Антистатик = 7 дни, 8 представления, 9 държави. WOW! (програма)

OFFNews 30 март 2016 в 17:42 3257 0

7 дни с 8 представления на артисти от 9 държави – така накратко изглежда програмата на деветото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, което ще се проведе в средата на април в София под мотото WOW!

Фестивалът се открива на 14 април с "РЕЙВМАШИНА" – представление на едно от водещите имена на съвременната танцова сцена в Австрия Дорис Улих съвместно с Михаел Турински – теоретик, хореограф и изпълнител със специфични потребности във Виена. Турински е от звездите на танцовата сцена в Австрия, с номинация за Европейската награда за млади хореографи през 2013 г. Самата Дорис Улих винаги се е стремяла да руши табута и представи за нормата за тялото на сцената. В представлението "Рейвмашина" тя, с нейното масивно тяло, и той - със специфичната форма и възможности за движение на неговото, си взаимодействат на фона на техномузика, която буквално прониква под кожата им и ги тласка към екстатично движения. Началото на ударното представление е 19:00 часа на сцената на Театрална работилница СФУМАТО, а след това е предвиден разговор с артистите като част от платформата „Без дистанция“.

На следващия ден, 15 април от 20:00 часа, Център за култура и дебат „Червената къща“ е домакин на "МАЖОРЕТКАТА НА ЕВРОПА" с номинация за Европейската награда за млади хореографи Prix Jardin d’Europe 2014. Според Даниел Кок, който поделя творческите си изяви между Сингапур и Германия, Европа има нужда малко от развеселяване. Като че ли европейците са станали нетърпеливи и скептични по отношение на Европейския проект. Той решава алтруистично да изпълни тази задача с много хумор в това интелигентно и необичайно политическо шоу, влизайки в ролята на мажоретка. Като част от платформата „Без дистанция“ от 19:15 часа стартира Warm up сесия с Кок – атрактивен формат, който фестивалът въвежда за първи път в България, на загрявка и игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението.

На 16 април от 19:30 часа „Антистатик“ съвместно с програмата „Мигриращо тяло“ на ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс представя "SLAP/STICK" на немския хореограф и изпълнител Херман Хайзиг. В него той задава въпросите „Кога всъщност човешкото тяло става комично и защо то ни изглежда „смешно“? И до каква степен същността на комичното не е част от онова, което ни определя като хора?“ От 18:45 часа е Warm up сесията с Хайзиг.

На 17 април отново в ДНК от 19:30 часа Елена Бото (Португалия/Германия) заявява "ГОСПОДЪТ МИ Е ПО-ДОБЪР ОТ ГОСПОДА ТИ". Представлението подхваща от дистанция болезнено актуалната днес тема за Бога и религиите. Оригиналната артистка представя Бога като женско създание и му придава психологически характеристики. Тя е хибридно същество, което непрекъснато се трансформира. Тя е „Майката“ на всички неща, Създателя, Суверена, Абсолютното. Но в крайна сметка Тя се разкрива като уязвимо, егоцентрично създание, умоляващо за любов.

На 18 април от 19:00 часа Фестивалът кани на физическия спектакъл "ТОТАЛНА ЩЕТА" – съвместна продукция на Metheor и ДНК. Metheor е от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. Тя обединява театралния автор и режисьор Ани Васева, международно известния философ Боян Манчев и феноменалния актьор Леонид Йовчев, който тук си партнира с изключително интересната актриса Галя Костадинова. На тазгодишната церемония на наградите ИКАР на Съюза на артистите в България Metheor бяха удостоени със специално отличие за оригинални търсения в областта на сценичния език и „Тотална щета“ доказва основанията за това – една виртуозна комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. След представлението публиката ще има възможност за разговор с артистите.

С MIRA FUCHS и Мелани Джейм Улф (Австралия / Германия) на 18 и 19 април от 22:00 в Център за култура и дебат „Червената къща“ ще стане горещо. Това е част от програмата линия на фестивала тази година да оглежда начина, по който съвременният танц си взаимодейства с популярната култура и клубния танц. Случаят е дори още по-специален, защото тук става въпрос за еротичния клубен танц, за стриптийза и lap dance. "MIRA FUCHS" е забавен, но и изключително личен пърформанс, който се занимава с начина на представяне на жената в шоу-индустрията, със сексуалността, погледа, удоволствието, интимността и танца като работа. Представлението е подходящо за зрители над 18-годишна възраст.

И още едно представление ще съблазнява фестивалната публика – бурлекс пърформансът "НЕОН" на Гараж Колектив (България), номиниран за наградата ИКАР 2016 за съвременен танц и пърформанс. Спектакъл на едни от най-интересните танцови артисти от новото поколение у нас, в който те изследват тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува като форма на протест. То ще се играе на 19 април от 19:00 часа в ДНК. Като част от платформата „Без дистанция“ преди представлението (18:15 часа) стартира Warm up с артистите и публиката, а след това е предвиден разговор.

9. Антистатик се закрива от "AL13FB<3" – експеримент с възможностите на магията и на трансформиращата сила на театъра на Фернандо Белфиоре (Бразилия / Холандия), за когото международната преса пише: „Белфиоре е див, понякога крехък, понякога забавен, но най-вече той прави невероятно one-man show“. Нестандартният пърформанс между танц, инсталация и своеобразен ритуал е част от селекцията на международната мрежа Aerowaves на 20-те обещаващи млади хореографи за 2016. Представянето й на фестивала е част от платформата Aerowaves, подкрепена от програма Творческа Европа и оперирана за България от Derida Dance Center като част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. Очаквайте на 20 април от 19:30 часа в ДНК, Warm up сесията е от 18:45 часа, предвиден е и разговор с артиста след финала.

Билети на касите на фестивалните пространства са на цена 10/8 лв. Фестивален билет за всички представления от 48 лв. може да бъде закупен в Център за култура и дебат „Червената къща“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!