"11-и "А" покори родните киносалони, но не бързайте и вие да го гледате

Петя Кънчева 22 март 2016 в 18:28 7787 5

Кадър от филма.

Рекорден брой от близо 100 хиляди зрители са посетили прожекциите на българския „11-и "А", но ако не сте сред тях, не бързайте все още да се втурвате към киното.

Продукцията е пълнометражен дебют на режисьора Михаела Комитова, а сценарият дължим на Николай Колев. Тук актрисата Яна Маринова влиза в ролята на бившата състезателка и настоящ инструктор по спортни танци, Лина, която си търси временна работа, докато завърши ремонта на нейната танцова зала.

Така се стига до едногодишното ѝ назначение по заместване в елитна гимназия като класен ръководител и преподавател по литература. Класът, който ѝ поверяват – 11-и "А", е съставен от незаинтересовани от учебния материал младежи, а колегите ѝ се изживяват като врагове на всички ученици. Единствен подкрепа на Лина оказва учителят по философия (в ролята Николай Сотиров), който в различни сцени оказва съществено влияние както върху професионалния, така и върху личния ѝ живот.

Лентата черпи вдъхновение от вече доказани филми, разглеждащи темата за отношенията между учител и ученици, като „Dangerous Minds” (1995), “Freedom Writers” (2007), “To Sir, with Love” (1967) и следва вече развития модел, по който чрез нестандартен подход и откровени разговори преподавателят спечелва доверието на възпитаниците си. Особено силна е приликата на Лина с героинята на Мишел Пфайфър – Луан Джонсън, във филма от 1995-а година.

Разликата с тези филми обаче намираме в доста по-слабия и скован сценарий на "11-ти А", който прави актьорската игра да изглежда изкуствена на екрана. Героите и диалозите са изтъкани от стереотипизирани клишета, на места липсва логическа връзка и последователност при изграждането на историята, а някои сцени са откровено неправдоподобни. Единственото признание, което може да се даде на филма, е, че въпреки клиширания си сценарий той посочва някои истини за българското образование.

След края на прожекцията продуцентът сподели, че филмът има за цел да бъде „нормален, човешки, гледаем, филм за младите хора” и е заснет без никаква амбиция да покори Холивуд. Тук съм съгласна, макар "11-и А" да е превзел българските киносалони, то със сигурност няма никакъв изглед продукцията да напусне пределите им.

Други прожекции на филма в рамките на София Филм Фест няма, но ако все пак имате желание да го гледате, можете да го намерите в програмите на кината в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови