Quantcast

"11-и "А" покори родните киносалони, но не бързайте и вие да го гледате

Петя Кънчева Последна промяна на 22 март 2016 в 18:28 6280 5

Кадър от филма.

Рекорден брой от близо 100 хиляди зрители са посетили прожекциите на българския „11-и "А", но ако не сте сред тях, не бързайте все още да се втурвате към киното.

Продукцията е пълнометражен дебют на режисьора Михаела Комитова, а сценарият дължим на Николай Колев. Тук актрисата Яна Маринова влиза в ролята на бившата състезателка и настоящ инструктор по спортни танци, Лина, която си търси временна работа, докато завърши ремонта на нейната танцова зала.

Така се стига до едногодишното ѝ назначение по заместване в елитна гимназия като класен ръководител и преподавател по литература. Класът, който ѝ поверяват – 11-и "А", е съставен от незаинтересовани от учебния материал младежи, а колегите ѝ се изживяват като врагове на всички ученици. Единствен подкрепа на Лина оказва учителят по философия (в ролята Николай Сотиров), който в различни сцени оказва съществено влияние както върху професионалния, така и върху личния ѝ живот.

Лентата черпи вдъхновение от вече доказани филми, разглеждащи темата за отношенията между учител и ученици, като „Dangerous Minds” (1995), “Freedom Writers” (2007), “To Sir, with Love” (1967) и следва вече развития модел, по който чрез нестандартен подход и откровени разговори преподавателят спечелва доверието на възпитаниците си. Особено силна е приликата на Лина с героинята на Мишел Пфайфър – Луан Джонсън, във филма от 1995-а година.

Разликата с тези филми обаче намираме в доста по-слабия и скован сценарий на "11-ти А", който прави актьорската игра да изглежда изкуствена на екрана. Героите и диалозите са изтъкани от стереотипизирани клишета, на места липсва логическа връзка и последователност при изграждането на историята, а някои сцени са откровено неправдоподобни. Единственото признание, което може да се даде на филма, е, че въпреки клиширания си сценарий той посочва някои истини за българското образование.

След края на прожекцията продуцентът сподели, че филмът има за цел да бъде „нормален, човешки, гледаем, филм за младите хора” и е заснет без никаква амбиция да покори Холивуд. Тук съм съгласна, макар "11-и А" да е превзел българските киносалони, то със сигурност няма никакъв изглед продукцията да напусне пределите им.

Други прожекции на филма в рамките на София Филм Фест няма, но ако все пак имате желание да го гледате, можете да го намерите в програмите на кината в страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2016 в 14:37

Съгласна съм с Петя, филмът е повече от ужасен. Скучен, клиширан, преигран, недоигран, недоизмислен, смешен в тъжния смисъл на думата. Поне да бяха избрали по-млади актьори, че е малко тъпо 30-годишни да играят единадесетокласници. Ама то това да му е кусурът. Но най-тъжното е, че предлагането е според търсенето. А някои от коментарите са толкова грозни и жалки, че горещата ми препоръка към авторите им е да си извадят посредствените и недоразвити глави от други части на анатомията си. :)

23.03 2016 в 11:33

Зъл яхтсмен, може да сме си учили прилежно вместо да пием и пушим всеки ден, но сега (средно) заплатите ни имат повече нули, нали?

Само в България (и САЩ) го има това презрителното "зубрач". Навсякъде другаде уважават и насърчават усилията на дорбрите ученици, защото знаят, че след 20 години икономиката ще е на знащите, а не на сервитьорите.

22.03 2016 в 22:57

Alsa, научи се да пишеш плс, щото така изглеждаш като Теле (забележи кое пиша с главна буква и кое с малка, нали така казваш)

22.03 2016 в 19:22

Абе,Петя,теле с теле.
Този филм,добър слаб е филма на зрителите.Не оная помия "Урок", възхвалена до небесата от вас,псевдо-критиците.
Този има кусури,реалният режисьор е Георги Костов, а не Михаела,но това е филм за ЗРИТЕЛЯ,не за критика или фестивала.Помисли защо някои неща написах с главна, а други с малка буква.
Кажи някой гига як бг филм,подкрепен от критичетата евнуси и разбран и направил бокс офис в чужбина.Няма нали.
11а е за нормалният зрител.Нека има 1000000 зрителя.А "Урок" колко направи,имаше ли 3000?Не нали.
А на всеки критик,да му светне лампата,кое се харесва на нормалния човек.
Теле тъпо.

22.03 2016 в 18:55

явно е неква тъпня, щом не знаят, че в илитните гимназии в 'а' клас са най-големите зубрачи и натегачи.

примерно трайко трайчов.