не символизират нищо друго, освен Инг и Янг.

В реалния живот обаче хората не гледат телевизия с метър и хронометър. Не съм гледала "Стъклен дом", а "Фамилията" ми хареса. Интересен ми е смятам да го гледам, без да правя дисекция на Цветана Манева. Това е всичко, което се иска от един сериал - да е интересен.

А Вий, Бистра, ако си бяхте написла домашното толкова добре, колкото ви се иска, щяхте да знаете, че не само продуцентите, а и главните сценаристи на двата сериала са едни и същи. И матриците със сценариите се раждат в техните глави, а продуцентите си се занимават с логистиката. Ама Вий туй отде да го знаете. Важното да се хейтва.

Жалко за Офнюз, в този ред на мисли. Тръгнаха обещаващо, но явно вече са яхнали мейнстрийма - щом е наше, вегнага да напишем колко е гадно, тъпо, копирано и въобще зле. За да сме куул.

08.04 2013 в 18:09

Аз гледам "Дървото на живота" - поне час във времето на българския възход, без мутреси и цялата сволоч на днешния ден. Сериалът става все по-хубав, направен с вкус и финес . И с много любов към българското. Кой то иска да си губи времето с реплики на мафиотски екшъни. Въпрос на избор и вкус е все пак. А пропо - скучната апология на вечните и неизтребими мутри май иска да ни каже, че те са господарите завинаги????

08.04 2013 в 17:09

Двете серии въобще не ме хванаха... Сиво, скучно, на места алогично поведение на героите; никак не ми беше интересно, постоянно се разсейвах; приликите със "Стъклен дом" дразнят още повече.